Reuters
StoryEditor

V Nemecku rastie záujem o bezúročné bankovníctvo podľa práva šaría. Ako funguje islamská banka?

10.02.2018, 18:08
Autor:
ČTKČTK
Islamské banky sa riadia zvláštnym pravidlom: Ani klientovi ani samy sebe nevyplácajú úroky.

Islamské právo zakazuje úroky. Tabu sú aj investície do tabakového, alkoholového a zbrojárskeho priemyslu. Moslimom žijúcim v Nemecku je preto od polovice roku 2015 k dispozícii banka KT Bank, podľa svojho tvrdenia jediná islamská banka v eurozóne, ktorá obchoduje podľa pravidiel islamského práva šaría. Darí sa jej a má veľký potenciál, napísala agentúra DPA.

Do kolínskej pobočky KT Bank pri tunajšej novej centrálnej mešite moslimskej organizácie Ditib si len pár týždňov po jej otvorení uložilo peniaze viac ako tisíc prevažne moslimských klientov. "Medzi 1,5 miliónom moslimami v Severnom Porýní-Vestfálsku je zastúpených cez 20-tisíc podnikateľov tureckého pôvodu, ktorí zamestnávajú 130-tisíc ľudí. Tu vidíme veľký potenciál," povedal agentúre DPA riaditeľ pobočky Ayhan Cengizer.

Banka nevypláca úroky
Banka sa riadi zvláštnym pravidlom: Ani klientovi ani sama sebe nevypláca úroky. To vylučuje vedenie sporiaceho účtu rovnako ako úvery, pretože tie by sa museli splácať s úrokmi. Investuje sa len do reálnych aktív, nie do cenných papierov, akcií alebo fondov. Investície do alkoholového a tabakového priemyslu alebo do chovu svíň sú tabu, opisuje hovorca akciovej spoločnosti KT Bank v Nemecku Ferhat Aslanoglu. "Rovnako neprípustné sú investície do zbraní alebo hazardu," dodáva.

Napriek týmto obmedzeniam - alebo možno práve kvôli nim - bežia obchody dobre, počet klientov sa blíži hranici 10-tisíc. KT Bank, dcérska spoločnosť istanbulskej podielovej banky Kuveyt Türk, otvorila centrálu vo Frankfurte nad Mohanom a dve filiálky v Mannheime a v Berlíne až v lete 2015. Po kolínskej pobočke budú nasledovať ďalšie. "Dopyt zo strany moslimskej komunity nepoľavuje," hovorí Aslanoglu. Tri štvrtiny klientov tvoria súkromné ​​osoby, zvyšok spolky, firmy a inštitúcie. Veriaci zamestnanci a klienti majú na pobočkách k dispozícii modlitebne. Ľudia nemoslimského pôvodu tvoria podľa odhadov 15 percent klientov, uvádza hovorca.

Finanční experti odhadujú, že pre banky obchodujúce v súlade s islamským právom šaría existuje potenciálne veľký trh. Pre Nemecko pri tunajšom počte takmer piatich miliónov moslimov - alebo 1,5 milióna moslimských domácností - vychádza partner poradenskej firmy Strategy& Philipp Wackerbeck z potenciálu až 300-tisíc klientov. "A tento potenciál nie je zďaleka vyčerpaný," hovorí. Na hlavných islamských trhoch - v Turecku a arabských krajinách - rastú banky podnikajúce v súlade s koránom významne silnejšie ako tie konvenčné. Tento obchodný model je však v Európe len málo známy.

Z medzinárodných štúdií Wackerbeck vie, že: "Sotva sa nájde moslimský klient a môže byť ako chce veriaci, ktorý bude ochotný platiť za bankové služby podľa zákona šaría viac. A všetci chcú dobrý výnos." Ako ho docieliť, keď sa musí rezignovať na všetko, čo Alah neschvaľuje?

Niekedy to komplikujú nemecké právne predpisy
Konkrétne to vyzerá takto: Keď klient potrebuje peniaze na kúpu auta alebo domu, kúpi ich namiesto neho banka. "Klientovi ich potom predáme so ziskom na splátky," vysvetľuje Aslanoglu. Niekedy je to kvôli nemeckým právnym predpisom trochu komplikovanejšie. Príklad: Aby sa pri nákupe nehnuteľnosti nemusela platiť dvakrát daň z jej nadobudnutia - raz by platila banka a raz klient - vytvoria firmu, dom kúpia spoločne a banka sa potom stiahne. Podľa Aslanoglua v tom nemecký finančný dohľad Bafin nevidí žiadny problém.

Mnohí veriaci moslimovia, ktorí nechceli žiadny úver spojený s úrokmi, a preto bývali v nájme, si vďaka tomuto modelu financovania zaobstarali vlastné bývanie, hovorí Aslanoglu. "Tí, ktorí mali peniaze doma pod posteľou, teraz prichádzajú k nám." Peniaze sa investujú do reálneho hospodárstva - kupujú sa za ne nehnuteľnosti a spotrebný tovar - a klient má podiel na úspechu svojho vkladu vo forme prerozdelenia ziskov a strát.

Wackerbeck vysvetľuje, že "v islamskom bankovníctve existuje na jednej strane teória a na druhej zažitá prax. Kopíruje klasické vklady. Klientovi sa vypláca výnos, ktorý zodpovedá úroku v klasickej banke." Keď nastanú slabšie roky, majú islamské banky k dispozícii rezervy, dodáva Wackerbeck.

Sotva sa nájde bankový dom, ktorý je pod takou kontrolou, zdôrazňuje Cengizer. Šaríová etická rada skúma každý produkt a každú zmluvu. Bafin kontroluje, či je všetko v súlade s národným právom. Dohľad si udržuje aj dozorná rada v Turecku. Politicky napäté nemecko-turecké vzťahy sa doteraz negatívne neprejavili. "Naopak, máme ďalších záujemcov, aj z radov klientov arabského pôvodu," uzatvára Cengizer.

01 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 02 - Modified: 2024-04-19 16:00:00 - Feat.: - Title: Ruskí špióni v sieti Nemcov. Dvaja muži chceli zabrániť v pomoci Ukrajine a plánovali bombové útoky 03 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 04 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 05 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:45