BitcoinReuters
StoryEditor

Boj proti Bitcoinu. Čína zavádza prísne opatrenia

16.01.2018, 23:00
Čína, ktorá je domovom najväčšej komunity ľudí ťažiacich Bitcoiny, reguluje aktivity spojené s kryptomenami.

Ešte v minulom roku bol čínsky trh svetovým uzlom pre obchodovanie a ťažbu Bitcoinu. V súčasnosti čínska vláda predstavuje niekoľko regulácií, ktorých výsledkom bude otrasenie dominantného postavenia Číny vo svete kryptomien, píše portál Bloomberg.

Čo presne Čína robí?

Už v minulom roku čínski predstavitelia zakázali nový systém, ktorý slúži na získavanie financií tzv. ICO (Initial Coin Offering). Prostredníctvom systému uvedie spoločnosť svoju novú kryptomenu, za ktorú dostane od investorov peniaze.

Regulácie pokračovali zákazom obchodovania s kryptomenami na domácich burzách. Tento mesiac čínski predstavitelia prišli s návrhom, ktorý zabraňuje ťažbe Bitcoinov. Tá predstavuje energeticky náročný výpočtový proces, ktorý umožňuje transakcie s virtuálnou menou.

Zákaz ťažby Bitcoinov v Číne

Energetická náročnosť ťažby Bitcoinov nie je pre Čínu hlavným problémom. Podľa odhadov spotrebuje 4 gigawatt-hodiny elektriny, čo zodpovedá úrovni produkcie troch jadrových reaktorov, píše portál forbes.com

Hlavným dôvodom tohto kroku je obava, že kryptomeny sa využívajú na podvody a pranie špinavých peňazí. Orgánom činným v trestnom konaní sa už podarilo vyriešiť tisíce trestných prípadov, spojených s alternatívnymi kryptomenami, vrátane Onecoin a Ticcoin. Tieto kryptomeny boli považované za Ponziho schémy, ktorých cieľom bolo získanie nezákonných finančných prostriedkov, dodáva Forbes.

Alternatíva k ťažbe Bitcoinov v Číne

Čínske spoločnosti zaoberajúce sa ťažbou Bitcoinov potrebujú priaznivé prostredie pre svoje podnikanie. To im v súčastnosti Čína kvôli navrhovaným reguláciam neposkytuje a obzerajú sa po alternatívach.

Niektoré zo spoločností sa už presťahovali do zahraničia. Poslednou z nich bola spoločnosť Bitmain Technologies, ktorá založila dcérsku spoločnosť vo Švajčiarsku. Hovorca spoločnosti Bitmain Nishant Sharma pre Reuters tvrdí, že svoje pobočky chcú ďalej rozšíriť do Amsterdamu, Hong Kongu, Tel Avivu a ďalších miest.

Kanadská provincia Quebec láka „ťažiarske“ spoločnosti na inzerovanú lacnú elektrinu. "O presune rokuje aj spoločnosť Bitmain technologies," tvrdí Sharma.

Ostatné spoločnosti však môžu byť nútené ukončiť svoju činnosť. Presun do zahraničia je finančne náročný, čo môže výrazne znížiť zisky z ťažby kryptomien.

Vývoj ceny po rozhodnutiach Číny

Cena Bitcoinu sa za posledný mesiac výrazne menila. Návrhy, že Južná Kórea môže zakázať obchodovanie s kryptomenami a regulácie, ktoré prichádzajú z Číny oslabujú hodnotu Bitcoinu.

Ešte začiatkom týždňa sa zdalo, že trh sa po pokusoch Pekingu regulovať kryptomeny aklimatizoval. Cena Bitcoinu včera vzrástla z 13,250 dolárov na 14,000 dolárov, píše portál vice.com.

„Dnes však došlo k historickému prepadu Bitcoinu. ide o najväčší denný prepad v histórií Bitcoinu,“ tvrdí ekonóm Roland Ižip z TRIM Kapitál.

01 - Modified: 2024-04-23 10:13:57 - Feat.: - Title: Známe čínske online trhovisko má problém. Jeho aplikácia sa môže správať ako spyware či malware, tvrdí dTest 02 - Modified: 2024-04-23 09:51:18 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov v Číne klesol najviac od pandémie covidu. Spadol až na tretie miesto 03 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 04 - Modified: 2024-04-23 07:59:43 - Feat.: - Title: Čínska provincia Kuang-tung očakáva storočné záplavy 05 - Modified: 2024-04-23 13:48:23 - Feat.: - Title: Kolegu lídra kandidátky AfD zadržali, dával Číne informácie z europarlamentu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 16:13