Reuters
StoryEditor

Lotyšská banka pyká za obchody so Severnou Kóreou. ECB ju zablokovala

19.02.2018, 09:56
Autor:
ČTKČTK
Európska centrálna banka dnes zastavila všetky platby lotyšskej banky ABLV Bank, tretej najväčšej úverovej inštitúcie Lotyšska.

Európska centrálna banka (ECB) dnes zastavila všetky platby lotyšskej banky ABLV Bank, tretej najväčšej úverovej inštitúcie Lotyšska. Jej likvidná situácia sa zhoršila po tom, čo ju Spojené štáty obvinili z porušenia sankcií uvalených na Severnú Kóreu a z prania špinavých peňazí.

"To znamená, že s platnosťou od 19. februára sa dočasne, až do ďalšieho oznámenia, zastavujú všetky platby ABLV Bank," uviedla ECB.

Špinavé peniaze a úplatky

Opatrenie sa týka vykonávania platobných príkazov a debetných transakcií na účtoch zákazníkov v akejkoľvek mene. ECB oznámila, že rozhodnutie bolo nevyhnutné, aby ABLV Bank získala čas a mohla podniknúť kroky k stabilizácii situácie.

Americké ministerstvo financií minulý týždeň banku obvinilo, že svojim klientom umožňuje obchodovať so Severnou Kóreou v rozpore so sankciami OSN, ktoré boli na krajinu uvalené v súvislosti s programom jadrových zbraní, a nelegálnymi aktivitami v Azerbajdžane, Rusku a na Ukrajine. Ministerstvo navrhlo uvaliť na banku sankcie.

ABLV podľa ministerstva inštitucionalizovala pranie špinavých peňazí ako pilier bankových obchodných praktík, keď proti tomuto javu nedokázala účinne bojovať. Manažment banky pritom prostredníctvom úplatkov ovplyvňoval lotyšských úradníkov.

Žiadajú o pomoc

Lotyšská banka minulý týždeň uviedla, že po predbežnom preskúmaní dokumentu amerického ministerstva sa domnieva, že vychádza zo zjavne neopodstatnených a zavádzajúcich informácií.

Dnes ABLV oznámila, že požiadala o finančnú pomoc lotyšskú centrálnu banku, čo by jej malo pomôcť stabilizovať finančnú situáciu. Výmenou za pôžičku 480 miliónov eur sa ABLV rozhodla zaťažiť hypotékou časť svojich cenných papierov. Uviedol to hovorca banky v rozhovore s lotyšskou agentúrou LETA s tým, že koncom minulého roka mala banka likvidné aktíva v hodnote 1,7 miliardy eur.

Centrálna banka ale oznámila, že ABLV poskytne iba 97,5 milióna eur. Zostáva ešte vypracovať podrobnosti príslušnej dohody. Banka ABLV zdôraznila, že nepotrebuje záchranu, má dostatok záruk a len dočasne sa jej nedostáva likvidity. O pôžičku pôvodne žiadala kvôli "technickým ťažkostiam".

Ako tretí najväčší veriteľ Lotyšska je ABLV pod dohľadom ECB.

Kvôli problémom v bankovom sektore sa dnes večer zíde na mimoriadnom zasadnutí lotyšská vláda. Vedľa problémov ABLV bude jednať aj o guvernérovi centrálnej banky Ilmārsovi Rimšévičsovi, ktorého zadržala lotyšská protikorupčná polície. Predseda vlády Maris Kučinskis ho dnes vyzval na odstúpenie.

01 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 02 - Modified: 2024-04-23 13:52:58 - Feat.: - Title: Zníženie úrokov ECB bude závisieť od nových údajov a prognóz, vraví šéf nemeckej Bundesbanky Nagel 03 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 04 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 05 - Modified: 2024-04-19 11:29:51 - Feat.: - Title: Európska únia prvýkrát uvalila sankcie na izraelských osadníkov kvôli útokom na Palestínčanov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:26