TASR
StoryEditor

USA: Pre clá na dovoz ocele a hliníka odstúpil Trumpov hlavný ekonomický poradca

07.03.2018, 11:26
Autor:
ČTKČTK
Cohn vo vyhlásení označil možnosť slúžiť svojej krajine za česť a Trump mu za službu poďakoval.

Hlavný ekonomický poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa Gary Cohn rezignoval na svoju funkciu. Presný dátum jeho odchodu z Bieleho domu zatiaľ nie je jasný, podľa úradu prezidenta ale zostane ešte niekoľko týždňov.

Cohn vo vyhlásení označil možnosť slúžiť svojej krajine za česť a Trump mu za službu poďakoval. Agentúra Reuters uviedla, že rezignácia súvisí s Cohnovým odporom k prezidentovmu plánu na zavedenie ciel na dovoz ocele a hliníka do USA.

Cohn sa stal riaditeľom Národnej ekonomickej rady (NEC) v januári minulého roka. Vystriedal vtedy Jeffa Zientse, ktorý bol posledným hlavným ekonomickým poradcom prezidenta Baracka Obamu.

Pred nástupom do funkcie v Bielom dome bol teraz 57 ročný Cohn prezidentom investičnej banky Goldman Sachs. Pred časom sa o ňom istú dobu špekulovalo ako o možnom nástupcovi Janet Yellenovej na čele centrálnej banky (Fed), nakoniec sa ale šéfom Fedu stal Jerome Powell.

"Bolo mi cťou slúžiť svojej krajine a podieľať sa na prorastových hospodárskych opatreniach v prospech amerického ľudu, obzvlášť schválenie historickej daňovej reformy," uviedol vo vyhlásení Cohn. Ten bol hlavným strojcom daňovej reformy, ktorú na konci minulého roka podpísal prezident Trump. Daňové zmeny, ktoré začali platiť od januára, sú najrozsiahlejšie od éry prezidenta Ronalda Reagana v 80. rokoch.

"Ďakujem mu za jeho oddanú službu americkému ľudu," uviedol Trump vo vyhlásení zaslanom denníku The New York Times. "Gary odviedol mimoriadnu prácu pri riadení našej agendy," povedal prezident. Cohna potom označil za človeka so vzácnym nadaním.

Na twitteri neskôr Trump uviedol, že o Cohnovom nástupcovi rozhodne už čoskoro. "Na tú prácu čaká veľa ľudí - vyberiem múdro!" napísal prezident. Podľa zdroja agentúry Reuters sú medzi favoritmi riaditeľ Národnej obchodnej rady (NTC) Peter Navarro a konzervatívny komentátor Larry Kudlow.

Dôvod Cohnovho odchodu ani on, ani Biely dom neoznámili. Podľa zahraničných agentúr je ale doterajší predseda NEC považovaný za odporcu protekcionizmu, a jeho odchod z Trumpovej administratívy tak môže súvisieť s plánom amerického prezidenta uvaliť clo na dovoz ocele a hliníka.

Podľa agentúry DPA možno Cohnov odchod z Bieleho domu vnímať ako znamenie, že sa Trump nemieni svojho plánu na zavedenie ciel vzdať. Absencia zástancu voľného obchodu v prezidentovom tíme by sa podľa nej mohla prejaviť okrem iného aj pri vyjednávaní o novej podobe Severoamerickej dohody o voľnom obchode (NAFTA) s Kanadou a Mexikom.

Za posledný týždeň je Cohn už druhým blízkym spolupracovníkom prezidenta Trumpa, ktorý sa Biely dom rozhodol opustiť. Pred časom oznámila odchod šéfka tlačového oddelenia Bieleho domu Hope Hicksová.

01 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 02 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 03 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie 04 - Modified: 2024-04-21 09:45:00 - Feat.: - Title: Analýza: Blíži sa deň zúčtovania s dolárom a Amerikou 05 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 17:39