StoryEditor

Taliansko chce zabrániť príchodu investície, ktorá má smerovať na Slovensko

20.02.2018, 20:06
Autor:
ČTKČTK
Firma Embraco chce továreň na kompresory do chladničiek premiestniť na Slovensko.

Talianska ľavicová vláda sa dva týždne pred voľbami pustila do boja za záchranu päťsto pracovných miest, ktoré chce firma Embraco v rámci svojej továrne na kompresory do chladničiek premiestniť na Slovensko.

Minister priemyslu sa v snahe odvrátiť sťahovanie výroby vydal do Bruselu presvedčiť eurokomisárka pre konkurencieschopnosť, že Slovensko poskytuje firme nepovolenú štátnu pomoc, čo je podľa neho dôvod presun zakázať.

Nižšie náklady

Brazílska firma sa rovnako ako iné spoločnosti rozhodla ukončiť výrobu v Taliansku a presunúť ju na východ Európy, keďže na Slovensku má vďaka nižším platom aj odvodom na daniach menšie náklady.

Oznámenie firmy, ktorú vlastní americký výrobca elektrospotrebičov Whirlpool, sa výrazne premietlo do talianskej predvolebnej kampane.

Vládne proeurópska stredoľavá Demokratická strana sa ocitla pod tlakom najmä euroskeptické Ligy, ktorá je súčasťou favorizovanej koalície vedenej stranou Forza Italia expremiéra Silvia Berlusconiho.

Predvolebný boj

Predseda Ligy Matteo Salvini odchod firmy Embraco podľa agentúry ANSA označil za neschopnosť vlády vyjednať spravodlivé podmienky pre svoju krajinu v rámci EÚ a prisľúbil ráznu zmenu pravidiel v prípade volebného úspechu.

Minister Carlo Calende reagoval snahou presun výroby znemožniť. "Jedna vec je konkurovať Francúzsku či Nemecku alebo Španielsku ... Druhá vec je súperiť s tými, ktorí majú oveľa nižšiu úroveň nákladov," povedal podľa agentúry Reuters Calende, podľa ktorého je presun firmy porušením pravidiel, ktoré zakazujú štátnu pomoc firmám v prípadoch konkurencie medzi členskými štátmi.

Minister po rokovaní s eurokomisárkou Margrethe Vestager vyhlásil, že zástupkyňa komisie chce byť v prípade firmy Embraco "nekompromisná". Sama Vestager sa chce k situácii vyjadriť v stredu.

Taliansky predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani označil situáciu za neprijateľnú a povedal, že EÚ musí kvôli podobným prípadom siahnuť k "hlbokým a rýchlym" zmenám.

Tajaniho označil Berlusconi za možného budúceho talianskeho premiéra, pretože sa v prípade úspechu svojej koalície kvôli súdnemu zákazu sám o funkciu uchádzať nemôže

01 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-15 20:51:38 - Feat.: - Title: Plán na výstavbu záchytných centier pre migrantov v Albánsku sa odkladá, informuje talianske ministerstvo 03 - Modified: 2024-04-15 11:35:32 - Feat.: - Title: Taliansky protimonopolný úrad vyšetruje Ryanair, ten podozrenia odmieta 04 - Modified: 2024-04-14 19:02:00 - Feat.: - Title: V talianskej oblasti Napola zaznamenali slabé zemetrasenie 05 - Modified: 2024-04-12 20:45:46 - Feat.: - Title: Počet obetí výbuchu vodnej elektrárne na severe Talianska stúpol na sedem
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 05:32