Škoda Vision XReuters
StoryEditor

Predseda predstavenstva: Škoda môže v Boleslavi vytvoriť 3000 nových miest

07.03.2018, 11:51
Autor:
ČTKČTK
Prekážkou môžu byť aj rokovania s odbormi, ktoré žiadajú zvyšovanie platov.

Škoda Auto plánuje vytvoriť v Mladej Boleslavi okolo 3000 nových pracovných miest, ak sa dohodne s odborármi na zavedení 18 zmennej prevádzky. Tá má zabezpečiť potrebné zvýšenie kapacity materského závodu automobilky. V rozhovore s ČTK to dnes uviedol predseda predstavenstva Škody Bernhard Maier.

"V prípade rozšírenia výrobných kapacít v Mladej Boleslavi by sme tiež museli začať pripravovať infraštruktúru, aby niečo také vôbec bolo možné. Chceme preto v najbližšej dobe začať rokovania s vládou, Stredočeským krajom i mestom Mladá Boleslav," povedal ČTK.

Škoda je podľa Maiera pripravená investovať do rozvoja regiónu vyššiu dvojmiestnu sumu v miliónoch eur. "Sme radi, že sa naši zamestnanci chcú podieľať na našom raste a zároveň sme si vedomí našej zodpovednosti, ktorú voči nim máme. Tá nekončí za bránami nášho závodu," podotkol. Škoda v súčasnosti v Boleslavi zamestnáva 23 tisíc ľudí, čo je viac ako polovica obyvateľov mesta.

V Škoda Auto v súčasnosti beží kolektívne vyjednávanie s odbormi o mzdách. Firma zamestnancom ponúkla rast miezd o 15 percent počas 27 mesiacov a ďalšie jednorazové platby.

Škoda ale zvýšenie platov podmieňuje práve dohodou o možnom rozšírení využití atypických výmenných systémov v závode v Mladej Boleslavi. Predseda podnikovej rady Jaroslav Povšík preto ponuku Škody označil za "veľkú nulu", ponuka podľa neho zodpovedá požiadavkám odborov na zvyšovanie miezd v priebehu jedného roka.

Automobilka vlani celosvetovo vyrobila vyše 1,2 milióna vozidiel a tento rok očakáva ďalší rast. Kvôli tomu sa snažia navyšovať výrobnej kapacity v existujúcich závodoch v Boleslavi a Kvasinách aj v zahraničí.

Podľa Maiera chce mať Škoda hlavné výrobné základňu pre Európu v Česku, ak by sa ale nedohodla s odbormi, musela by hľadať kapacitu v iných krajinách, napríklad v Nemecku. V roku 2025 chce Škoda vyrábať dva milióny áut.

Do konca roka 2020 chce Škoda uviesť 19 nových modelov, medzi nimi bude päť áut na elektrický pohon. Jadro výroby technológií pre elektromobily bude podľa Maiera v Českej republike.

Škoda v Ženeve predstavila koncept mestského crossoveru Vision X, ktorý sa má začať vyrábať budúci rok. Už tento rok odštartuje produkcie modernizovanej Fabie, SUV KodiaQ vo výbave Laurin & Klement, alebo predstaví dve nové SUV v Číne. Nasledovať by mal facelift Superbu, Superb plugin hybrid, elektrické Citigo alebo nový Rapid.

01 - Modified: 2024-04-08 08:16:21 - Feat.: - Title: Koniec štrajkov na nemeckých letiskách. Pracovníci dostanú vyššie mzdy 02 - Modified: 2024-04-04 14:29:23 - Feat.: - Title: Prišla dohoda so ŽSR. Železničiarom porastie plat a čaká ich aj nová prémia 03 - Modified: 2024-03-28 14:31:51 - Feat.: - Title: Pri Nitre museli pristúpiť k radikálnemu kroku. Teraz železničiarov tlačí ďalší problém: platy 04 - Modified: 2024-02-29 14:05:37 - Feat.: - Title: Železničné odbory chcú riešiť kritickú situáciu železníc. Sú v katastrofálnom stave, vravia 05 - Modified: 2024-02-22 17:21:29 - Feat.: - Title: Odhovárali ho, no arménsky inžinier získal v Prahe 30 miliónov eur. Teraz to skúša aj v Bratislave
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:39