StoryEditor

Ako vznikajú Bitcoiny. Ich ťažba spotrebuje toľko energie ako stredne veľká krajina

24.01.2018, 11:05
Ošiaľ okolo kryptomien spôsobil obrovské nároky na spotrebu elektrickej energie.

Vo svete virtuálnych mien sa proces tvorby nazýva ťažba. Nejde však o klasické fyzické ťaženie, pretože Bitcoin je čisto digitálna mena.

Výkon počítačov, potrebný na vytvorenie každého digitálneho tokenu, spotrebuje prinajmenšom toľko elektrickej energie, ako priemerná americká domácnosť za dva roky, podľa údajov banky Morgan Stanley a ekonóma Alexa de Vriesa, ktorý sleduje spotrebu energie v priemysle.

Celková sieť počítačov zapojených do Bitcoinovej siete spotrebuje každý deň toľko energie, ako niektoré stredne veľké krajiny, píše sa v správe Medzinárodnej agentúry pre energetiku. A to je len najznámejšia kryptomena Bitcoin. Druhá najcennejšia kryptomena Ethereum spotrebuje tiež značné množstvo a mohli by sme pokračovať.

Nižšie je uvedený index spotreby energie Bitcoinov:

bitcoinenergyconsumption.com Spotreba energie na ťažbu kryptomien

V novembri bola odhadovaná celková spotreba Bitcoinovej počítačovej siete vyššia, ako je v Írsku. Odvtedy sa jej požiadavky len zvyšovali. Teraz je na ceste k dosiahnutiu 42 terawatthodín elektrickej energie za rok, čo ju radí podľa portálu digiconomist pred Peru a tesne za Irak. To je úmerné emisiám CO2 vo výške približne jedného milióna transatlantických letov.

Ak by bol Bitcoin krajinou, zaradila by sa do spotreby elektrickej energie do nasledovne:

bitcoinenergyconsumption.com

​Spotreba energie na ťažbu kryptomien sa za posledné obdobie rapídne zvýšila. Súvisí to priamo s raketovým nárastom cien kryptomien. Čím vyššia cena kryptomeny, tým je energeticky náročnejšie ju pri ťažbe získať. V súčasnosti sa tak vedie intenzívna diskusia medzi nadšencami Bitcoinu a kryptomeny Ethereum o spotrebe takého množstva energie.

Zakladateľ kryptomeny Ethereum Vitalik Buterin vedie experiment, ktorý má za cieľ zvýšiť energetickú efektivitu tvorby kryptomeny. Čiastočne je to kvôli jeho obavám o sieť a jej vysokú spotrebu energie, ktorá môže negatívne vplývať na globálne otepľovanie. Sieť, ktorá je za tvorbou Etherea spotrebuje ročne toľko elektrickej energie, ako Cyprus.

„Osobne by som sa cítil veľmi nešťastný, ak by môj hlavný prínos pre svet spočíval vo vysokej spotrebe elektrickej energie na úrovni Cypru, ktorá by prispela ku globálnemu otepľovaniu,“ uviedol pre portál nytimes.com Buterin.

Hľadanie algoritmov

Ťažba Bitcoinov je zložitý proces. Všetky počítače, ktoré sa snažia získať Bitcoiny sú vo výpočtových pretekoch a snažia sa nájsť, trochu náhodnú, odpoveď na matematický algoritmus. Ten je taký komplikovaný, že jediná možnosť, ako nájsť správnu odpoveď je urobiť veľké množstvo rôznych odhadov.

Čím viac je počítačov v sieti, tým je šanca na získanie Bitcoinu vyššia. Zakaždým, keď počítače vyskúšajú nové odhady, tak majú veľký výkon, čo spotrebuje značné množstvo elektrickej energie.

Snaha o získanie nových Bitcoinov povzbudzuje ľudí, aby používali veľa rýchlych počítačov. V súčasnej dobe sa za desať minút dostane do obehu 12,5 nových Bitcoinov. Ich hodnota je pri súčasných 11 tisíc dolárov za Bitcoin zhruba 137 tisíc dolárov. Ľudia sú preto ochotní investovať astronomické sumy na účasť v týchto pretekoch. To vysvetľuje, prečo vzniklo obrovské množstvo serverových fariem po celom svete, ktoré sa venujú ťažbe Bitcoinov.

Jednou z nich je aj bitcoinová farma sídliaca na Islande. Island je vďaka lacnej elektrickej energii, dobrému internetovému pripojenie a chladnému klimatickému podnebiu ideálnym miestom na ťažbu Bitcoinov.

Reuters

​Priemerný ročný rast bitcoinovej počítačovej siete v posledných piatich rokoch bol 1100 percent. Ak bude súčasný trend pokračovať aj naďalej, tak dôjde ešte k masívnejšiemu dopytu po energii. Bitcoin by za predpokladu súčasného ťažobného rastu a dopytu po energiách využíval do roku 2020 viac elektrickej energie ako dnes používa celý svet, tvrdí analytik Tam Hunt.

Český analytik Jaroslav Brychta hovorí o tom, že Bitcoin sa opäť môže dostať na vlnu rastu:

01 - Modified: 2024-04-25 04:33:44 - Feat.: - Title: UNHCR spúšťa nový fond na ochranu utečencov ohrozených zmenou klímy 02 - Modified: 2024-04-23 07:33:26 - Feat.: - Title: Áziu postihlo vlani najviac katastrof spôsobených klimatickými javmi 03 - Modified: 2024-04-22 07:43:03 - Feat.: - Title: Európa je najrýchlejšie otepľujúcim sa kontinentom na svete, upozorňujú svetové meteorologické špičky 04 - Modified: 2024-04-19 08:09:42 - Feat.: - Title: Zelenú transformáciu musíme robiť zmysluplne. Nesmie znižovať konkurencieschopnosť ekonomiky, vraví Taraba 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 13:12