Twitter
StoryEditor

Vo svete kryptomien sa roztrhlo vrece s podvodmi. Ďalšia firma zmizla s miliónmi od investorov

16.02.2018, 23:00
Nedostatočná regulácia dáva veľký priestor podvodným projektom.

V súvislosti s kryptomenami a financovaním nových projektov, založených na blockchaine, existuje veľký priestor pre podvody. Teoreticky každý, kto vyzbiera peniaze prostredníctvom Initial Coin Offereing (ICO) môže za určitých okolností "zmiznúť" aj s vyzbieranými peniazmi, bez akéhokoľvek postihu. Aj to je jeden z hlavných argumentov podporovateľov regulácie kryptomien.

V posledných dňoch sa objavila ďalšia správa medzi desiatkami ďalších, že projekt s názvom LoopX zrazu zmizol spolu s miliónmi od svojich investorov. 

Investičná platforma, ktorá sľubovala veriteľom prostredníctvom vlastného obchodného algoritmu veľké zbohatnutie, náhle ukončila činnosť po tom, čo v sérii ICO vyzbierala 4,5 milióna dolárov. Spoločnosť odvtedy stiahla svoje aktivity a zmazala svoje účty zo sociálnych sietí, akými sú Twitter, Facebook, Youtube, či Telegram.

 ICO je prvotná a verejná ponuka digitálnej meny, prostredníctvom ktorej sa firmy snažia získať investície. Je to prvý verejný predaj digitálnej meny, skôr ako sa dostane mena na burzu.

Podľa zverejnenej verzie svojej aktuálne očistenej webovej stránky investori prisľúbili v januári 2018 celkom 276 Bitcoinov a viac ako 2400 Ethereum tokenov do podvodných ICO, píše portál thenextweb.com 

Spoločnosť LoopX sa prezentovala, ako firma, ktorá dokáže "prostredníctvom softvéru poskytnúť príležitosť zarobiť viac peňazí v online svete, ako by sme to mohli urobiť v skutočnom živote."

"Náš softvér spracováva viac ako 10 tisíc obchodov za sekundu a počíta viac ako sto mien súčasne," písalo sa na stránke. "Vždy hľadáme tie príležitosti na dosiahnutie zisku väčšieho ako 10 percent, ktorý sa bude týždenne vyplácať našim členom. "Toto nebolo možné v bežnom finančnom sektore, ale stalo sa realitou v kryptosvete," píše sa na portály  thenextweb.com.

Obchodný prístup projektu LoopX nie je vo svete kryptomien ničím novým. Firmy využívajú Bitcoin a neregulovaný svet kryptomien k veľkým podvodom. 

Spoluzakladateľ a CEO slovenskej spoločnosti Decent Matej Michalko tvrdí, že "je veľmi veľa projektov, ktoré nemajú reálny produkt. Prežijú len tie firmy, alebo tie projekty, kde je pridaná hodnota."   

LoopX nie je jediný

Už v minulosti sme písali o podvodnom projekte Bitconnect, ktorý vykazoval črty Ponziho schémy. Investori, ktorí do tohto na pohľad lákavého projektu vložili peniaze, prišli o svoje úspory.

Bitconnect bola anonymne spravovaná burza, ktorá umožňovala klientom požičať ich kryptomenu spoločnosti, výmenou za extrémne zhodnotenie. To záviselo od dĺžky kontraktu. Napríklad vložených 10 tisíc dolárov na 180 dní údajne poskytne približne 40-percentný výnos s denným bonusom 0,2 percenta.

Najväčší podvod v Európe

Včera sa objavila informácia od našich západných susedov, že zaznamenali pravdepodobne najväčší podvod s Bitcoinami v Európe. 

Tisícky ľudí, možno aj desaťtisíc, vložilo peniaze do systému Optioment. Za ich uloženie mali prisľúbené úroky za týždeň 1,5 percenta, 2 a aj 4 percenta. Niekoľko mesiacov ich vkladateľom organizátori Optiomentu vyplácali. Koncom novembra však systém nečakane skolaboval.

Ľudia nečítajú podmienky 

Väčšina ľudí, ktorí bezhlavo investujú prostredníctvom ICO do rôznych projektov, často nečítajú podmienky, za ktorých sa jednotlivé ICO spúšťajú. Vo väčšine prípadov si platformy, ktoré ICO spúšťajú, nechávajú otvorené zadné vrátka. Napríklad v podmienkach spoločnosti Fast Invest pri spustení ich ICO sa píše, že investori "plne rozumejú rizikám spojeným s predajom tokenov." 

"Nenesieme žiadnu zodpovednosť za stratu, alebo situácie, ktoré znemožňujú prístup investorom k spoločnosti." Inými slovami povedané. Spoločnosť sa zbavujú akejkoľvek zodpovednosti za peniaze investorov.     

 

 

01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 02 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 03 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving 04 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Bitcoin nemá strop, o polstoročie môže pohltiť tradičný finančný svet, tvrdí kryptomenový expert 05 - Modified: 2024-03-20 21:02:54 - Feat.: - Title: Súd v Čiernej Hore vydal do Kórey magnáta s kryptomenami stíhaného za megapodvod
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:04