Závisí to najmä od množstva týchto chemických látok, ktoré sú vedľajšími produktmi kvasenia. Prispievajú k chuti a farbe alkoholu, ale pre pečeň je veľmi ťažké ich spracovať a tak spôsobujú príznaky opice, ako je bolesť hlavy. "Kvasnice produkujú tieto látky, takže pivovarníci a vinári nemôžu veľmi ovplyvniť ich množstvo, čo je dôvod, prečo má ich pivo tak málo," hovorí profesor enológie Andrew Waterhouse. Naopak z páleniek sa môžu kongenéry úplne vylúčiť. Napríklad tým, že sa alkohol destiluje viackrát. To je dôvod, prečo trikrát destilovaná írska whisky môže mať jemnejšiu chuť ako dvakrát destilovaná škótska whisky. Vodka a gin sa destilujú tak, že sa odstránia všetky kongenéry, čím získajú neutrálnu chuť, zatiaľ čo v tmavších liehovinách sú zámerne ponechané, aby naopak ich chuť a farbu zvýraznili. "Brandy má najvyšší počet týchto látok a nasledujú ho whisky a červené víno," tvrdí profesor potravinárskej vedy Czarena Crofcheck na Univerzite v Kentucky.Pixabay
StoryEditor

Vo Švédsku vznikol prvý svetový fond, ktorý investuje do whisky. Sľubuje slušné zhodnotenie

20.02.2018, 09:00
Autor:
idnes.czidnes.cz
Fond sľubuje zhodnotenie vo výške desať percent za rok.

Ľudia už zhodnocujú svoje peniaze vo fondoch zameraných na veterány či umenie. Novo môžu majetok rozmnožiť - alebo o neho prísť - aj oveľa jednoduchším spôsobom. Fond zo Štokholmu sa zameriava na investície do vzácnej whisky. Je prvý svojho druhu na svete.

Fond, ktorý sľubuje zhodnotenie vo výške desať percent za rok, rozbehol švédsky znalec a milovník whisky Christian Svantesson, uviedol denník The Independent. Fond s názvom Single Malt Fund ponúka investorom menšie podiely v zbierkach, zložených zo vzácnych a limitovaných destilátov.

Exkluzívne whisky sú záležitosťou pre bohatých. Rekordná suma, ktorú v dražbe investori zaplatili za tento nápoj, padla v januári 2014 v aukcii Sotheby’s  v Hongkongu.

Šesť litrov whisky Macallan M sa na akcie predalo za 628 tisíc dolárov. Odhadovaný výťažok sa pohyboval medzi 258 až 516 tisíc dolárov. Výsledná suma presne štyrikrát presiahla predajnú cenu pri uvedení na trhu v roku 2013.

Whisky v zbierkach fondu vyberá päť portfólio manažérov. Fľaše z kolekcie alebo celých zbierok, dostupných aj na internete, fond zároveň predáva koncovým zákazníkom.

Fond bude pod kontrolou Švédskeho úradu pre dohľad nad finančným trhom. Získal zároveň povolenie na registráciu na burze v Štokholme, čo z neho robí vôbec prvý svetový regulovaný a verejne obchodovaný fond so zameraním na whisky.

Počíta sa s investičným horizontom na šesť rokov, pričom fond každoročne sľubuje zhodnotenie o desatinu.

"S globálnym nárastom dopytu po vzácnej whisky čakám, že sa tento exkluzívny destilát stane pre nadšencov ešte cennejší a dostupnejší," povedal Svantesson.

Dodal, že inšpiráciou pre vznik tohto fondu je jeho vlastná vášeň, s ktorou sa tomuto nápoju venuje.

"Uvedomujem si, koľko moja vlastná zbierka whisky nadobudli na cene. Chcel som využiť príležitosť a ponúknuť investorom profesionálnu príležitosť," dodal.

"Ako podnikateľ som nemohol odolať pokušeniu skombinovať svoju vášeň pre whisky s podnikateľským úsilím," dodal.

01 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu 02 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 03 - Modified: 2024-04-13 09:57:51 - Feat.: - Title: hn 04 - Modified: 2024-04-11 14:46:23 - Feat.: - Title: Švédsko investuje vyše 33 miliónov eur do krytov a civilnej ochrany 05 - Modified: 2024-04-08 12:56:09 - Feat.: - Title: Švédsko vyhostilo čínsku novinárku s tým, že predstavovala bezpečnostnú hrozbu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:30