Reuters
StoryEditor

Európska únia odkazuje Trumpovi: Bez klimatickej dohody nebude tá obchodná

09.02.2018, 23:00
Autor:
tbatba
Rokovania o voľnom obchode medzi EÚ a USA ostávajú na bode mrazu.

Keď sa minulý rok ujal úradu Donald Trump, predpokladalo sa, že transatlantické obchodné a investičné partnerstvo je mŕtve. 

Kontroverzná dohoda o voľnom obchode medzi EÚ a USA známa ako TTIP bola už niekoľko rokov v štádiu vývoja. V Európskej únii proti nej vystupovali predovšetkým ľavicoví demonštranti, ktorí tvrdia, že EÚ by nevyhnutne musela znížiť svoje environmentálne, zdravotné a bezpečnostné štandardy na americkú úroveň, uvádza portál forbes.com

Trump sa vo svojej volebnej kampani spoliehal aj na boj proti voľnému obchodu, čo mu prinieslo víťazstvo. Ľavicový demonštranti sa ocitli v nepohodlnej situácii, kedy sa ocitli na rovnakej strane ako Trump.

Po zvolení Trumpa sa práca na TTIP zastavila. Európska komisia zdôrazňovala, že nie je úplne mŕtva, ak zástupcovia americkej administratívy prejavia záujem v nej pokračovať. Žiadny podobný signál z Washingtonu neprišiel. 

Francúzsko je skeptické voči dohode o voľnom obchode

V kontexte patovej situácii francúzsky minister zahraničia Jean-Baptiste Lemoyne minulý týždeň francúzskemu parlament povedal, že jeho krajina bude trvať na tom, že TTIP nikdy nebude obnovená, ak Trump splní svoj prísľub opustiť Parížsku dohodu.

"Jednou z našich hlavných požiadaviek je, aby každá krajina, ktorá podpíše obchodnú dohodu s EÚ, vykonávala Parížsku dohodu v praxi," povedal Lemoyne. "Žiadna dohoda v Paríži, žiadna obchodná dohoda. USA vie, čo očakávať," dodal francúzsky minister zahraničných vecí.

Vzhľadom na to, že každá krajina má právomoc veta nad novými dohodami o voľnom obchode, táto hrozba by sama osebe stačila na zabitie TTIP.

Medzi členskými štátmi EÚ je Francúzsko najviac skeptické voči dohode o voľnom obchode.

Pozíciu však neskôr podporila šéfka obchodu EÚ Cecilia Malmstromová. Na otázku, či súhlasila s francúzskym ministrom, odpovedala: "Áno, Parížska dohoda by mala byť súčasťou všetkých obchodných dohôd EÚ. Bude tiež v japonskej dohode a bude aj s Mexikom a Mercosurom," dodala.

USA odstúpili od klimatickej dohody

Spojené štáty vlani odstúpili od parížskej dohody o klíme, ktorú v roku 2015 podpísalo 195 krajín.Donald Trump zmluvu kritizoval už od minuloročnej predvolebnej kampane. USA sú druhým najväčším emitentom skleníkových plynov vo svete po Číne.

Dohoda je podľa neho pre Američanov neúnosne drahá. Washington začne vyjednávať o novej zmluve, ktorá by bola k obyvateľom USA spravodlivejšia, dodal šéf Bieleho domu

Parížska dohoda si za hlavný cieľ kladie prostredníctvom obmedzenia emisií skleníkových plynov udržať zvyšovanie teploty výrazne pod dvomi stupňami Celzia v porovnaní s teplotou v období pred industrializáciou. Podľa Trumpa za to USA platí neférovo vysokú cenu oproti ďalším krajinám.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:46