Facebook/wizzair.com
StoryEditor

Wizz Air bude lietať z Viedne. Slovákom sa priblížia atraktívne destinácie za nízke ceny

09.01.2018, 11:01
Autor:
klkl
Maďarský prepravca bude z Viedne lietať do 17-tich destinácií.

Maďarské nízkonákladové aerolinky Wizz Air plánujú v apríli vstúpiť na rakúsky trh. Vo Viedni otvárajú novú základňu. Zároveň z rakúskej metropoly ohlásil 17 destinácií. 

"Sme nesmierne šťastní, že s vami môžeme zdieľať najlepšie správy dnešného dňa, že Rakúsko bude 44-tou krajinou v našej sieti, keďže otvárame novú základňu na viedenskom letisku," oznámil prepravca na Facebooku.

Investícia za stovky miliónov

Stavili na rast dopytu po cestách do východnej Európy a na priestor na trhu, ktorý sa vytvoril po páde dvoch konkurenčných prepravcov. Do spojenia Viedne s destináciami v strednej a východnej Európe spoločnosť investuje 331 miliónov dolárov (275 miliónov eur) a vytvorí 120 nových pracovných miest. Na tlačovej konferencii vo Viedni to dnes oznámil riaditeľ firmy József Váradi.

Ako ďalej informuje, vo Viedni bude mať umiestnené tri lietadlá a zároveň odtiaľto spúšťame linky do 17-tich krajín.

Wizz Air začne z Viedne lietať do Bari (Taliansko), Bergenu (Nórsko), Billundu (Dánsko), Dortmundu (Nemecko), Gdansku (Poľsko), Kutaisi (Gruzínsko), Larnaky (Cyprus), na Maltu, do srbského Nišu, Ochridu (Macedónsko), Ríma, Tel-Avivu, Tuzly (Bosna a Hercegovina), na Tenerife (Kanárske ostrovy, Španielsko), do Thessaloník (Grécko) a Valencie (Španielsko).

Maďarský prepravca zároveň spustil predpredaj letieniek do týchto nových destinácií za akciové ceny.

Pomohol krach konkurencie

Viedenské letisko patrí k najväčším dopravným uzlom pre východnú Európu. Za prvých deväť mesiacov minulého roka sa počet cestujúcich týmto smerom zvýšil o 11 percent, zatiaľ čo počet ľudí mieriacich z Viedne do západnej Európy vzrástol o 4,2 percenta, uviedla agentúra Reuters.

Zameranie Wizz Air na strednú a východnú Európu maďarské aerolínie ochránilo pred tvrdou konkurenciou na stredomorských a západoeurópskych linkách. Práve silná konkurencia prispela ku krachu nemeckého prepravcu Air Berlin a jeho rakúskej dcérskej spoločnosti Niki.

Wizz Air na Slovensku

Wizz Air v súčasnosti lieta aj z troch slovenských letísk - Bratislava, Poprad-Tatry a Košice. Práve bratislavské letisko sa môže cítiť Viedňou ohrozené. Z nášho hlavného mesta lieta maďarský prepravca do bulharskej Sofie, macedónskeho Skopje, do Varšavy, Kyjeva a Londýna (Luton).

Jedna bratislavská destinácia, Tuzla, by sa pri tom mala kryť s odletmi plánovanými z Viedne. Wizz Air bude priamou konkurenciou aj írskemu Ryanairu, ktorý má základňu v Bratislave. Konkurovať si budú na viacerých linkách, nakoľko obaja dopravcovia budú z blízkych letísk lietať do rovnakých destinácií. Nimi sú grécke Thessaloniki, Niš v Srbsku, Tel Aviv, Rím, Malta, Valencia.

Rovnako budú obaja dopravcovia lietať na Cyprus, i keď na odlišné letiská. Tie sú však od seba vzdialené len hodinu a pol jazdy autom.

01 - Modified: 2024-04-15 10:30:00 - Feat.: - Title: Na dovolenku vďaka vlastným výkalom? Prvá továreň na svete premení ľudské exkrementy na letecké palivo 02 - Modified: 2023-10-21 07:53:53 - Feat.: - Title: Bitka o trhy v strednej a východnej Európe. Ryanair a Wizz Air zápasia o prvenstvo 03 - Modified: 2023-08-08 14:12:47 - Feat.: - Title: Letecká spoločnosť Wizz Air na jeseň dočasne zruší niekoľko spojov 04 - Modified: 2023-08-03 07:49:56 - Feat.: - Title: Wizz Air sa vďaka rekordnému počtu cestujúcich vrátil k zisku 05 - Modified: 2023-08-02 19:46:18 - Feat.: - Title: Airbus získal od Wizz Air objednávku na ďalších 75 lietadiel za desať miliárd dolárov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:50