StoryEditor

Zabudnite na predražené nehnuteľnosti na Slovensku. Na Sardínii kúpite dom za euro

03.02.2018, 23:00
Autor:
klkl
Malé talianske obce skúšajú rôzne spôsoby, ako bojovať s vyľudňovaním.

Znie to skoro ako šialenstvo, ale v dedinke na talianskom ostrove Sardínia skutočne predávajú domy za jedno jediné euro.

Obec Ollolai v regióne Barbaria spustila takýto projekt v roku 2015, aby bojovala s klesajúcou populáciou. Tá spadla z 2 250 obyvateľov len na niečo málo nad tisíc. Ani vyhliadky do budúcnosti nie sú optimistické, detí sa tu narodí každý rok len pár.

Bojujú s vyľudňovaním

Starosta obce, Efisio Arbau, sa ju preto rozhodol zachrániť pred zánikom tým, že do nej pritiahne nových obyvateľov, ktorí by život znovu naštartovali. Rozhodol sa preto predávať prázdne domy za euro.

Wikimedia Commons/Pispisos

​Ponuka však neprichádza bez záväzkov. Ten najväčší je, že sa noví majitelia musia zaviazať domy zrekonštruovať. Potrebné investície sú odhadované na 20 až 30-tisíc eur. Záujemcovia musia preukázať, že financie na rekonštrukciu majú k dispozícii, zároveň sa zaviažu, že domy obnovia do troch rokov.

Dedinka zamrznutá v čase

Medzi prvých, ktorí ponuku využili patril stavbár na dôchodku Vito Casula a život v Ollolai si nevie vynachváliť. „Žili sme neďaleko a často sme Ollolai navštevovali. Jedného dňa moja manželka uvidela reklamu v novinách. Bola to príležitosť,“ povedal o svojom rozhodnutí Casula pre CNN.

„Toto tiché mesto je zamrznuté v čase. Ponúka pokojný, zdravý život,“ dodal Casula. Dedinu odporúča každému, kto „má dosť všetkého stresu a potrebuje pauzu.“

Wikimedia Commons/Pispisos

​Projekt sa dostal do širšieho povedomia verejnosti v poslednom období aj vďaka médiám. Obec tak získala veľké množstvo žiadostí. To starostu donútilo ukončiť prijímanie žiadostí k 7. februáru 2018.

Domy za euro po celom Taliansku

Malebná dedinka obklopená stredomorskou prírodou však nie je jediná, ktorá sa do projektu „Case a 1 Euro“ zapojila.

Portál casea1euro.it uvádza  viaceré obce z celého Talianska, ktoré sa rozhodli bojovať proti vyľudňovaniu predajom nehnuteľností za symbolickú cenu. Okrem Sardínie si za euro môžete kúpiť dom aj na Sicílii či v populárnom Toskánsku.

Za sťahovanie vám zaplatia

Predaj domov však nie je jediný spôsob, ako sa Taliani snažia prilákať do svojich dediniek nových obyvateľov. Obec Candela na juhu Talianska novým obyvateľom zaplatí.

Dospelý človek dostane za presťahovanie 800 eur, pár 1 200 a rodina s dvoma deťmi získa vyše 2-tisíc eur. Ani toto však neprichádza bez záväzkov. Noví obyvatelia sa musia zaviazať, že si do Candely nahlásia trvalý pobyt, prenajmú dom a budú zarábať viac ako sedem a pol tisíca eur ročne.

Záujem z celého sveta

Podobný projekt skúsila spustiť aj obec Bormida nachádzajúca sa na severe Talianska. Jej starosta Daniele Galliano, však ponúkol ešte zaujímavejšie podmienky. Každému novému obyvateľovi sľúbil dve tisíc eur a nájom vo výške 50 eur.

Odozva na seba nenechala dlho čakať a malú dedinku s necelými piatimi stovkami obyvateľov zaplavili žiadosti od ľudí z celého sveta vrátane Spojených Štátov, Veľkej Británie ale aj z Indonézie či Maďarska.

Mnohí dokonca povedali, že nepotrebujú ani peniaze, len tam chcú ich žiť. Obec musela ponuku pre veľký počet žiadostí rýchlo stiahnuť.

01 - Modified: 2024-04-07 08:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Ďalšie nádherné mestečko predáva domy za jedno euro. Záujem je však veľmi malý, toto je dôvod 02 - Modified: 2021-09-30 10:00:57 - Feat.: - Title: Hra alebo skutočnosť? Ride 4 je motocyklový simulátor nerozoznateľný od reality 03 - Modified: 2021-08-26 14:40:39 - Feat.: - Title: Explózia pred letiskom v Kábule. Neznámi páchatelia strieľali aj na evakuačné talianske lietado 04 - Modified: 2021-08-07 12:58:25 - Feat.: - Title: Zatkli 70-ročnú šéfku neapolského mafiánskeho klanu. Malé dievča, ako ju prezývali, netúžilo po sláve, ale po moci 05 - Modified: 2020-01-22 11:42:07 - Feat.: - Title: To je ale dobrota! Recept na tortellini s lesnými hríbmi v paradajkovej omáčke
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 22:12