BitcoinReuters
StoryEditor

Utópia v rozvrátenom Portoriku. Podnikatelia s Bitcoinami tam budujú digitálny raj

10.03.2018, 23:00
Autor:
tantan
Bitcoin podnikatelia chcú obnoviť poničené Portoriko pomocou virtuálnej meny.

Kryptomigranti veria, že kým budú vyvíjať novú digitálnu menu, predvedú, ako bude mesto budúcnosti vyzerať s využitím technológie blockchain. Tá sa používa pre väčšinu transakcií.

Portoriko, ktoré bolo zdevastované minuloročným hurikánom Maria, potrebuje značné investície na obnovu infraštruktúry ostrova. Vážnym finančným problémom pritom krajina čelila už pred katastrofou. Tamojšie orgány sú preto voči obchodníkom s digitálnou menou a ich veľkolepým plánom na obnovu ostrova skeptické.

Kým znalci kryptomien budú mať v Portoriku svoje ihrisko, chudobní miestni s nedostatočnou znalosťou technológií budú z prípadného rozmachu vylúčení.

"Vízia podnikateľov, ktorí sa v minulom roku presťahovali na ostrov, je podobná ďalším kryptoutópiám - Slobodnej republike Liberland. Tá Bitcoin dokonca používa ako národnú menu," píše server BBC.

Bohatí obchodníci chcú v Portoriku použiť technológiu blockchain pre decentralizované voľby a dokonca vydať občianske preukazy. Miestni obyvatelia, ktorí bojujú proti chudobe, tým možno nebudú nadšení.

Využívajú prírodné katastrofy

Toto správanie podľa BBC vystihuje katastrofický kapitalizmus - použitie prírodnej alebo ekonomickej krízy na pretvorenie a formovanie spoločnosti. V Portoriku bolo celé mesiace takmer bezvládie. Akákoľvek pomoc sa preto môže javiť ako dobrá voľba, bez toho aby orgány pomysleli na dôsledky.

Kryptoutópia môže navyše vážne poškodiť životné prostredie. Portoriko sa po hurikáne Maria momentálne ocitá v hlbokej energetickej kríze. Jedna bitcoinová transakcie spotrebováva 215 kWh, čo zodpovedá množstvu energie pre zásobovanie desiatok domácností na ostrove.

Ročná spotreba elektriny pre transakcie sa za posledných dvanásť mesiacov zvýšila z 9, 5 TWh na 48 TWh ročne, čo je skoro trikrát vyššia energetická spotreba, ako spotreba celého Portorika.

Z nedávnych výskumov BBC vyplýva, že sú ceny virtuálnej meny relatívne izolované od zmien prenášaných z iných aktív, ako je zlato alebo akcie. Ceny kryptomien sú však navzájom hlboko prepojené. To znamená, že by pokles Bitcoinu ovplyvnil aj ďalšie virtuálne meny.

Model sa môže šíriť

"Ak sa Bitcoin môže vyhnúť najnovšiemu poklesu cien, potom je pravdepodobné, že sa kryptokolonialismus bude pomaly šíriť po celom svete," píše BBC.

Obzvlášť sústrediť by sa obchodníci mohli na časti sveta, ktoré sú poškodené prírodnými katastrofami. Aspoň za predpokladu, že by nasledovali model Sol.

Kryptomena však môže byť súčasne aj hospodárskym oživením. Napríklad vo Venezuele v decembri vytvorili novú kryptomenu zvanú petro podporenú venezuelskými rezervami drahých kovov, diamantov a ropy. Venezuelčania dúfajú, že im táto mena pomôže v boji s americkými sankciami, vysokou infláciou a nízkymi cenami ropy.

Podľa serveru BBC by kryptoutópia nemala byť považovaná za vizionárske riešenie katastrof a kríz. Naopak by k podobným iniciatívam, akou je Sol, mali byť ľudia obozretní.

01 - Modified: 2023-11-09 18:53:10 - Feat.: - Title: Portoriko vyhlásilo chrípkovú epidémiu, od júla evidujú 26-tisíc prípadov 02 - Modified: 2023-02-27 18:30:00 - Feat.: - Title: Útok na bitcoin rozdelil kryptokomunitu 03 - Modified: 2023-02-04 17:20:18 - Feat.: - Title: Hackeri vlani pripravili investorov do kryptomien o rekordných 3,8 miliardy dolárov 04 - Modified: 2022-11-27 23:00:00 - Feat.: - Title: Blockchain má zelenú budúcnosť aj bez kryptomien 05 - Modified: 2022-11-21 07:00:00 - Feat.: - Title: Rýchly koniec NFT trendu? Znudená opica Justina Biebera za 1,3 milióna má dnes hodnotu 67-tisíc
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 11:59