george sorosReuters
StoryEditor

Maďarský "démon" židovského pôvodu, ktorý chce ovládnuť svet. Sorosa sa báli aj babky demokratky

05.03.2018, 23:02
Amerického finančníka Georgea Sorosa pozná každý milovník konšpiračných teórií.

Narodil sa v Budapešti, má židovský pôvod, patrí medzi najbohatších ľudí na svete a štedro dotuje tretí sektor. Pre niekoho je to iba stručná charakteristika, pre iných predstavuje táto kombinácia neodolateľnú studnicu konšpiračných teórií. A rovno tých najväčších - o ovládnutí celého sveta.

Reč je o americkom miliardárovi Georgeovi Sorosovi. Premiér Robert Fico ho veľmi nečakane zapojil do vnútropolitickej krízy na Slovensku po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Sorosa označil za človeka, ktorý má "veľmi pochybné meno".

Fico následne nepriamo naznačil jeho vplyv na kritický prejav prezidenta Andreja Kisku a udalosti, ktoré sa aktuálne dejú na Slovensku.

Mečiar, Soros a imperialisti

Nebolo to však prvýkrát, keď sa zo Sorosa stala "hrozba" pre Slovensko. Už v 90-tych rokoch ležal v žalúdku vtedajšiemu premiérovi Vladimírovi Mečiarovi. Soros v roku 1995 na ekonomickom fóre v Grans Montane vymenoval skupinu štátov vrátane Slovenska, u ktorých hrozí, že sa ich režimy stanú fašistické alebo nacionalistické. 

Mečiarova reakcia bola prudká. O Sorosovi sa začalo hovoriť ako o persone non grata (nežiaducej osobe) a jeho nadácie boli na Slovensku očierňované.

Ostrá rétorika sa preniesla aj medzi Mečiarových skalných prívržencov. Zneli často opakované slová o tom, že Slovensko si musíme brániť pred zahraničnými imperialistami, ktorí nám ho chcú rozkradnúť. A k nim patril, samozrejme, Soros.

Jeho meno sa viackrát ocitlo priamo na mítingoch Mečiarovho HZDS. Známa zvuková nahrávka zachytáva skupinku mečiarovcov, ktorí skandujú "Sorosova Markíza, Sorosova Markíza!"

Protisorosovská vlna v Maďarsku

Démonizovanie Sorosa, ale v oveľa väčšom rozsahu ako pred dvoma desaťročiami u nás, prebieha aktuálne v susednom Maďarsku. A americký miliardár na sebe opäť nesie nálepku zlého muža. Maďarský premiér Viktor Orbán ho obviňuje z toho, že sa snaží zničiť európske národné štáty, medzi ktoré zaraďuje aj svoju krajinu.

A ako by sa mu to mohlo podariť? Podľa Orbána podporuje Soros prostredníctvom svojich maďarských organizácií prúdenie ilegálnych migrantov do krajiny.

Orbánovi ľudia tiež tvrdia, že Soros sa snaží využiť svoje mimovládky na prevrat v krajine. Aby si to ľudia uvedomili, Maďarsko je oblepené protisorosovskými bilbordmi.

Pravdou je, že Soros je zástancom riadenej migrácie a financuje pomoc utečencom.

Agresívne obchody a charita

Kontroverzné označenia si vyslúžil aj kvôli tomu, že priamo zasahoval do politického vývoja vo svete. Soros je presvedčeným liberálom a zástancom demokracie, miliónmi dolárov podporoval napríklad protikomunistické hnutia v Poľsku aj v Československu.

Pred americkými prezidentskými voľbami v roku 2016 finančne dotoval Hillary Clintonovú a varoval pred víťazstvom súčasného prezidenta Donalda Trumpa.

Preslávil sa hlavne ako "neomylný" investor, keď svojimi agresívnymi obchodmi zarobil desiatky miliárd dolárov. Svetoznámym sa stal na začiatku deväťdesiatych rokov, keď v menovom súboji porazil taliansku a anglickú centrálnu banku. Za pár dní si prilepšil o jednu miliardu dolárov.

Koncom roka 2017 sa zbavil väčšiny svojho majetku a svojej charitatívnej organizácii Open Society Foundations venoval 18 miliárd dolárov.

01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:51