TASR/AP
StoryEditor

Turizmus v USA upadá, na vine je aj Trumpova administratíva

25.01.2018, 12:39
Autor:
iDnesiDnes
Pokles zahraničných turistov znamená pre krajinu veľké finančné straty.

Časy, kedy Amerika v pohodlí čakala, keď prišli zahraniční turisti a utratia tam všetky svoje peniaze, sú nenávratne preč. Turistom sa do Ameriky nechce. Ich počet v posledných dvoch rokoch rýchlo klesá. Situáciu ešte zhoršila Trumpova protiimigračná politika. Turizmu neprospieva ani silný dolár.

Spojené štáty a Turecko sú jedinými miestami medzi desiatkami globálnych turistických destinácií, ktoré bojujú s poklesom zahraničných turistov. V čase, keď sa ostatné krajiny, vrátane Austrálie, Kanady, Číny alebo Veľkej Británie, tešia z návalu turistov, je to znepokojujúce správa, informovala agentúra Bloomberg.

Minulý týždeň americké ministerstvo obchodu oznámilo, že útraty turistov v minulom roku klesli o 3,3 percenta, čo zodpovedá stratám vo výške 4,6 miliárd dolárov a 40 tisíc pracovných miest.

Podľa zistení Americkej asociácie pre cestovanie klesol podiel USA v medzinárodnom cestovaní na dlhé vzdialenosti v minulom roku na 11,9 percent. Ešte v roku 2015 pritom bol 13,6 percent. Znamená to, že USA prišli o 7,4 milióna návštevníkov a ich útraty vo výške 32,2 miliárd dolárov. Priemerný diaľkový turista strávi v USA 18 nocí a minie tam 4 400 dolárov.

Situácia podnietila 10 obchodných združení, vrátane Obchodnej komory Spojených štátov a Národnej asociácie reštaurácií, k vytvoreniu skupiny, ktorej cieľom je z USA znovu vytvoriť populárnu turistickú destináciu.

Turistov odrádza politika

Členovia združenia v utorok predstavili návrh, ktorý má podnietiť Trumpovú administratívu k prijatiu prívetivejšej vízovej politiky a prístupu pri zabezpečovaní bezpečnosti hraníc. Združenie upozorňuje na to, že väčšinu turistov odradila Trumpová protiimigračná politika.

V uplynulom roku si Trumpová administratíva posvietila na bezpečnosť na hraniciach a zaviedla tvrdšie zákony pre prisťahovalcov. Jednou z prvých iniciatív Trumpa bol zákaz vstupu do krajiny turistom zo siedmich krajín, v ktorých prevláda moslimská populácia.

Prepad až 40 percent

Ako uviedla nemecká televízna a rozhlasová stanica Deutsche Welle, pokles bol najvýraznejší medzi cestujúcimi z Afriky a Stredného východu. Kým počet západných Európanov, ktorí v roku 2017 navštívili USA, klesol o dve percentá, počet turistov z Afriky sa prepadol o 30  percent a zo Stredného východu dokonca o 40 percent. Počet návštevníkov z Mexika klesol skoro o 10 percent. 

Rezervačný portál pre moslimských turistov HalalBooking v roku 2017 tiež nezaznamenal žiadny rast. "Vo všetkých ostatných krajinách sa turizmus zdvojnásobil alebo strojnásobil. Len v USA sa znížil," povedal pre Deutsche Welle hovorca portálu Ufuk Secgin. Podľa neho je to kvôli nedôvere Trumpovej administratívy voči moslimom. "Myslím, že mnohí z našich zákazníkov sa rozhodli do USA neisť, pretože očakávali problémy a hnev," dodal Secgin.

"Amerika nie je víťaz, keď zaostávame za našimi globálnymi konkurentmi. Naším cieľom je, aby sa Amerika stala najbezpečnejšou a najnavštevovanejšou krajinou na Zemi," povedal prezident US Travel Roger Dow.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:37