Chuck SchumerReuters
StoryEditor

Spojeným štátom hrozí paralýza. Bez platov môžu ostať státisíce zamestnancov štátu

19.01.2018, 15:30
V USA pre rozpočtové rozbroje hrozí zatvorenie vládnych úradov.

Spojeným štátom hrozí paralyzácia federálnych vládnych agentúr počnúc piatkovou polnocou, ak sa Kongresu nepodarí presadiť potrebnú legislatívu.

Dolná komora amerického Kongresu, Snemovňa reprezentantov, vo štvrtok schválila provizórny rozpočet, ktorý by zákonodarcom zabezpečil čas do 16. februára na rokovania o plnohodnotnom rozpočte. V americkom Senáte však vládnucej republikánskej strane chýba zhruba 12 hlasov na presadenie prechodného financovania štátnych úradov.

Podpora Demokratov v Senáte je otázna. Opozičná strana od republikánov požaduje ústupky v otázke deportácie imigrantov, ktorí do krajiny prišli ako deti, či navýšenie rozpočtu na sociálne programy.

Líder demokratických senátorov Chuck Schumer povedal, že schválenie provizórneho rozpočtu by znížilo ochotu vyjednávať. „O mesiac by sme boli tam kde sme dnes, s tým istým problémom pred nami,“ povedal Schumer.

Spory medzi oboma stranami sa ešte vyostrili po kontroverzných komentároch prezidenta Donalda Trumpa na adresu imigrantov z afrických krajín.

Republikáni sa snažili zabezpečiť podporu demokratických senátorov zahrnutím financií na program zdravotného poistenia pre deti známeho ako CHIP. Trump však na sociálnej sieti Twitter nástojil, aby CHIP nebol súčasťou prechodného rozpočtu.

Prípadné zatvorenie vládnych agentúr by znamenalo, že stovky tisíc federálnych zamestnancov by ostali bez platov. Zatvorené by napríklad ostali múzeá či pamätníky. Nevyhnutných štátnych funkcií ako polície či kontroly na letiskách by sa odstávka netýkala a fungovali by aj naďalej.

Naposledy americké úrady ostali zatvorené v roku 2013. Rozbroje spôsobené snahou zoškrtať financovanie zdravotníckej reformy bývalého prezidenta Baracka Obamu známu ako „Obamacare“ vtedy trvali viac ako dva týždne. Po schválení rozpočtu sa však federálnym úradníkom platy nahradili.

01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky 05 - Modified: 2024-04-19 19:20:40 - Feat.: - Title: Mysleli si, že je špión. Američan, bojujúci na ruskej strane, zahynul v Donecku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:52