Reuters
StoryEditor

Rad na výnimku. Štáty plánujú obísť Trumpove clá

13.03.2018, 23:00
Pred Bielym domom sa začal tvoriť rad žiadateľov o oficiálnu návštevu.

Tvoria ho zástupcovia štátov, ktoré sa usilujú o výnimku z ohlásených amerických ciel na oceľ a hliník. Americký prezident Donald Trump si túto pozornosť náležite užíva. „Európska únia, fantastické štáty, ktoré pri obchode zaobchádzajú so Spojenými štátmi veľmi škaredo, sa sťažujú na naše clá na oceľ a hliník. Ak znížia svoje clá na americký tovar prúdiaci do Európy, znížime aj my naše clá. Máme s nimi veľký schodok. Ak Únia clá nezníži, zdaníme ich autá. To bude fér,“ napísal Trump na svojom twitterovom účte.

Európa sa nebojí
Americký prezident reagoval na vyhlásenie eurokomisárky pre obchod Cecilie Malmströmovej, ktorá po vyjednávaní s americkým obchodným zástupcom Robertom Lighthzierom oznámila, že nie je jasný postup, ako sa môže Únia americkým clám vyhnúť. Doplnila, že stretnutie síce bolo úprimné, ale výsledky neprinieslo. Na stretnutí sa zúčastnil taktiež japonský minister pre hospodárstvo, obchod a priemysel Hirošike Seko. Na ďalšie rozhovory príde rad v priebehu tohto týždňa.

Malmströmová potom v pondelok dodala, že Európska únia nemá z protekcionistických vyhrážok amerického prezidenta strach. „V poslednom čase vidíme, ako sa protekcionizmus používa ako zbraň na vyhrážanie a zastrašovanie. My sa však nebojíme,“ vyhlásila.

Ďalšie kolo vyjednávaní sa už črtá. „Minister obchodu Wilbur Ross bude hovoriť so zástupcami Únie o odstraňovaní rozsiahlych ciel a ďalších obchodných bariér, ktoré sa používajú proti Spojeným štátom. Nie je to fér pre našich producentov a výrobcov,“ vyhlásil Trump. Americký prezident zdôvodňuje zavedenie ciel národnou bezpečnosťou, ako mu to umožňuje zákon z roku 1962. Lenže Európska únia a Japonsko patria k spojencom Spojených štátov, a preto sa pýtajú, čím ohrozujú americkú bezpečnosť. Podobne premýšľajú aj Juhokórejčania, ktorí požiadali o výnimku v liste pre amerického ministra financií Stevena Mnuchina.

Výnimku majú tri krajiny
Trump minulý týždeň podpísal dekrét o zavedení 25-percentného cla na dovoz ocele a 10-percentného cla na dovoz hliníka do Spojených štátov. Výnimku dostali zatiaľ len tri krajiny – Kanada, Mexiko a Austrália. Severní a južní susedia majú s Amerikou zónu voľného obchodu NAFTA, ktorá zatiaľ platí. Austrálčanom oznámil dobrú správu ich premiér Malcolm Turnbull. Na rozdiel od Európskej únie alebo Japonska však Američania do Austrálie viac vyvážajú než z nej dovážajú.

O Trumpových motívoch na zavedenie ciel na oceľ a hliník zapochyboval republikánom naklonený denník The Wall Street Journal. Podľa šéfa jeho ekonomických komentátorov Grega Ipa predstavuje výška ciel jasný dôkaz, že ide len o ochranárske opatrenie.
Na výrobu hliníka sa používa bauxit, ktorý Spojené štáty kompletne dovážajú. Poslednú baňu na túto komoditu v krajine zatvorili pred 30 rokmi. Ak by Trump skutočne konal v záujme národnej bezpečnosti, museli by podľa Ipa clá na hliník vyskočiť omnoho vyššie, aby sa továrne oplatilo znova otvoriť a spustiť produkciu.

01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-19 18:50:24 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:08