Reuters
StoryEditor

Obyvatelia Venezuely bojujú s hladom. Zúfalí ľudia na poli ubili kravu

12.01.2018, 13:11
Autor:
ČTKČTK
Protivládne protesty vo Venezuele kvôli nedostatku potravín si za dva týždne vyžiadali už šesť obetí.

Tragickú bilanciu naposledy zvýšili štyri štvrtkové úmrtia pri rabovaní obchodov na severozápade krajiny v štáte Mérida. Informovala o tom agentúra AFP.

Na sociálnych sieťach tiež koluje video z toho istého regiónu, na ktorom skupina mužov vnikla na cudziu farmu a s pokrikmi "máme hlad" ubil kravu.

"V Arapuey na severe Méridy už niekoľko dní trvajú protesty, rabovanie obchodov a kamiónov s potravinami a strety s políciou si vyžiadali štyroch mŕtvych, desať zranených a stovku zatknutých," potvrdil opozičný poslanec Carlos Paparoni správy zo sociálnych sietí agentúre AFP.

Obete podľa miestnych médií zomreli vo štvrtok a podľa Paparoniho sú nimi jeden maloletý, dvaja muži vo veku 23 a 73 rokov a dvadsaťšesťročná žena.

Podľa opozičnej poslankyne Gaby Arellanovej úrady poslali do regiónu kvôli rabovaniu obchodov a kamiónov s potravinami vojakov a ďalších policajtov. Arellanová na twitteri tiež uviedla, že v oblasti bol vyhlásený zákaz vychádzania po šiestej hodine popoludní.

Poslanec Paparoni vo štvrtok na svojom twitteri zverejnil video natočené v obci Palmarito v štáte Mérida. Skupina mužov na ňom naháňa na pastve kravu a hádže po nej kamene s výkrikmi "Máme hlad". Keď krava spadne na zem, pribiehajú ďalší muži, ktorí tiež kričia, že majú hlad. Paparoni k videu, ktoré označil za "výpoveď" o situácii, pripojil odsudzujúci komentár.

"Rabovanie v Arapuey sú následky strašnej ekonomickej krízy, do ktorej priviedli túto krajinu," napísala na twitteri opozičná strana Demokratická akcia.

Venezuela je už niekoľko rokov v hlbokej hospodárskej kríze, v ktorej sa k ľuďom nedostávajú základné potraviny a lieky. Opozícia z toho viní ekonomickú politiku socialistickej vlády. Ku kríze prispel aj prepad globálnych cien ropy, na ktorej stojí venezuelská ekonomika.

Protesty kvôli nedostatku potravín vypukli cez Vianoce, kedy ľudia demonštrovali okrem iného preto, že im vláda nedodala v rámci prídelového systému bravčové mäso. Na Silvestra pri protestoch v Caracase zomrela mladá tehotná žena, ktorá podľahla strelným zraneniam, ktoré jej spôsobil príslušník poriadkových zložiek. Tento týždeň v stredu zomrel devätnásťročný muž pri rabovaní kamiónu s múkou a kuracím mäsom v meste Guanare na severe krajiny.

Protesty proti autoritárskej vláde prezidenta Nicolasa Madura zažila Venezuela pred rokom, keď ľudia vychádzali do ulíc takmer každý deň od konca marca až do augusta. Tieto demonštrácie, ktoré si vyžiadali 150 obetí, vypukli po rozhodnutí najvyššieho súdu prevziať právomoci parlamentu ovládaného opozíciou.

01 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 02 - Modified: 2024-04-16 08:39:39 - Feat.: - Title: OSN vyzýva Venezuelu a Guyanu, aby sa vyhli eskalácii napätia v spore o ropu 03 - Modified: 2024-04-12 16:58:28 - Feat.: - Title: Predstavitelia USA rokovali s Venezuelčanmi o prezidentských voľbách. Rozhodnú o sankciách 04 - Modified: 2024-04-05 10:25:47 - Feat.: - Title: NATO prispelo k demokracii v bývalých socialistických štátoch 05 - Modified: 2024-04-04 07:31:47 - Feat.: - Title: Maduro obvinil USA z budovania tajných základní v regióne Esequiba, na ktorý si Venezuela robí nárok
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 05:06