StoryEditor

Gazprom sa odvolal proti rozhodnutiu súdu o plyne pre Ukrajinu

06.03.2018, 21:23
Autor:
ČTKČTK
Ruský podnik minulý týždeň oznámil, že okamžite začína procedúru výpovede zmluvy s Naftogazom o dodávkach a tranzite plynu.

Ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom podala odvolanie proti rozhodnutiu štokholmského arbitrážneho súdu ohľadom dodávok plynu na Ukrajinu.

Oznámil to dnes námestník generálneho riaditeľa Gazpromu Alexander Medvedev. Arbitrážny súd ruskému podniku nariadil, aby ukrajinskej energetickej firme Naftogaz zaplatil vyše 2,5 miliardy dolárov.

Gazprom podľa Medvedeva do konca marca podá ešte ďalšie odvolanie, ktoré sa bude týkať problematiky tranzitu plynu, uviedla agentúra Reuters.

Ruský podnik minulý týždeň oznámil, že okamžite začína procedúru výpovede zmluvy s Naftogazom o dodávkach a tranzite plynu.

Rozhodnutie zdôvodnil práve verdiktom štokholmskej arbitráže. Postup Gazpromu vyvolal obavy ohľadom dodávok plynu do Európy.

Európska komisia dnes však uviedla, že dodávky ruského plynu do Európskej únie zatiaľ zostávajú stabilné. Dodala, že je pripravená zohrávať úlohu sprostredkovateľa pri riešení sporu medzi Ruskom a Ukrajinou ohľadom dodávok plynu.

Ruský minister energetiky Alexander Novak však vyhlásil, že trialóg medzi Ruskom, Ukrajinou a EÚ sa nepredpokladajú.

České ministerstvo priemyslu a obchodu už cez víkend ubezpečilo, že spor nemá zásadný vplyv na zásoby a spotrebu zemného plynu v Česku. Novak dnes uviedol, že tranzit ruského plynu cez Ukrajinu do Európy pokračuje podľa plánu.

Zdôraznil, že Rusko je spoľahlivým dodávateľom energie. Moskva by však podľa Novaka mala vzhľadom k sporom s Ukrajinou urýchliť práce na nových plynovodoch pre export do Európy.

Rusko teraz čelí zo strany niektorých európskych krajín odporu voči plánovanému rozšíreniu plynovú Nord Stream, ktorý prepravuje ruský plyn do Európy po dne Baltického mora.

Gazprom okrem projektu Nord Stream 2 plánuje tiež vybudovanie minimálne jednej vetvy plynovodu TurkStream, ktorá by prepravovala ruský plyn do južnej Európy. Zatiaľ sa mu však nepodarilo dosiahnuť konečnú dohodu s Tureckom, píše agentúra Reuters.

01 - Modified: 2024-03-20 08:22:25 - Feat.: - Title: Európa hlási veľký prepad pri plyne. V Česku padol 30-ročný rekord, Slovensko výrazne priškrtilo paroplyny 02 - Modified: 2024-03-18 09:32:50 - Feat.: - Title: Ruská propaganda hlásila, že v Európe bude veľká zima. Realita? Plyn od Moskvy berie SPP a OMV 03 - Modified: 2024-03-07 11:33:22 - Feat.: - Title: Gazprom chce získať od poľských firiem viac ako 900 miliónov dolárov. Jedna z nich požaduje náhrady zisku 04 - Modified: 2024-03-06 14:32:59 - Feat.: - Title: Nádeje Fica a niektorých krajín na západe pohasínajú. Ukrajina chce dať totálnu stopku ruskému plynu 05 - Modified: 2024-03-06 12:11:16 - Feat.: - Title: Ruský súd hrozí českým plynárom pokutou. Dôvodom je žaloba proti Gazpromu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 08:39