Reuters
StoryEditor

Gates: Čaká nás rovnaká finančná kríza, ako v roku 2008

02.03.2018, 23:00
Autor:
tbatba
Americký miliardár a filantrop odpovedal na populárnej sieti Reddit na otázky čitateľov.

Miliardár a zakladateľ spoločnosti Microsoft najnovšie predpovedá v Spojených štátoch ďalšiu finančnú krízu, podobnú tej z roku 2008, ktorá sa neskôr rozšírila do celého sveta. 

Podľa portálu businessinsider.com si je Gates istý, že ďalšia kríza svet neminie, ale nevie povedať, kedy presne.

Množstvo ekonómov krízu z roku 2008 považuje za najväčší hospodársky pokles od Veľkej hospodárskej krízy z 30. rokoch 20. storočia. 

Finančná kríza z roku 2008 zapríčinila veľkú recesiu, ktorá len na americkom kontinente zapríčinila stratu skoro deviatich miliónov pracovných miest a čistá hodnota majetku domácností v USA klesla o viac ako 19 biliónov dolárov. 

"Napriek tejto predpovedi som optimistický, nakoľko inovácie a kapitalizmus zlepšuje celosvetovo situáciu pre ľudí,“ vyjadril sa Gates.

Ostatní ekonómovia sa k budúcemu ekonomickému vývoju stavajú optimistickejšie. 

"Globálna ekonomika vstúpila do nového roka v oveľa lepšej kondícií, než pred rokom. Všeobecne sa očakáva, že silný synchronizovaný ekonomický rast pozorovaný najmä od druhej polovice uplynulého roka bude pokračovať a silná konjunktúra bude sprevádzať svetovú ekonomiku aj nasledujúce mesiace,“ povedal analytik Across Private Investments Jakub Rosa.  

Hospodárstvo a mzdy rastú, nezamestnanosť klesá a inflácia sa pozvoľne dostáva bližšie k cieľu centrálnych bánk. Čím lepšie budú prognózy ekonomiky prichádzať , tým agresívnejšie budú centrálne banky sprísňovať ich štedré menové stimuly.

Americká centrálna banka FED už s procesom začala. 

,,Menové podmienky sú v historickom kontexte aj napriek postupnej normalizácii naďalej uvoľnené a väčšina ekonomík zatiaľ neprekonala svoj potenciál. Reálne úrokové sadzby (nominálne – inflácia) sú navyše stále záporné. To všetko sú náznaky toho, že sa v súčasnosti nenachádzame na začiatku ďalšej krízy, ale v poslednej fáze ekonomického cyklu. Postupná normalizácia menových politík je s cieľom zabrániť prehrievaniu ekonomiky toho najlepším dôkazom,“ skomentoval Rosa. 

Ronald Ižip, analytik Trim Broker tvrdí, že je nepravdepodobné, že udalosti z roku 2008 sa začínajú opakovať. Vtedy sme prežívali globálnu bublinu nehnuteľností, teraz nevidíme žiadnu konkrétnu bublinu. Navyše sú finančné inštitúcie zdravšie ako predtým. Slušne rastie aj globálna ekonomika a inflácia je stále nízka.

"Svetová ekonomika by mala rásť najrýchlejším tempom za ostatných osem rokov, firemné zisky by mali pokračovať v raste a menová politika by sa mala normalizovať len pomaly. Investičné prostredie je tak stále priaznivé," povedal Stanislav Pánis, analytik J&T Banky.

Ak nepríde k neočakávaným udalostiam, či už ekonomickým, alebo politickým, tak globálna ekonomika a finančné trhy môžu rásť aj naďalej. Všetko má však svoj koniec a je len otázkou času, kedy sa ekonomika prehupne z vrcholu do recesie. Predpovedať načasovanie príchodu ďalšej krízy je náročné. Všetko nasvedčuje tomu, že ekonomika bude aj naďalej rásť najbližšie mesiace, či roky. 

01 - Modified: 2024-03-23 10:00:00 - Feat.: - Title: Spoločnosť Billa Gatesa sa púšťa do výstavby jadrovej elektrárne novej generácie. Na chladenie nebude vôbec potrebovať vodu 02 - Modified: 2023-12-20 12:33:28 - Feat.: - Title: Finančný sektor sa ochladil. Ekonomika a pracovný trh sa vyvíjajú stabilne 03 - Modified: 2023-12-14 15:31:08 - Feat.: - Title: Rada pre rozpočtovú zodpovednosť zlepšila odhad rastu ekonomiky, pomôže jej nižšia inflácia 04 - Modified: 2023-11-29 11:31:39 - Feat.: - Title: Rast globálnej ekonomiky sa podľa OECD spomalí, tvrdému pristátiu sa však vyhne 05 - Modified: 2023-11-21 17:54:12 - Feat.: - Title: Rast slovenskej ekonomiky tento rok spomalí, v budúcom roku sa však má mierne rozbehnúť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:05