Archív spoločnosti ochs und junior; Snímka: Naľavo je Ludwig Oeschlin a napravo Kornelia Imesch – obaja sú spolumajitelia spoločnosti ochs und junior.
StoryEditor

Legendárni švajčiarski hodinári pre HN: Hodinky sú veľmi často iba symbolom sociálneho statusu

25.12.2021, 18:30
O stave priemyslu, cenách, klientoch či špecifikách strojčekov sa HN rozprávali s legendárnym výrobcom hodiniek značky ochs und junior Ludwigom Oeschlinom a členkou predstavenstva firmy Korneliou Imesch.

Najlacnejšie hodinky vašej značky ochs und junior stoja šesťtisíc švajčiarskych frankov – čiže o niečo viac ako 5 700 eur. Ako vysvetlíte človeku, ktorý nosí quartzové hodinky za pár desiatok eur, cenový rozdiel a to, prečo vlastniť takéto hodinky?
Kornelia Imesch: To, že najlacnejšie hodinky ochs und junior – model s dátumom a s dvoma časovými pásmami – stáli šesťtisíc frankov, od konca roka 2020 už neplatí. Vtedy sme totiž uviedli novú edíciu settimana, ktorá stojí 3 300 frankov. Sú to prvé sériové hodinky našej značky, čo predpokladá teda nižšiu cenu. A to presne zodpovedá podstate veci nášho brandu: až do minulého roka boli hodinky ochs und junior unikáty, nevyrábali sa sériovo. Zákazník si ich sám poskladal – tú možnosť stále má, samozrejme – cez konfigurátor. To vysvetľuje vysokú cenu, ktorá však stále zostáva pomerne výhodná, ak berieme do úvahy fakt, že sú to stroje vyrábané podľa želaní každého klienta.

Dôležitá pri cenotvorbe je aj kvalita súčiastok, nie?
Kornelia Imesch: Áno, k tomu, čo som predtým vymenovávala, treba prirátať aj kvalitu použitých materiálov a lokálnu produkciu jednotlivých dielov hodiniek miestnymi remeselníkmi. Nakoniec hodnota našich produktov spočíva aj vo filozofickom prístupe a v ich konštrukcii: sú ovocím niekoľkých desaťročí štúdia Ludwiga Oechslina o hodinkách a meraní času z historického aj matematického hľadiska.

Takže by sa dalo povedať, že mechanické hodinky predstavujú inú filozofiu spoločnosti či konzumu?
Kornelia Imesch: To je veľmi zaujímavá a komplexná otázka, ktorú možno zodpovedať rôznymi spôsobmi. Dá sa na to pozerať napríklad historicky. Hodiny a hodinky sú západným, európskym vynálezom, ktorého pôvod siaha až do 13. storočia. A tento objav je od svojich prvopočiatkov veľmi úzko spojený s postupným formovaním moderného kapitalizmu. A ten, ako ekonomicko-historický fenomén, má taktiež svoj pôvod v západnom svete. Je to uzavretý kruh. Spôsob, akým mechanické hodinky reprezentujú určitú víziu konzumnej spoločnosti, však záleží na type a po...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-20 21:04:50 - Feat.: - Title: Švajčiarski výrobcovia hodiniek vidia Indiu ako novú krajinu hojnosti 02 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 03 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 04 - Modified: 2024-04-17 09:39:43 - Feat.: - Title: Rokovací stôl je jediným východiskom z ukrajinskej krízy, reaguje čínska diplomacia na Scholza 05 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 17:25