TASR/Reuters
StoryEditor

Výpadok v USA končí. Demokrati podporia dočasný rozpočet

22.01.2018, 17:37
Autor:
ČTKČTK
Americké úrady boli bez peňazí od piatka.

Americkí demokrati po troch dňoch vyjednávania s republikánmi podporia návrh na ďalšie financovanie vlády. V Kongrese to oznámil šéf demokratických senátorov Chuck Schumer.

Vládne úrady boli bez peňazí od polnoci z piatka na sobotu, demokrati svoj súhlas podmieňovali ochranou prisťahovalcov.

Dočasné financovanie

"Za niekoľko hodín bude mať vláda peniaze," povedal Schumer z tribúny Senátu. Podľa televízie CNN zakrátko návrh na ukončenie rozpočtového provizória rýchlo získal dostatočný počet hlasov. Pri hlasovaní ho podporilo 81 zo stovky senátorov.

Biely dom privítal, že "demokrati dostali rozum". Podľa hovorkyne Sarah Sandersovej možno očakávať, že prezident podpíše zákon o ďalšom financovaní vlády ešte dnes. Hovorkyňa ale upozornila, že Trump "pristúpi na dlhodobú dohodu o prisťahovalectve len a len v prípade, že bude dobrá pre štát".

Finančné toky budú podľa senátneho návrhu otvorené do 8. februára. Demokrati očakávajú, že do tej doby sa podarí dohodnúť s republikánmi dohodu chrániacu pred deportáciou prisťahovalcov bez práva na trvalý pobyt, ktorí sa v USA ocitli ako deti (tzv. program DACA).

Konečné slovo bude mať Trump

Vzhľadom k tomu, že Snemovňa reprezentantov minulý týždeň schválila návrh na ďalšie financovanie vlády do 16. februára, bude musieť o senátnom návrhu znovu hlasovať, pretože je v ňom uvedený iný dátum. Konečné slovo potom bude mať prezident.

Podľa amerických médií boli republikánski vyjednávači v kontakte s demokratmi celý víkend až do dnešného dňa.

Chcú dohodu vo viacerých oblastiach

Vodca republikánskych senátorov Mitch McConnell dnes vyjadril nádej, že sa podarí dohodnúť dohodu nielen o programe DACA, ktorý mladých prisťahovalcov chráni, ale aj o hraničnom múre, vojenskom rozpočte, výdavkoch na likvidáciu živelných pohrôm a ďalších rozpočtových otázkach.

Biely dom dal najavo, že o programe DACA chce diskutovať až v okamihu, kedy bude financovanie vlády obnovené.

Trump sa stiahol

Prezident Donald Trump sa podľa amerických novinárov od piatku na verejnosti neobjavil, demokratických senátorov údajne ani nekontaktoval.

Neodcestoval na obvyklý víkendový pobyt na Floridu a objavili sa správy, že bude musieť kvôli problémom s rozpočtovým provizóriom odložiť cestu do švajčiarskeho horského letoviska Davos, kde sa má od stredy zúčastniť Svetového ekonomického fóra.

Hovorkyňa Sandersová ale dnes novinárom povedala, že do Švajčiarska šéf Bieleho domu odcestuje podľa plánu.

01 - Modified: 2024-04-20 09:05:21 - Feat.: - Title: Spojené štáty ukončia svoju prítomnosť v Nigeri, súhlasili so stiahnutím svojich vojakov 02 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 03 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 04 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-19 20:34:25 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výrazne oslabili technologické podniky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:41