TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Brexit nie je dôvodom k obavám, ale k nádeji. Odkázal Johnson v prejave o brexite

14.02.2018, 15:36
Autor:
ČTKČTK
Minister zahraničných vecí Veľkej Británie Johnson chcel svojim prejavom upokojiť všetkých, ktorým sa plánovaný rozchod s európskym blokom nepáči.

Odchod Británie z Európskej únie nie je dôvodom na obavy, ale na nádej. Povedal to dnes britský minister zahraničia Boris Johnson. Vyhlásil to v prejave o takzvanom brexite, v ktorom sa snažil upokojiť tých obyvateľov Británie, ktorým sa plánovaný rozchod s európskym blokom nepáči. Brexit pritom označil za "veľký liberálny projekt", ktorý môže "časom zjednotiť túto krajinu".

"Brexit nemusí byť nacionalistický, ale môže byť internacionalistický ... nemusí byť hospodárskou hrozbou, ale hospodárskou príležitosťou," povedal Johnson, podľa ktorého sa bude Británii ekonomicky dariť po tom, čo sa po brexite stane "liberálnou a globálnou".

Pripravenosť na brexit

Dnešná reč Johnsona je prvou z rady prejavov ministrov, ktorými chce vláda premiérky Theresy May preukázať pripravenosť na brexit a upokojiť tak britskú verejnosť. Odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie je naplánovaný na 29. marca budúceho roka.

Priaznivcov odchodu Británie z európskeho bloku, ku ktorým sám patrí, minister Johnson vyzval, aby nevyjadrovali nad brexitom "škodoradostnú radosť" a brali ohľad na to, že značná časť Britov si odchod z EÚ v referende nepriala.

Všetkých obyvateľov svojej krajiny vyzval, aby "sa zjednotili v prospech toho, čomu všetci veria". Tým je podľa neho "sebaisté" Spojené kráľovstvo. Brexit neznamená nepriateľstvo voči zvyšku Európy, dodal Johnson. "Nie je to nejaké veľké znamenie V nad doverskými útesmi," povedal s odkazom na prvé písmeno slova victory, teda víťazstva.

Výsledky predminulého referenda o brexite nemožno podľa Johnsona už zvrátiť. Keby sa uskutočnilo druhé ľudové hlasovanie o členstve v EÚ, ako niektorí požadujú, vyvolalo by to podľa neho len nové politické spory a tým, ktorí by boli na strane porazených, by bola Británia. Druhé referendum by bolo "katastrofálnym omylom, ktorý by viedol k permanentnému a nezmazateľnému pocitu zrady," dodal minister.

Johnson chváli rokovania

Aktuálne rokovania o podmienkach odchodu Spojeného kráľovstva z EÚ označil šéf britskej diplomacie za dobré. Podľa neho dáva zmysel, aby si Británia v určitých oblastiach udržala spoločné štandardy s európskou dvadsaťsedmičkou. Avšak voľba, o ktoré oblasti pôjde, musí byť na Britoch.

Po brexite podľa neho nemôže byť Londýn viazaný pravidlami EÚ. Brusel pritom navrhuje, aby v prechodnom období, ktoré by mohlo trvať až do konca roka 2020, platila v Británii naďalej únijné pravidlá, a to aj novo prijaté. Na ich podobu by však Londýn nemal mať už žiadny vplyv. Podľa zástancov brexitu by sa z Británie stal "vazalský štát" EÚ.

Odporca brexitu Johnsonov prejav príliš nepresvedčil. Poslanec Labouristickej strany Chuka Umunna ministrovu reč označil za "cvičenie v pokrytectvo". Liberálnodemokratický zákonodarca Tom Brake povedal, že Johnsonovho verzia brexitu by Britániu pripravila o pracovné miesta, pretože by znamenala prísnejšie obchodné podmienky "s našim najväčším exportným trhom".

01 - Modified: 2024-02-14 13:12:07 - Feat.: - Title: Brexit poškodil britskú ekonomiku a znížil jej rast, ukázala analýza 02 - Modified: 2024-02-03 13:24:29 - Feat.: - Title: Vedci analyzujú Hitlerove prejavy z druhej svetovej vojny. Chcú všetky zvukové prepisy poskytnúť verejnosti v spoľahlivej forme 03 - Modified: 2024-01-21 15:38:27 - Feat.: - Title: Lídri labouristov podporujú užšie vzťahy s Európskou úniou, uvažujú aj o zvrátení brexitu 04 - Modified: 2024-01-09 19:38:43 - Feat.: - Title: Blíži sa ľavicový armagedon. Farage ťahá za nitky a krajná pravica straší mocných 05 - Modified: 2023-12-26 12:56:45 - Feat.: - Title: Dôsledky brexitu sú aj po troch rokoch citeľné, tvrdí nemecký diplomat
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 22:00