Jean-Claude JunckerReuters
StoryEditor

Európska únia hľadá možnosti, ako po brexite zakryť diery v rozpočte

14.02.2018, 14:12
Autor:
ČTKČTK
Podľa jedného zo scenárov by mohla byť vyspelejším regiónom zastavená finančná pomoc.

Európska komisia (EK) dnes predstavila rôzne možnosti dlhodobého rozpočtu Európskej únie po roku 2020, vrátane variantov budúceho využívania peňazí zo štrukturálnych a investičných fondov EÚ. Tie sú teraz dostupné všetkým členským krajinám, komisia ale načrtla možnosť ich obmedzenia na menej rozvinuté krajiny či regióny. O budúcom financovaní hovoril predseda komisie Jean-Claude Juncker.

Podľa jedného zo scenárov by mohla byť vyspelejším regiónom zastavená pomoc z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a Európskeho sociálneho fondu. Ukončenie podpory by sa týkalo Rakúska, Belgicka, Dánska, Fínska, Francúzska, Nemecka, Írska, Holandska, Švédska a mnohých regiónov v Taliansku a Španielsku.

Komisia tiež upozornila, že odchod Británie z Európskej únie bude znamenať stratu významného prispievateľa do rozpočtu. Tento výpadok by mal byť podľa komisie pokrytý novými zdrojmi príjmov a úsporami v existujúcich programoch.

Komisia zdôraznila, že budúci rozpočet by mal lepšie spájať dostupné finančné prostriedky s politickými prioritami únie. Upozornila tiež, že rozpočet je nástrojom pre efektívne riešenie migrácie aj pre boj s terorizmom a kybernetickými hrozbami. Poukázala tiež na kľúčovú úlohu rozpočtu pri posilňovaní kontroly vonkajších hraníc a načrtla rôzne varianty budúcej podoby Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex).

"Rozpočty nie sú len otázkou účtovníctva - ide v nich o priority a ambície. Predstavujú našu budúcnosť v reči čísel. Najprv by sme teda mali hovoriť o tom, akú Európu si želáme. Potom musia členské štáty pre tieto ambície nájsť zodpovedajúce prostriedky," vyhlásil Juncker. "Som pevne presvedčený, že sa nám podarí zdanlivo nemožné a že sa dohodneme na rozpočte, ktorý bude výhodný pre všetkých," dodal.

Lídri Európskej únie budú na zasadnutí 23. februára diskutovať o tom, ako pre priority, ktoré pre EÚ stanovili v septembri 2016 v Bratislave a v marci 2017 v rímskej deklarácii, zabezpečiť primerané financovanie. Formálny návrh ďalšieho dlhodobého rozpočtu EÚ predloží Európska komisia v najbližších mesiacoch, najneskôr začiatkom mája.

Komisia dnes zdôraznila význam rýchlej politickej dohody o novom rozpočte EÚ.

"Nesmie sa opakovať nepríjemná situácia z roku 2013, kedy bol súčasný rozpočet EÚ prijatý až so značným oneskorením. Ak by opäť nastalo podobné zdržania, nebude možné včas začať viac ako 100 tisíc projektov financovaných z EÚ v kľúčových oblastiach, ako je podpora podnikania, energetická účinnosť, zdravotnej starostlivosti, vzdelávania a sociálne začlenenie, a státisíce mladých ľudí nebudú môcť v roku 2021 vyjsť v rámci programu Erasmus +," uviedol komisár zodpovedný za rozpočet a ľudské zdroje Günther Oettinger.

01 - Modified: 2024-04-20 11:51:12 - Feat.: - Title: Británia odmietla rokovania s EÚ o celoeurópskom programe mobility mladých ľudí 02 - Modified: 2024-03-01 12:53:56 - Feat.: - Title: Eurokomisia navrhuje zmenu tohtoročného európskeho rozpočtu. Dôvodom je plnenie priorít 03 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 04 - Modified: 2024-01-31 10:30:29 - Feat.: - Title: Štátny tajomník rezortu zahraničia: Slovensko nemá problém s návrhmi Maďarska k revízii rozpočtu Únie 05 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:03