Reuters
StoryEditor

Taliansko podáva sťažnosť na súd EÚ. Kritizuje presun liekovej agentúry po brexite

31.01.2018, 13:27
Autor:
ČTKČTK
Talianske mesto Miláno prehralo boj o Európsku liekovú agentúru.

Súdny dvor Európskej únie dostal sťažnosť na rozhodnutie, na základe ktorého sa Európska lieková agentúra (EMA) v súvislosti s brexitom presunie z Londýna do Amsterdamu. Informovala o tom dnes agentúra ANSA.

Severotalianske mesto Miláno bolo vedľa holandskej metropoly favoritom pri minuloročnom rozhodovaní o novom sídle agentúry. Eurokomisár pre zdravie Vytenis Andriukaitis v reakcii na taliansku snahu zvrátiť rozhodnutie uviedol, že presun agentúry do Amsterdamu je hotová vec.

Súdny dvor Európskej únie dnes na Twitteri oznámil, že dostal dve odvolania proti rozhodnutiu o presune agentúry EMA do Holandska. Jednu podala talianska vláda, druhú mesto Miláno.

Amsterdam na konci minulého novembra získal sídlo EMA na základe žrebu. Holandská metropola aj severotalianske Miláno totiž po treťom kole hlasovania členských krajín EÚ dostali rovnaký počet hlasov. Patom tajná voľba skončila preto, že sa Slovensko hlasovania zdržalo. Bratislava, ktorá bola považovaná za jedného z favoritov, totiž zo súťaže o sídlo EMA vypadla prekvapujúco už v prvom kole.

Taliansky minister financií Pier Carlo Padoan dnes vyjadril pochybnosti, či je Amsterdam na presun sídla EMA pripravený. "Miláno je absolútne pripravené," uviedol. V pondelok holandský minister zdravotníctva Bruno Bruins oznámil, že zhruba 900 zamestnancov agentúry sa z Londýna presunie v Amsterdamu do provizórnych kancelárií a to do doby, kým sa podarí dokončiť úplne novú budovu agentúry. Hotová by mala byť až v novembri budúceho roka.

"Rada o veci rozhodla," konštatoval dnes v reakcii na snahu Talianska zvrátiť presun liekovej agentúry do Holandska eurokomisár pre zdravie a bezpečnosť potravín Andriukaitis. Naznačil, že celá akcia by mohla súvisieť s nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami v Taliansku.

Z Británie sa kvôli plánovanému odchodu z Európskej únie bude sťahovať okrem Európskej liekovej agentúry tiež Európsky orgán pre bankovníctvo (EBA). O jeho sídlo usilovala okrem iného Praha. Získal ho ale nakoniec Paríž. Fakt, že sa obe agentúry z Londýna presunú do západnej Európy, sa vlani stretol s kritikou krajín zo strednej a východnej časti únie.

01 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-15 20:51:38 - Feat.: - Title: Plán na výstavbu záchytných centier pre migrantov v Albánsku sa odkladá, informuje talianske ministerstvo 03 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 04 - Modified: 2024-04-14 19:02:00 - Feat.: - Title: V talianskej oblasti Napola zaznamenali slabé zemetrasenie 05 - Modified: 2024-04-12 20:45:46 - Feat.: - Title: Počet obetí výbuchu vodnej elektrárne na severe Talianska stúpol na sedem
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 07:53