StoryEditor

Kupovanie bitcoinov je len lotériou

21.02.2018, 23:00
Korekcia vždy niekedy príde, ale nikdy neviete kedy a ako, tvrdí pre HN Olivier Guersent, generálny riaditeľ pre finančnú stabilitu, služby a úniu kapitálových trhov Európskej komisie.

Predstavuje nedávny výpredaj na finančných trhoch hrozbu pre finančnú stabilitu?
Nie, nemyslím si. Ak sa pozriete na výkon newyorskej burzy, je zrejmé, že zažívala boom. Problematická bola pravdepodobne cena aktív. Korekcia vždy niekedy príde, ale nikdy neviete kedy a ako. Zatiaľ by som to nehodnotil ako udalosť, ktorá by ohrozovala finančnú stabilitu v Európe. Ak to bude pokračovať, môže to mať dosah. Ale ak sa pozriete na výkon akciových búrz v Európe, sme ďaleko od toho, čo sa deje v Amerike. Sme v kompletne inej situácii ako kríza v roku 2008. Dôvody sú omnoho prijateľnejšie. Korekcie ako v roku 1987 majú typicky menší dosah na ekonomiku.


Neobávate sa výraznej zmeny v rizikovom správaní?
To nikdy neviete. Samozrejme, musíte dávať pozor na to, čo sa deje. Musíte sa pozerať na to, čo robí dolár. Napríklad, pohyby eurodolárového páru naznačujú, že dolár sa momentálne nespráva ako prístav. To naznačuje, že ľudia neočakávajú celosvetovú nákazu. Ale nikto nemá krištáľovú guľu. Takže musíte ostať pokojný, pretože ak ľudia prestanú byť pokojní, veci sa vymknú spod kontroly. Ale tam sa momentálne nenachádzame.


Pozrime sa na širšiu situáciu. Po rokoch hasenia požiarov, ako by ste opísali súčasnú situáciu, čo sa týka finančnej stability?
Môžeme smelo povedať, že sme v lepšej situácii ako pred desiatimi rokmi. Vtedy sme zažívali predvečer americkej hypotekárnej krízy a tá prehrievala eurozónu, ktorá nebola dokončená. Takže sme museli dokončiť základné časti krízového riadenia eurozóny, takzvaný six pack, two pack, banková únia. Museli sme prekopať finančnú reguláciu, pretože kríza bola výsledkom 40-ročnej finančnej deregulácie po zvolení Ronalda Reagana v 80. rokoch v USA.

Regulátori nemali správne nástroje a firemná kultúra bola pokrivená. Európa nebola pripravená na zlé počasie. Takže sme postavili dom bez strechy a mali sme desať rokov dobrého počasia, ale keď začalo pršať, museli sme opraviť strechu počas krízovej situácie. Je čas vymeniť dočasnú strechu za strechu, ktorá je dlhodobo udržateľná. Návrh Európskej komisie z decembra sa snaží dokončiť ekonomickú a monetárnu, ako aj bankovú úniu. Počasie je dobré, musíme dokončiť náš dom, aby najbližšie, keď príde búrka, sme bývali v dome, ktorý je schopný zniesť zlé počasie.


Jedným z faktorov recesie bol začarovaný kruh medzi bankami a ich domovskými vládami. Podarilo sa tento kruh rozbiť?
Nepodarilo sa ho rozbiť. Podarilo sa ho vážne narezať niekoľkými spôsobmi. Ak sa pozriete na prepojenie bánk na financie ich domovských štátov, na počiatku krízy zo stovky prepojení hocikde v Európe zhruba 80 percent boli domáce štáty. Desať rokov neskôr je to medzi 50 a 60 percentami.


Je to primerané?
V ekonómii nejestvuje primeraná alebo neprimeraná úroveň. Je to lepšie.


Chceli by ste to číslo vidieť nižšie?
Musíte mäť na pamäti, že v Európe závisí 70 percent financovania ekonomiky od bankových úverov. Takže sme veľmi závislí od bankového sektoru. A keď sa pozriete na 70 percent z tých zvyšných 30 percent, ktoré pripadajú na kapitálové financovanie cez vydávanie dlhopisov, to je tiež sprostredkovávané bankami. Takže celkovo 90 percent financovania našej ekonomiky ide cez banky. Keď ste takí závislí od bankového sektora a máte bankovú krízu, máte veľmi veľký problém, pretože to zasiahne väčšinu financovania ekonomiky. Dobrou sp...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:00