Mario DraghiReuters
StoryEditor

Projekt estónskej kryptomeny naráža na odmietnutie európskej inštitúcie

12.02.2018, 13:30
Autor:
TASRTASR
Aj napriek odmietnutiu Európskej centrálnej banky projekt estcoinu naďalej žije.

Európska centrálna banka (ECB) vlani v septembri odmietla návrh na vládou podporovanú virtuálnu menu "estcoin", ktorý predložilo Estónsko počas svojho predsedníctva v Rade EÚ.

Predseda ECB Mario Draghi pripomenul, že Estónsko je členom eurozóny a jedinou platnou menou v tejto skupine štátov je euro.

Tlačová agentúra Reuters pripomenula, že Draghi sa k tejto situácii vyjadril 7. septembra 2017 v rámci tlačovej konferencie k rozhodnutiam guvernérov ECB o úrokových sadzbách.

Jedinou platnou menou je euro

Draghi skritizoval návrh estónskej vlády z augusta toho istého roku na spustenie štátom spravovanej digitálnej meny estcoin a upozornil, že v eurozóne jedinou platnou menou je euro. A netajil sa názorom, že ECB znepokojuje možnosť, že čisto elektronický tok peňazí môže viesť k narušeniu kontroly nad finančnými pohybmi ako takými.

"Žiaden členský štát nemôže zaviesť svoju vlastnú menu. Menou eurozóny je euro," odkázal Estóncom Draghi.

Estónsky návrh prišiel v období nárastu popularity kryptomien a v období, keď je táto pobaltská krajina európskym lídrom v oblasti digitalizácie. Vláda v Talline vydala už viac ako 30 tisc elektronických občianstiev (e-Residency) pre podnikateľov zo zahraničia, ktorí oceňujú rýchlosť a jednoduchosť podnikania a zdaňovania cez internet.

Na pozadí tejto situácie sa Estónsko stalo prvou európskou krajinou, ktorá začala otvorene diskutovať o možnosti zavedenia digitálnej meny riadenej vládou. Podľa Reuters s myšlienkou estcoinu prišiel Kaspar Korjus, šéf estónskeho projektu e-Residency.

Projektu sa nechcú vzdať

Korjus koncom minulého roka však na oficiálnom blogu na web stránke e-Residency naznačil, že sa nevzdáva projektu estcoin. Dodal, že v hre sú dokonca tri podoby tejto virtuálnej meny, všetky tri modely sú životaschopné a môžu byť zavedené aj bez znepokojenia Európskej centrálnej banky. Za náznak možného fungovania estcoinov označil ich naviazanie na euro.

"Nikdy sme neuvažovali o alternatívnej mene k euru, ale je možné, že by sme spojili niektoré decentralizované výhody kryptomien so stabilitou a dôverou pevnej meny a potom obmedzili jej použitie iba na komunitu elektronických občanov," uviedol Korjus na svojom blogu.

01 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 02 - Modified: 2024-04-18 13:19:59 - Feat.: - Title: ECB nalieha na rakúsku Raiffeisen, aby zrýchlila obmedzovanie aktivít v Rusku 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 04 - Modified: 2024-04-17 16:15:50 - Feat.: - Title: ECB bude mať údaje na verdikt o úrokových sadzbách v júni a júli, tvrdí člen výkonnej rady 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Slováci vymenili tehlové domy za tie „na papieri“. Miliónové zisky prinášajú byty a najnovšie aj haly
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:27