koláž HN/Reuters
StoryEditor

Rozviedol sa s Putinovou dcérou a náhle prišiel ruský miliardár o väčšinu svojho majetku

30.01.2018, 17:00
Ruský miliardár Kirill Šamalov prišiel v minulom roku o väčšinu svojho miliardového majetku po tom, čo sa rozviedol s dcérou ruského prezidenta Vladimira Putina. 

Keď sa 31-ročný Kirill Šamalov v roku 2013 ženil s Jekaterinou Tichonovovou, dcérou ruského prezidenta Vladimira Putina, držal už minoritný podiel v ruskej petrochemickej firme Sibur. Počas manželstva však jeho podiel v spoločnosti astronomicky narástol a zo Šamalova sa stal dolárový miliardár.

Po necelých piatich rokoch sa však objavili správy, že vzťah prezidentovej dcéry a biznismena sa skončil. A tým zanikli aj Šamalovove privilégiá. Bol zbavený pozície zástupcu výkonného riaditeľa v Sibure a jeho majetok sa opäť prepadol.

Podľa zdrojov agentúry Bloomberg práve tento príbuzenský vzťah umožňuje veľmi neobvyklý pohľad do fungovania Putinovho vnútorného kruhu, ktorý tvorí rodina, priatelia a financie.

Ako získal veľký majetok

Šamalovovo krátke obdobie vo vedení Siburu sa začalo podľa Bloombergu v čase, keď sa už schyľovalo k svadbe.

Hlavní majitelia spoločnosti Leonid Michelson a Gennady Timčenko sa rozhodli povýšiť svojho doterajšieho viceprezidenta pre podnikovú administratívu na pozíciu zástupcu výkonného riaditeľa a pridali k tomu 4,3-percentný podiel spoločnosti, čo predstavovalo majetok okolo 800 miliónov dolárov (približne 650 miliónov eur).

V roku 2014 následne Šamalov odkúpil od Timčenka 17-percentný podiel v Sibure približne za 2,2 miliardy dolárov (takmer 1,8 miliardy eur). Peniaze na akvizíciu získal z pôžičky, ktorú mu poskytla štátom vlastnená Gazprombank. Šamalov mal vtedy 32 rokov.

Obchod plný otáznikov

V apríli minulého roka však spoločnosť Sibur oznámila, že Šamalov predal svoj podiel ďalšiemu z vlastníkov - Leonidovi Michelsonovi. Hoci detaily predaja neboli zverejnené, zdroje Bloombergu uvádzajú, že Šamalov na predaji nezarobil.

Vraj mu iba umožnili ako členovi Putinovej rodiny tento podiel držať vo zverenom fonde a jeho privilégium zaniklo ihneď po tom, ako sa skončil jeho vzťah s Putinovou dcérou Jekaterinou.

Podľa iného zo zdrojov však nemali nákupy nič spoločné so svadbou s prezidentovou dcérou. Prvý z majetkových ziskov Šamalova mal byť politikou spoločnosti na rozdelenie akcií a nákup od Timčenka bol spoločnou akvizíciou Šamalova a jeho otca. Keď zistili, že nákup nebol taký výhodný, ako dúfali, predali podiel späť.

Šamalov v súčasnosti vlastní 3,9-percentný podiel v Sibure, čo predstavuje približne 504 miliónov dolárov (cca 407 miliónov eur).

Záhadné Putinove dcéry

Celú záležitosť odmietli komentovať všetci zúčastnení vrátane Putinovej dcéry Jekateriny Tichonovovej, ktorá kvôli bezpečnosti používa iné priezvisko. O nej aj o jej sestre Marii majú ruské médiá prakticky zakázané písať.

Putin o svojich dcérach na verejnosti príliš nehovorí. Pri výnimočnom vystúpení v roku 2015 o nich iba uviedol, že vyštudovali ruské univerzity, hovoria niekoľkými jazykmi, darí sa im dobre vo zvolených kariérach, vyhýbajú sa politike a biznisu.

Šamalovovo manželstvo s Tichonovovou, ani ich rozvod neboli verejne potvrdené. Rovnako ani Kremeľ nepotvrdil, že Jekaterina Tichonovová, ktorá je profesionálnou tanečnicou rokenrolu, je Putinovou dcérou.

Pozrite si tanečné vystúpenie Jekateriny Tichonovovej:

01 - Modified: 2024-04-23 17:53:21 - Feat.: - Title: Eurokomisia podnikne kroky proti ruskej tieňovej flotile ropných tankerov. Analytici varujú pred eskaláciou 02 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 03 - Modified: 2024-04-23 15:47:09 - Feat.: - Title: Azerbajdžan je k dohode s Arménskom bližšie než kedykoľvek predtým. Chce to len čas, tvrdí prezident 04 - Modified: 2024-04-23 15:10:12 - Feat.: - Title: Rusko zamietlo odvolanie amerického novinára Gershkovicha proti predĺženiu väzby, je obvinený zo špionáže 05 - Modified: 2024-04-23 14:18:41 - Feat.: - Title: Príde veľmi tvrdá a adekvátna odpoveď. Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 20:19