Dreamstime
StoryEditor

V nemeckom eshope nakúpite za rovnakých podmienok ako domáci. Europarlament mení pravidlá online obchodovania

06.02.2018, 12:31
Autor:
TASRTASR
Európsky parlament dnes veľkou väčšinou hlasov schválil zákaz tzv. geoblokácie.

Európsky parlament (EP) v utorok absolútnou väčšinou hlasov podporil nariadenie o širšom a ľahšom cezhraničnom prístupe Európanov k tovarom a službám nakupovaným cez internet.

Za túto možnosť sa vyslovilo 557 poslancov, 89 bolo proti a 33 sa zdržali. V praxi to znamená, že online kupujúci budú mať v rámci EÚ oveľa ľahší prístup k výrobkom, hotelovým rezerváciám, požičiavaniu áut, hudobným festivalom alebo lístkom na zábavný park.

Rovnaké podmienky pre všetkých

Nové pravidlá zakážu tzv. "geoblokáciu" kupujúcich, ktorí hľadajú tovary a služby na webových stránkach v inej krajine EÚ. Po novom už nebudú zablokovaní alebo presmerovaní na inú webovú stránku z dôvodu ich štátnej príslušnosti, miesta bydliska alebo dočasného pobytu.

Obchodníci budú musieť zaobchádzať s online zákazníkmi z inej krajiny EÚ rovnako ako s miestnymi a zabezpečiť im rovnaké ceny alebo podmienky predaja.

Zákaz diskriminácie

Platí to pri nákupe tovarov (domáce spotrebiče, elektronika, odevy, atď.), pri prijímaní elektronických služieb, ktoré nie sú chránené autorskými právami (cloud, firewally, dátové sklady, hosťovanie webových stránok) alebo pri kúpe služieb (hotelové pobyty, športové podujatia, požičovne áut, hudobné festivaly či lístky do zábavných parkov).

Nové pravidlá zakazujú rôzny prístup ku kupujúcim podľa miesta vydania ich kreditnej alebo debetnej karty. Obchodníci majú možnosť akceptovať akékoľvek platobné prostriedky, nesmú však kupujúcich diskriminovať požiadavkami špecifickej platby na základe štátnej príslušnosti.

Mimo digitálu

Europarlament upozornil, že z tohto nariadenia bol zatiaľ vyňatý digitálny obsah chránený autorskými právami. Ide napríklad o elektronické knihy, hudbu na sťahovanie alebo online hry. Európska komisia však v horizonte do dvoch rokov od nadobudnutia účinnosti nariadenia musí posúdiť, či by sa zákaz geoblokácie nemal rozšíriť aj na audiovizuálne a dopravné služby.

Po uznesení EP musí byť nariadenie o regulácii geoblokácie formálne schválené aj Radou EÚ (členské štáty). Nové pravidlá nadobudnú platnosť deväť mesiacov po ich zverejnení v Úradnom vestníku EÚ, čiže do konca tohto roka.

01 - Modified: 2024-01-28 23:00:00 - Feat.: - Title: Slovákov pobláznil nový čínsky e-shop. Vo svete však čelí obvineniam z podpory otrockej práce 02 - Modified: 2024-01-17 13:14:34 - Feat.: - Title: Slovenským e-shopom rastú objednávky aj obraty, koniec roka bol silný 03 - Modified: 2024-01-17 12:46:23 - Feat.: - Title: Slovenským e-shopom rástli vlani objednávky aj obrat, ľuďia objednávali najmä ku koncu roka 04 - Modified: 2024-02-15 10:45:13 - Feat.: - Title: František Štrupl z Google: Zákazník sa dnes správa ako produktový detektív 05 - Modified: 2023-12-30 08:49:50 - Feat.: - Title: Slováci nakupovali cez internet v porovnaní s rokom 2021 menej, ukazuje prieskum
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:58