obchod, preprava, biznisReuters
StoryEditor

Austráliu a Áziu znepokojujú Trumpove clá na oceľ, varujú pred obchodnou vojnou

02.03.2018, 14:25
Autor:
TASRTASR
Trump už dlhšie sľuboval zástupcom oceliarskeho sektora, že ho podporí a ochráni pred lacným dovozom zo zahraničia.

Plánované zavedenie vysokých dovozných ciel na oceľ a hliník, ktoré oznámil americký prezident Donald Trump, poškodí svetový obchod a spôsobí straty pracovných miest. Uviedol to v piatok v reakcii na rozhodnutie Trumpa austrálsky minister obchodu Steven Ciobo, ktorý zároveň upozornil, že takýto krok povedie k odvetným opatreniam.

Trump vo štvrtok (1.3.) zástupcom oceliarskych a hlinikárskych firiem v Bielom dome povedal, že na budúci týždeň plánuje podpísať zavedenie ciel na dovoz ocele vo výške 25 percent a hliníka vo výške 10 percent. Neskôr však zdroje z Bieleho domu informovali, že niektoré detaily bude ešte potrebné doriešiť.

"Zavedenie takýchto ciel nemôže znamenať nič iné, len deformáciu svetového obchodu a nakoniec, sme o tom presvedčení, povedie k stratám pracovných miest," povedal Ciobo na stretnutí s novinármi v Sydney. Zároveň dodal, že sa obáva, že reakciou budú odvetné opatrenia zo strany ďalších veľkých ekonomík. "Takýto vývoj nikomu neprospeje," povedal s tým, že Austrália sa usiluje, aby jej vývozcov Washington spod plánovaných ciel vyňal.

Trump už dlhšie sľuboval zástupcom oceliarskeho sektora, že ho podporí a ochráni pred lacným dovozom zo zahraničia. Clá sú evidentne smerované najmä proti Číne, ktorá sa síce na zahraničnom dovoze ocele do USA podieľa len 2 percentami, obrovský rozmach tohto sektora v Číne však spôsobil prebytky vo svete a pokles cien.

Neistota rastie

Neistota ale vzrástla aj v Južnej Kórei, ktorá je tretím najväčším vývozcom ocele do USA po Kanade a Brazílii. Soul už oznámil, že dokiaľ sa plány Washingtonu nezrealizujú, bude s americkými predstaviteľmi rokovať. Podľa zdroja z kórejského ministerstva obchodu sa obávali ešte vyšších ciel, ale aj tie, ktoré Trump spomenul, budú mať na vývoz ocele z Južnej Kórey do USA vplyv.

Viacerí ázijskí producenti ocele sa obávajú, že zavedenie ciel zo strany Spojených štátov povedie k prebytkom na ich domácich trhoch. "Nevieme, ako zareagujú ďalší vývozcovia, čo bude s oceľou, ktorú nebudeme môcť predať v USA," povedal pre agentúru Reuters Vikrom Vačarakrup z Federácie thajského priemyslu, ktorý zastupuje oblasť pre oceľ a železo.

Thajsko síce vyváža väčšinu svojej ocele na ďalšie ázijské trhy, nemalú časť však exportuje aj do USA. Japonsko oznámilo, že čaká na podrobnosti. Ako však povedal minister obchodu a priemyslu Hirošige Seko, nemá pocit, že japonský export ocele a hliníka poškodzuje americké národné záujmy, na ktoré sa Trumpova administratíva tiež odvoláva.

Clá na ochranu národných záujmov

Americká vláda už skôr uviedla, že zavedenie ciel má slúžiť aj na ochranu národných záujmov, nakoľko v prípade výroby tankov a bojových lodí potrebujú USA domáce dodávky. Ministerstvo obrany ale na rozdiel od Trumpových plánov oznámených vo štvrtok odporučilo zavedenie dovozných ciel na oceľ len v prípade niektorých krajín, a čo sa týka ciel na dovoz hliníka, odporučilo odklad.

Aj India dala najavo, že oháňanie sa národnou bezpečnosťou nie je namieste. Export indickej ocele do USA predstavuje len 2 percenta, takže clami krajina príliš neutrpí. Podľa Naí Dillí ale použitím zákona o ochrane národných záujmov to už Spojené štáty preháňajú.

Podľa Trumpa clá zabezpečia Američanom pracovné miesta, ekonómovia však upozorňujú, že následné zvýšenie cien v sektoroch, kde sú oceľ a hliník kľúčovými komoditami, ako sú ropný a automobilový priemysel, v skutočnosti viac pracovných miest zlikviduje, než vytvorí.

01 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 02 - Modified: 2024-04-17 17:49:44 - Feat.: - Title: Prichádza obchodná vojna? Protekcionizmus Číny a Európskej únie do nej môže prerásť 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 04 - Modified: 2024-04-16 21:55:15 - Feat.: - Title: Proces s Trumpom: šesť porotcov zložilo prísahu, výber ďalších pokračuje 05 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 15:13