Americký viceprezident Mike PenceReuters
StoryEditor

Pence v Južnej Kórei potvrdil pevný postoj USA k sankciám voči KĽDR

09.02.2018, 09:32
Autor:
ČTKČTK
Americký viceprezident vyhlásil, že KĽDR musí spraviť konkrétne kroky k jadrovému odzbrojeniu, aby Spojené štáty začali akékoľvek rokovania.

O rokovaní so Severnou Kóreou a zmenách v sankciách voči nej budú USA uvažovať iba vtedy, ak KĽDR urobí konkrétne kroky na ceste k jadrovému odzbrojeniu, vyhlásil to americký viceprezident Mike Pence.

Pence chce počas svojej návštevy zdôrazniť, že autoritárske vedenie KĽDR chce podľa neho účasť na olympiáde využiť nie k začatiu dialógu, ale k vlastnej propagande.

"Pred začiatkom akéhokoľvek dialógu alebo rokovania musí Kimov režim položiť na stôl návrh na svoje jadrové odzbrojenie," vyhlásil v Južnej Kórei Pence.

Len v takom prípade budú USA a svetové spoločenstvo zvažovať rokovania a zmeny v sankciách voči severokórejskému režimu.

Pence dorazil do Južnej Kórei vo štvrtok z Japonska, kde rokoval s tamojším premiérom Šinzóem Abem. Ešte večer mal v Kórei pracovnú večeru s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom.

"Prezident Mun ma uistil o svojom silnom odhodlaní podporiť našu nátlakovú kampaň, ktorej súčasťou môžu byť ďalšie sankcie voči Severnej Kórei," povedal Pence novinárom.

Podľa neho KĽDR na štvrtkovej vojenskej prehliadke ukázala, že jej ide na OH len o propagandu. Na prehliadke v Pchjongjangu KĽDR vo štvrtok okrem iného znovu predviedla svoje medzikontinentálne balistické rakety.

Pence v Južnej Kórei tiež navštívil pomník 46 členov juhokórejského námorníctva, ktorí zahynuli pri potopení juhokórejskej vojnovej lode v roku 2010. Podľa Medzinárodného vyšetrovacieho tímu korvetu Čchonan vtedy zasiahlo severokórejské torpédo. KĽDR ale svoj podiel na tragédii popiera.

Podľa agentúry Reuters americký viceprezident však zatiaľ nevylúčil, že sa stretne s niektorým z členov severokórejskej delegácie.

01 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 02 - Modified: 2024-04-22 07:53:06 - Feat.: - Title: Ďalšie testy KĽDR: Soul hlási odpálenie viacerých zrejme balistických striel do Japonského mora 03 - Modified: 2024-04-21 07:28:00 - Feat.: - Title: Najvyšší predstaviteľ poľnohospodárstva KĽDR zavítal na pracovnú návštevu do Ruska 04 - Modified: 2024-04-20 05:39:09 - Feat.: - Title: Severná Kórea otestovala superveľkú hlavicu pre strely s plochou dráhou letu 05 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov"
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 07:55