Jean-Claude JunckerReuters
StoryEditor

Za americký bourbon či motorky si možno priplatíme. EU zvažuje odvetné clá

20.02.2018, 17:13
Autor:
ČTKČTK
Spojené štáty zvažujú opatrenia obmedzujúce dovoz ocele.

Európska únia hrozí Spojeným štátom odvetnými clami na bourbon či motocykle Harley-Davidson v prípade, že sa americká vláda rozhodne zaviesť opatrenia obmedzujúce dovoz ocele. Informuje o tom dnes agentúra DPA.

"Sme pripravení podniknúť rýchle a zodpovedajúce kroky, ak náš export nepriaznivo zasiahne obmedzenie obchodu zo strany USA," uviedol dnes hovorca šéfa Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera. Neposkytol ale žiadne informácie o konkrétnej podobe týchto krokov.

Brusel ale podľa informácií DPA už od minulého leta pracuje na zozname amerických produktov, na ktoré by sa mohli v reakcii na obchodné reštrikcie zo strany Spojených štátov, vzťahovať dodatočné clá.

Okrem Burbonu a motocyklov sú na tomto zozname podľa DPA tiež napríklad zemiaky, paradajky, rum a pomarančová šťava.

Podľa denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung sú na zozname produkty, ktoré sú dôležité pre volebné obvody podporovateľov amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Spoločnosť Harley-Davidson napríklad sídli v štáte Wisconsin, z ktorého pochádza republikánsky predseda americkej Snemovne reprezentantov Paul Ryan.

Burbon sa vyrába hlavne v Tennessee a v Kentucky, čo je domovský štát šéfa republikánskej väčšiny v Senáte Mitcha McConnella.

Americké ministerstvo obchodu minulý týždeň navrhlo Trumpovi niekoľko možností, ako obmedziť dovoz výrobkov oceliarskeho a hlinikarenského priemyslu.

Varianty siahajú od globálnych sadzieb na všetky výrobky zo všetkých krajín až po kvóty, ktoré by vychádzali z predchádzajúcich dodávok do USA.

Očakáva sa, že Trump o možnom obmedzení dovozu ocele do Spojených štátov rozhodne do 11. apríla.

"Dali sme americkej vláde na najvyššej úrovni jasne najavo, že by nás opatrenia týkajúce sa priemyslu EÚ hlboko znepokojili," uviedol dnes Junckerov hovorca.

01 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov" 02 - Modified: 2024-04-18 20:59:48 - Feat.: - Title: Partnerstvo Microsoftu s OpenAI môže čeliť protimonopolnej kontrole Európskej únie 03 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 04 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 05 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 17:03