StoryEditor

Island bojuje s nárastom centier na ťažbu Bitcoinov. Ich spotreba energie prevyšuje domácnosti

12.02.2018, 17:45
Island je vďaka lacnej elektrickej energii, dobrému internetovému pripojeniu a chladnému klimatickému podnebiu ideálnym miestom na ťažbu Bitcoinov.

Island čelí exponencionálnemu nárastu ťažby Bitcoinov, ktorý pohlcuje energetické zdroje, povedal hovorca islandskej energetickej spoločnosti HS Orka. 

Ostrovný štát je vďaka lacnej elektrickej energii, dobrému internetovému pripojeniu a chladnému klimatickému podnebiu ideálnym miestom na ťažbu Bitcoinov.

Spotrebuje viac ako domácnosti

V tomto roku je pravdepodobné, že spotreba v Bitcoinových "ťažiarskych" centrách prekročí spotrebu energie všetkých domácností na Islande, tvrdí Johann Snorri Sigurbergsson. "Ak budú realizované všetky tieto projekty, nebudeme mať na to dostatok energie," povedal pre portál bbc.com. .  

V posledných rokoch však zaznamenal výrazný nárast v počte nových dátových centier, ktoré často vytvárajú firmy, ktoré chcú získať zelené povolenia. Takmer 100 percent energie na Islande pochádza z obnoviteľných zdrojov.

Ťažia počítače

Vo svete virtuálnych mien sa proces tvorby nazýva ťažba. Nejde však o klasické fyzické ťaženie, pretože Bitcoin je čisto digitálna mena.

Výkon počítačov, potrebný na vytvorenie každého digitálneho tokenu, spotrebuje prinajmenšom toľko elektrickej energie, ako priemerná americká domácnosť za dva roky. Vyplýva to z údajov banky Morgan Stanley a ekonóma Alexa de Vriesa, ktorý sleduje spotrebu energie v priemysle.

Svetovo sa porovnávajú so štátmi

Celková sieť počítačov zapojených do Bitcoinovej siete spotrebuje každý deň toľko energie, ako niektoré stredne veľké krajiny, píše sa v správe Medzinárodnej agentúry pre energetiku.

A to je len najznámejšia kryptomena Bitcoin. Druhá najcennejšia kryptomena Ethereum spotrebuje tiež značné množstvo a mohli by sme pokračovať.

Nižšie je uvedený index spotreby energie pri ťažbe Bitcoinov:

bitcoinenergyconsumption.com

​Dátové centrá rastú ako huby po daždi

Sigurbergsson tvrdí, že očakáva, že prevádzky na ťažbu Bitcoinov budú ročne používať približne 840 gigawatt hodín elektrickej energie na napájanie počítačov a chladiacich systémov pre dátové centrá.

Odhaduje, že domy v krajine používajú každý rok okolo 700 gigawatových hodín.

"Nemyslím si, že tento trend sa zastaví," dodal Sigurbergsson s odkazom na nárast počtu projektov dátových centier.

Spochybnenie prínosu pre Island 

Niektorí spochybnili, ako prospešný bude nárast kryptomenovej ťažby na Islande.

Smari McCarthy, člen islandského parlamentu za Pirátsku stranu tvrdí: "Ťažba kryptomien nevyžaduje skoro žiadny personál, veľmi málo v kapitálových investíciách a väčšinou nezanecháva žiadne dane. Hodnota pre Island ... je prakticky nulová."

01 - Modified: 2022-05-12 08:18:41 - Feat.: - Title: Výpredaj na trhu kryptomien zrýchľuje, bitcoin padá a je najnižšie za posledný rok a pol 02 - Modified: 2022-05-10 10:58:24 - Feat.: - Title: Bitcoin sa prepadá, veľa investorov prerába. Inštinkt mi hovorí, že budú ďalšie straty, tvrdí expert 03 - Modified: 2022-05-10 12:31:59 - Feat.: - Title: Bitcoin je pod 34-tisíc dolárov, od maxima v novembri už stratil polovicu hodnoty 04 - Modified: 2022-05-08 20:57:30 - Feat.: - Title: Možností platiť kryptom pribúda. Bitcoin prijímajú aj tam, kde by ste to nečakali 05 - Modified: 2022-04-25 11:44:07 - Feat.: - Title: Rastie dopad Bitcoinu na životné prostredie?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:57