StoryEditor

Rast Bitcoinu zo 150 dolárov na tisícku bol podvod. Nová štúdia ukázala, že za tým stál jeden človek

17.01.2018, 11:20
Autor:
pebpebvsevse
Začiatok tretieho týždňa nového roka nie je pre kryptomeny vôbec priaznivý. Prakticky všetky strácajú na svojej hodnote.

Cena digitálnej meny Bitcoin včera prudko klesla. Na burze Bitstamp strácal Bitcoin pred včerajším poludním 18 percent a pohyboval sa pod úrovňou 11 200 dolárov. Neskôr časť strát virtuálna mena zmazala. Dnes však v páde opäť pokračovala a prepadla sa pod hranicu 10-tisíc dolárov. 

Bitcoin následne časť strát zmazal a krátko pred 14:00 SEČ sa na burze Bitstamp predával za zhruba 10 600 dolárov.

Prudký pokles kryptomien

Trhy sa obávajú regulácie obchodov po oznámení juhokórejského ministra financií, že krajina stále zvažuje zákaz obchodu s kryptomenami.  Vysoké straty majú aj ďalšie kryptomeny.

​Noví užívatelia by si tak mali zvyknúť, že cena kryptomien výrazne kolíše a kolísala aj v minulosti. Bitcoin dosiahol zatiaľ najvyššiu hodnotu v polovici minulého decembra, keď sa jeho cena krátkodobo vyšplhala až k 20 tisícom dolárov. Od tej doby cena zhruba o 40 percent klesla. O tom, čo pre trh znamená prudký pád Bitcoinu sme písali tu.

V červených číslach bolo dnes na poludnie všetkých 10 najhodnotnejších kryptomien:

coinmarketcap.com

Podvod, ktorý zamával trhom

​Ako jednoducho bolo možné manipulovať s kurzom Bitcoinu, ukázala nová štúdia zverejnená vo vedeckom časopise Journal of Monetary Economics. Jej autori Neil Gandal, JT Hamrick, Tyler Moore a Tali Obermanová zistili, že za dva mesiace sa podvodom podarilo zvýšiť cenu Bitcoinu takmer sedemnásobne.

"Na základe dôkladnej analýzy s rozsiahlymi kontrolami dokument ukazuje, že podozrivá obchodná aktivita pravdepodobne spôsobila nebývalý nárast výmenného kurzu dolára k Bitcoinu na konci roku 2013, keď sadzba vyskočila zo zhruba 150 dolárov na viac ako 1 000 dolárov za dva mesiace," popisujú výskumníci hlavné zistenia analýzy. 

Podarilo sa to kvôli falošným obchodom, ktoré prebiehali cez populárnu burzu Mt. Gox. Výskumníci zistili, že počas týchto obchodov sa cena Bitcoinu vyšplhala v priemere o štyri percentá za deň, zatiaľ čo v čase, keď bežal obchod bez ovplyvňovania, skôr klesala.

Kto je hlavný podozrivý?

Podľa výskumníkov za tým stál jediný hráč, ktorý využil hacknutú burzu Mt. GOX, aby pomocou automatov vytvoril falošné obchody a zarobil milióny pri krádeži a manipulácii s cenou Bitcoinu. Najväčšie podozrenie padá na prevádzkovateľa burzy Marka Karpelesa.

Táto burza neskôr skrachovala a zároveň z nej bolo ukradnutých asi šesť percent všetkých Bitcoinov, ktoré boli dovtedy vyťažené. Prevádzkovatelia neskôr spresnili, že prišli o 750-tisíc Bitcoinov svojich klientov a 100-tisíc vlastných Bitcoin, teda asi o 473 miliónov dolárov. Väčšina z tejto čiastky ide na vrub akciám Marcus a Willy.

"Keďže svoje financie investuje do aktív kryptomien už aj hlavný prúd investorov a krajiny pristupujú k legalizácii Bitcoinu ako platobného systému (ako sa stalo v Japonsku v apríli 2017), je dôležité pochopiť, ako sú trhy s kryptomenami náchylné k manipulácii," varujú výskumníci .

Ako funguje svet kryptomien? V rozhovore pre HNtelevíziu to vysvetľoval Roman Scherhaufer


01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo 04 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 05 - Modified: 2024-04-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Kedy bitcoin ovládne svet peňazí?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:24