Reuters
StoryEditor

Unikla tajná analýza brexitu. Británii sa pohorší vo všetkých scenároch

30.01.2018, 11:54
Autor:
ČTKČTK
Rast Británie bude podľa utajovaného dokumentu v priebehu 15 rokov o päť percent nižší, ako keby k brexitu nedošlo.

Odchod z Európskej únie Británii ekonomicky poškodí, či už budú podmienky dohody, ktorú s Bruselom uzavrie, akékoľvek. Podľa webu Buzzfeed News to vyplýva z dosiaľ utajovanej analýzy, ktorú vypracovali britské úrady a ktorú portál získal.

Británia by mala úniu opustiť 29. marca budúceho roku, prechodné obdobie by podľa únijného návrhu mohlo trvať ďalších 21 mesiacov. Britská vláda premiérky Theresy Mayovej dlhodobo popiera, že by sa krajine po brexite malo viesť horšie.

Spomalený rast

Britské hospodárstvo podľa dokumentu datovaného januárom 2018, ktorý teraz Buzzfeed News zverejnil, porastie pomalšie, či už dôjde k akémukoľvek z troch skúmaných scenárov.

Ak by sa Britom podarilo uzavrieť s európskou dvadsaťsedmičkou komplexnú dohodu o voľnom obchode, bol by rast v nasledujúcich 15 rokoch podľa uniknutého dokumentu o päť percent nižší než v prípade, že by k brexitu nedošlo.

Ak by Londýn s Bruselom neuzavrel žiadnu dohodu a EÚ s Britániou by následne obchodovali na základe pravidiel Svetovej obchodnej organizácie (WTO), klesol by v rovnakom období oproti súčasnému odhadu rast dokonca o osem percent.

Dopad na všetky odvetvia

Aj v prípade, že by Mayová vyrokovala prístup na jednotný trh prostredníctvom členstva v Európskom hospodárskom priestore, rast by sa znížil asi o dve percentá, tvrdí uniknutý dokument britskej vlády.

Negatívne brexit v akomkoľvek z troch skúmaných prípadov ovplyvní podľa serveru Buzzfeed News všetky odvetvia britského hospodárstva, najviac však priemysel chemický, textilný, potravinársky a automobilový.

Obrana ministerstva

Ministerstvo pre brexit, ktoré vedie David Davis, odmietlo správu portálu komentovať. Konzervatívny poslanec a zástanca odchodu Británie z únie Iain Duncan Smith v reakcii na uniknutú analýzu uviedol, že by sa mala brať s rezervou, pretože sa podľa neho skoro všetky predpovede o dopadoch brexitu na britské hospodárstvo zatiaľ mýlili.

"Je to nekompletná správa, ktorá bola zámerne zverejnená, pretože obsahuje negatívny pohľad," povedal.

Summit Európskej únie v decembri potvrdil posun rozhovorov o brexite do druhej fázy, teda k budúcim vzťahom a prechodnému obdobiu. Dvadsaťjeden mesiacov ako prechodné obdobie ponúklo Británii dvadsaťsedem krajín EÚ v pondelok.

01 - Modified: 2022-05-11 09:52:31 - Feat.: - Title: Británia je nespokojná so severoírskym protokolom. Trussová sa stretne so Ševčovičom 02 - Modified: 2022-02-09 09:32:01 - Feat.: - Title: Brexit zdražil obchod a zvýšil náklady firiem. A môže to byť horšie 03 - Modified: 2021-11-27 08:45:07 - Feat.: - Title: Británii stále chýbajú vodiči nákladných áut, počas Vianoc im preto môže chýbať šampanské 04 - Modified: 2021-11-09 14:46:58 - Feat.: - Title: Buď kúrenie alebo jedlo. Milióny Britov padli do chudoby, zvyšujú nápor na potravinové banky 05 - Modified: 2021-11-05 15:25:32 - Feat.: - Title: Británia minula za hranice po Brexite cez miliardu libier. Nepomáha to, obchod klesá
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 04:05