veterná energiaReuters
StoryEditor

Megaprojekt za 1,7 miliardy. Holandsko chce vytvoriť umelý ostrov s veternou farmou

01.01.2018, 23:00
Ak sa plán Holanďanov podarí splniť, domy vo Veľkej Británii, v Holandsku či Belgicku by mohli byť osvetlené a poháňané veternými elektrárňami, ktoré obklopujú umelý ostrov hlboko v Severnom mori.

Radikálny projekt plánuje vybudovanie ostrova, ktorý by slúžil ako rozdeľovač pre obrovskú pobrežnú veternú farmu. Tá by obklopovala umelý ostrov, ktorý chcú Holanďania vybudovať na piesočnom poli Dogger Bank. Nachádza sa 125 kilometrov od východného pobrežia Yorkshiru. Zároveň bola označená ako potenciálne veterná lokalita. Farma by posielala elektrinu cez diaľkový kábel do Spojeného kráľovstva, Holandska, prípadne do Belgicka, Nemecka a Dánska.

Reálny návrh
Spoločnosť TenneT, holandský ekvivalent britskej spoločnosti National Grid, je veľkým zástancom projektu. Nedávno zdieľala zistenia zo štúdie. Ta uvádza, že by tento plán mohol byť o miliardy eur lacnejší, ako sú konvenčné veterné elektrárne a medzinárodné silové káble.

Tento sci-fi návrh je odpoveďou na tlak zo strany priemyslu, ktorý vyžaduje rozvoj veterných elektrární na pobreží. Tie sú totiž vytláčané čoraz ďalej od pobrežia, čo citeľne zvyšuje náklady. Podľa Roba van der Haga, ktorý riadi program pre rozvoj pobrežných veterných rozvodov spoločnosti TenneT, je dôležité, aby sa priemysel aj naďalej snažil znižovať náklady.

Keďže každý ďalší kilometer smerom do mora znamená ďalší kilometer drahších káblov, firma je presvedčená, že je potrebné zvoliť nové, neobvyklé riešenie. Umelý ostrov by umožnil úspory z rozsahu, vyššia rýchlosť vetra a káble, ktoré by prevádzali energiu z pobrežných turbín na ostrov, by boli lacnejšie. Aby bolo možné na umelý ostrov umiestniť všetky zariadenia, mal by mať zhruba päť až šesť štvorcových kilometrov, čo je približne pätina veľkosti ostrova Hayling v Lamanšskom prielive.

Hlavnou prekážkou sú financie

Aj keď spoločnosť TenneT môže investovať do výstavby ostrova a centrálneho strediska 1,5 miliardy libier, nemá povolenie vyrábať elektrinu. To by však mohla prenechať pobočkám pobrežných veterných elektrární, ako sú dánska spoločnosť Ørsted alebo nemecká spoločnosť Innogy. Ak sa chce TenneT pripojiť, musí taktiež nájsť ďalšieho prevádzkovateľa energetických sietí. Napríklad britskú National Grid, ktorá by pomohla zaplatiť diaľkové napájacie káble.

K ďalším krokom sa prejde v tomto roku, keď bude v Holandsku zverejnená prvá podoba harmonogramu. Ak pôjde všetko dobre, ostrov by podľa van der Haga mohol byť hotový v roku 2027. Potom by nasledovalo vybudovanie veterných elektrární.

Spoločnosť TenneT si myslí, že projekt zvládne veterné elektrárne s kapacitou 30 GW, čo je viac ako dvojnásobok súčasných veterných pobrežných elektrární v celej Európe. Tento fakt by mohol pritiahnuť nových investorov. Projekt získal aj dôveru verejnosti. Dánsky veľvyslanec v Holandsku povedal, že plány a vízie sú zaujímavé. Takisto spoločnosť Innogy, ktorá do projektu nie je nijako zapojená, uviedla, že plán je veľmi zaujímavý a dôveryhodný. Jediné, čo odborníkom robí vrásky na čele, je financovanie projektu.

01 - Modified: 2024-04-14 14:34:05 - Feat.: - Title: Francúzsko odporúča opustiť Irán, Holandsko varuje pred cestami do Izraela 02 - Modified: 2024-04-12 16:06:16 - Feat.: - Title: Holandsko prisľúbilo Ukrajine dodatočnú podporu vo výške jednej miliardy eur 03 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 04 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 05 - Modified: 2024-04-04 21:22:36 - Feat.: - Title: USA chcú prinútiť holandského výrobcu čipov, aby obmedzil spoluprácu s Čínou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:10