Prezident Macron je v týchto dňoch v talianskom Ríme.Reuters
StoryEditor

Macron: Británia môže dostať dobrú dohodu, príde však o výhody

21.01.2018, 15:35
Autor:
TASRTASR
Podľa francúzskeho prezidenta môžu dostať Briti dohodu na mieru.

Británia bude schopná získať dohodu o brexite "na mieru", čo je jeden z cieľov premiérky Theresy Mayovej, ale jej sektor finančných služieb nebude mať rovnaké výhody ako doteraz. Uviedol to v sobotu (20.1.) francúzsky prezident Emmanuel Macron v rozhovore, ktorý televízia BBC odvysielala v nedeľu.

Macron pre BBC povedal, že finančné centrum v Londýne nemôže využívať rovnakú úroveň prístupu na jednotný trh Európskej únie (EÚ) ako počas členstva v bloku, keďže Mayová v rámci brexitu plánuje odchod zo spoločného trhu a colnej únie.

Francúzsky prezident znova zopakoval, že Británia môže mať s EÚ podobnú dohodu ako Kanada alebo Nórsko. Ale nemôže si po odchode z bloku ponechať takmer všetky doterajšie výhody členstva a zároveň obmedziť niektoré európske slobody, napríklad slobodu pohybu, a odmietnuť aj jurisdikciu Európskeho súdneho dvora.

Na otázku, či by Británia mohla mať špeciálne riešenie, "ušité na mieru", odpovedal, že je to možné, ale aj toto špeciálne riešenie by malo byť "v súlade so zachovaním jednotného trhu a našich kolektívnych záujmov".

Londýn by mal podľa neho definitívne pochopiť, že nemôže mať úplný prístup na jednotný trh, ak neakceptuje celý balík podmienok s tým spojený vrátane slobody pohybu a ochoty dodržiavať jurisdikciu EÚ.

Macron v podstate zopakoval to, čo povedal počas návštevy Británie vo štvrtok (18.1.). To znamená, že britský sektor finančných služieb môže prísť o plný prístup na jednotný trh.

"Závisí to od návrhov Spojeného kráľovstva," povedal.

Británia a EÚ sa v decembri dohodli na tzv. rozvode a pripravili si tak pôdu pre rozhovory o budúcich obchodných väzbách.

01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 03 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:43