Súčasný majetok: 41,57 miliárd eur.Reuters
StoryEditor

Horné percento ovláda štyri pätiny bohatstva, chudobnejšia polovica ľudstva nezískala nič, ukázala analýza

22.01.2018, 07:02
Autor:
ČTKČTK
Podľa správy 3,7 miliardy ľudí, teda polovica ľudí na Zemi, nezískalo z minuloročného svetového rastu vôbec nič.

Štyri pätiny bohatstva, vytvoreného vlani vo svete, skončili u jedného percenta najbohatších ľudí planéty, zatiaľ čo chudobnejšia polovica ľudstva nezískala nič. Upozornila na to nezisková organizácia Oxfam, ktorá závery svojich analýz nerovností vo svete tradične zverejňuje v predvečer Svetového ekonomického fóra v Davose.

"Miliardársky boom nie je známkou kvitnúceho hospodárstva, ale príznakom neúspechu ekonomického systému," vyhlásila riaditeľka organizácie Winnie Byanyimaová počas predstavenia správy. Jej poznatky odhaľujú, že "naše hospodárstva odmeňujú skôr bohatstvo než tvrdú prácu miliónov ľudí", dodala.

"Vykorisťujú ľudí, ktorí vyrábajú naše oblečenie, montujú naše mobily a pestujú potraviny, ktoré jeme. Zaisťuje to stálu ponuku lacných produktov, ale aj tučné zisky firiem a ich bohatých investorov," burcovala riaditeľka. Hŕstka najbohatších ďalej bohatne, zatiaľ čo milióny ľudí uviazli vinou nízkych platov v chudobe. Šéf jednej z piatich popredných firiem svetovej módy len za štyri dni zarobí toľko, koľko zarobí textilná robotníčka v Bangladéši za celý svoj život,

Podľa správy 3,7 miliardy ľudí, teda polovica ľudí na Zemi, nezískalo z minuloročného svetového rastu vôbec nič, zatiaľ čo jedno percento najväčších boháčov si strčilo do vrecka 82 percent minuloročných výsledkov.

Byanyimaová skritizovala Trumpa

Oxfam vypočítal, že bohatstvo tejto ekonomickej elity sa od roku 2010, teda krátko po prepuknutí hospodárskej krízy v roku 2008, zväčšovalo v priemere o 13 percent ročne, teda šesťkrát rýchlejšie ako priemerné mzdy. Vrcholom bolo obdobie medzi marcom 2016 a marcom 2017, kedy počet ľudí s majetkom presahujúcim miliardu dolárov (816 miliónov eur) rástol tempom jeden miliardár každé dva dni.

Byanyimaová kritizovala vyhýbanie sa plateniu daní a daňové úniky ako hlavnú príčinu globálnych nerovností a vyzývala vedúcich predstaviteľov, aby obmedzili daňové raje a vynakladali peniaze na vzdelávanie, zdravotnú starostlivosť a pracovné miesta pre mladých ľudí.

Byanyimaová obzvlášť skritizovala amerického prezidenta Donalda Trumpa, očakávaného v Davose, za vytvorenie "vlády miliardárov" a za nové daňové zákony, z ktorých majú prospech najväčší boháči, a nie obyčajní Američania.

Najviac postihnuté sú pracujúce ženy

Najviac postihnuté celosvetovou nerovnosťou sú podľa Oxfamu pracujúce ženy, lebo stále zarábajú menej ako muži a spravidla majú horšie platenú a neistú prácu. "Na celom svete ženy zarábajú menej ako muži a sú nadmerne zastúpené v horšie platených profesiách a v pracovných pozíciách s neistou perspektívou. Rovnako tak z desiatich nových miliardárov je deväť mužov," konštatovala správa.

Aj časopis Forbes na prvých päť miest svojho rebríčka najbohatších ľudí na svete vlani umiestnil samých mužov. Svetové ekonomické fórum skôr odhadlo, že potrvá ešte 217 rokov, než ženy budú zarábať rovnako ako muži a na pracovisku dosiahnu rovnosť.

Oxfam vyzval lídrov chystajúcich sa do Davosu, aby sa postarali o to, že ekonomika bude fungovať pre všetkých, a nie iba pre bohatú menšinu.

01 - Modified: 2024-03-11 13:17:55 - Feat.: - Title: Superbohatí Belgičania: Približne 70 rodín má majetok v hodnote 23 miliárd eur 02 - Modified: 2024-01-05 14:47:44 - Feat.: - Title: Indický podnikateľ Gautam Adani je opäť najbohatším človekom v Ázii 03 - Modified: 2023-11-20 15:06:20 - Feat.: - Title: Analýza: Najbohatšia stotina zodpovedá za taký objem emisií, ako najchudobnejšie dve tretiny ľudstva 04 - Modified: 2023-08-24 15:00:00 - Feat.: - Title: Bývajú bohaté a úspešné: Tieto znamenia sú doslova magnetom na peniaze 05 - Modified: 2023-05-28 12:58:41 - Feat.: - Title: Indický chrám ukrýva poklad za bilión dolárov. Údajne ho chráni kliatba a ak sa otvorí siedma komora, svet postihne katastrofa
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 22:56