Reuters
StoryEditor

Trump by privítal platobnú neschopnosť, ak by sa nenašla dohoda v Kongrese o migrantoch

06.02.2018, 21:24
Autor:
ČTKČTK
Trumpov kabinet sa môže ocitnúť v piatok bez prostriedkov, ak sa kongresmani nedohodnú na provízornom financovaní vládnych úradov.

Americký prezident by privítal platobnú neschopnosť vlády, ak by sa Kongres nedohodol na imigračnej reforme, ktorá "zabráni prenikaniu zločincov do zeme". Donald Trump to dnes vyhlásil na porade v Bielom dome.

Trumpov kabinet sa v noci na piatok môže ocitnúť bez prostriedkov, ak sa kongresmani nedohodnú na ďalšom provizórnom financovaní vládnych úradov. Demokrati, ktorých hlasy republikánska väčšina potrebuje, si ale kladú podmienky.

"Ak nezmeníme zákon, ak sa nezbavíme legislatívnych medzier, ktoré tým zločincom umožňujú prenikať do našej krajiny a ďalej vraždiť ... ak to nezmeníme, nech je vláda bez peňazí," vyhlásil prezident.

O vládnych výdavkoch malo byť pôvodne rozhodnuté vlani v októbri, kedy začal nový finančný rok. Kvôli sporom medzi poslancami oboch parlamentných strán bolo ale opakovane schválené len provizórium. Platnosť toho zatiaľ posledného vyprší v noci na piatok.

Demokrati a republikáni sa teraz horúčkovito snažia dojednať ďalšiu dohodu, ktorá by mala zabezpečiť chod vládnych úradov aspoň do 23. marca, napísala agentúra Reuters.

Poslanci Demokratickej strany si kladú podmienku, že republikáni predĺžia platnosť programu Daca, ktorý chráni prisťahovalcov bez práva na pobyt, ktorí pricestovali do USA ako deti. Biely dom zasa trvá na tom, že akákoľvek dohoda o ochrane migrantov musí obsahovať aj záväzok financovania múru na hraniciach s Mexikom.

V hre sú podľa amerických komentátorov aj kľúčové federálne rozpočtové priority, najmä peniaze pre Pentagon, financovanie boja proti šíreniu drog, alebo prostriedky na likvidáciu následkov živelných pohrôm. Ani o týchto otázkach medzi parlamentnými stranami nepanuje, v hlboko politicky rozdelenom Kongrese, zhoda.

Podľa dnešného vyhlásenia ministra obrany Jima Mattis neustále provizóriá vo financovaní armády znižujú jej bojaschopnosť a brzdí modernizáciu zbraní.

Podľa republikánov by súčasťou dohody o financovaní vlády mohli byť dojednania, že aspoň Pentagon dostane peniaze na celý budúci rok. "Nemôžeme vyhrávať zajtrajšie vojny s včerajšími zbraňami," povedal Mattis kongresmanom.

01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 04 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 05 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 05:21