Theresa MayováReuters
StoryEditor

Mayová jednoznačne odmieta colnú úniu s EÚ po brexite

05.02.2018, 11:12
Autor:
ČTKČTK
Britská premiérka vyvrátila špekulácie, že by Londýn mohol usilovať o čiastočné udržanie colnej únie.

Britská premiérka Theresa Mayová kategoricky odmieta akýkoľvek druh colnej únie s EÚ po brexite. Informujú o tom dnes s odvolaním sa na vládne kruhy britské médiá po niekoľkodňových špekuláciách, že by Londýn mohol usilovať o čiastočné udržanie colnej únie.

"Nie je našou politikou byť v colnej únii. Nie je našou politikou byť v akejkoľvek colnej únii," citoval zdroje z Downing Street napríklad denník The Independent.

Podľa týchto zdrojov musí Británia takisto sama rozhodovať o tom, aké podpíše dohody o voľnom obchode so zvyškom sveta. "Máme v Británii skvelé firmy a chceme posilňovať ich exportné príležitosti. Nechceli by sme robiť niečo, čo tieto príležitosti obmedzia," citoval ďalej britský denník.

Médiá predtým špekulovali, že Londýn by mohol usilovať o čiastočné udržanie colnej únie, aby bol zabezpečený voľný pohyb tovaru medzi Britániou a Európskou úniou. Súčasne by ale mala krajina voľnú ruku v uzatváraní obchodných zmlúv s tretími krajinami v oblasti služieb.

Dalo by sa tak údajne vyhnúť aj hraničným kontrolám medzi Severným Írskom a únijným Írskom, čo je jedna z najspornejších otázok, ktoré odchod Británie z EÚ vyvoláva. Takéto riešenie teraz Mayová odmietla, tvrdia britské noviny.

Premiérka teraz čelí tlaku zástancov tvrdého ukončenia vzťahov s Bruselom vo svojej Konzervatívnej strane. Dokonca sa hovorilo o vzbure na čele s ministrom zahraničia Borisom Johnsonom, ak bude tento týždeň na vláde nastolený návrh o budúcom členstve v colnej únii.

Do Londýna dnes zamieril hlavný vyjednávač EÚ pre brexit Michel Barnier. S britským ministrom pre brexit Davidom Davisom má konať mimo iného o plánovanom prechodnom období po odchode Británie z EÚ.

01 - Modified: 2024-04-25 20:30:55 - Feat.: - Title: Pri európskom záťahu zadržala polícia 21 pašerákov Iračanov a Sýrčanov 02 - Modified: 2024-04-25 19:40:55 - Feat.: - Title: Nemecký parlament o rok predĺžil účasť krajiny na misii Európskej únie v Stredozemnom mori 03 - Modified: 2024-04-25 17:49:42 - Feat.: - Title: Prvá tranža bude 500 miliónov. Nástroj Únie na podporu partnerov na Balkáne má urýchliť reformy, tvrdí Bilčík 04 - Modified: 2024-04-25 16:12:32 - Feat.: - Title: Eurokomisárku Jourovú zaujímalo, aký je cieľ zmien v RTVS. Šimkovičová tvrdí, že všetko je v súlade so zákonom 05 - Modified: 2024-04-25 14:32:26 - Feat.: - Title: Ekonomická váha Európskej únie vo svete za 40 rokov klesla na polovicu, tvrdí Sulík a kritizuje Green Deal
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 09:44