Jiří RusnokMafra/Michal Růžička
StoryEditor

Česká ekonomika sa prehrieva a cítiť to na trhu práce, tvrdí český guvernér banky

14.03.2018, 14:22
Autor:
ČTKČTK
Guvernér Českej národnej banky Jiří Rusnok upozornil na problémy na trhu práce, ktoré spôsobujú problémy českej ekonomike.

Česká ekonomika rastie pomerne robustne na svoje možnosti a je nad takzvaným potenciálom. Do istej miery sa prehrieva, povedal dnes guvernér Českej národnej banky (ČNB) na rokovaní okrúhleho stola s podnikateľmi v Liberci Jiří Rusnok.

Dôsledkom je podľa neho nerovnováha na niektorých trhoch, najviditeľnejšie je to na trhu práce. Údaje o českom trhu práce sú neuveriteľné, v hospodárstve to pôsobí obrovské problémy, ľudia nie sú a už nie je kde brať, je to aj dôsledok demografického vývoja, uviedol guvernér ČNB. Zlepšenie situácie podľa neho nemožno očakávať.

"Je to podľa mňa výsledok konjunkturálnej situácie, ktorá je mimoriadne priaznivá. Sme na vrchole hospodárskeho cyklu. Rastieme nad potenciál, ktorý odhadujeme pre českú ekonomiku niekde tak do troch percent. Vlani sme rástli o 4,5 percenta, tento rok pravdepodobne vzrastie niekde okolo 3,5 percenta, možno aj mierne viac. Budúci rok zatiaľ odhadujeme stále nad tromi percentami, hoci asi o niečo menej," poznamenal Rusnok.

Vo februári nezamestnanosť v Česku klesla na 3,7 percenta z januárových 3,9 percenta. Miera nezamestnanosti tak dosiahla na doteraz najnižšiu februárovú hodnotu, zhodli sa analytici. Podľa nich bude nezamestnanosť aj ďalej klesať a ekonomika sa tento rok dostane do situácie, keď počet voľných pracovných miest bude prevyšovať počet uchádzačov o prácu.

Rusnok povedal, že aj v ďalších rokoch možno očakávať rast ekonomiky, aspoň tomu nasvedčujú informácie z výroby. Tomáš Zapadlo zo spoločnosti Grupo Antolin Bohemia dnes v Liberci konštatoval, že firma má zabezpečené zákazky a predpokladá ďalší rast produkcie zhruba o desať percent.

Problém s nedostatkom pracovnej sily

"Problém je ale s pracovnou silou, my sme nikdy neboli priaznivci zamestnávania zahraničných pracovníkov," poznamenal. Teraz ale výroba bez nich nie je možná. Grupo Antolin už nezamestnáva len Poliakov a Slovákov, ale obracia sa aj ďalej na východ na Ukrajinu. "Za posledné tri mesiace sme neprijali jediného pracovníka, nie sú," povedal Zapadlo.

Česku podľa Rusnoka rovnako ako väčšine Európy klesá potenciál práceschopného obyvateľstva z demografických dôvodov. "Je to do istej miery kompenzované narastajúcim dôchodkovým vekom, to ale samo o sebe nestačí," poznamenal guvernér ČNB.

Na trh práce sa v súvislosti s nedostatkom pracovných síl dostávajú aj ľudia, ktorí na ňom nikdy neboli. Napriek tomu to nestačí a rastie tlak na dovoz pracovníkov, šancou sú podľa neho aj investície do automatizácie a robotizácie výroby. Aj keď podľa niektorých odhadov môžu stroje nahradiť len okolo desať percent ľudí.

Vysoké tempo rastu miezd

Nedostatok zamestnancov tlačí hore mzdy. Súčasné tempo rastu miezd na úrovni dvojciferných čísel nie je ale podľa Rusnoka dlhodobo udržateľné. "Hoci by sa časť toho rastúceho nákladu darilo kryť rastúcou produktivitou práce, čo sa zatiaľ darí, má to ale samozrejme svoje limity," poznamenal guvernér ČNB.

Tlak na zvyšovanie miezd podľa Zapadla zvyšuje náklady aj na agentúrnych pracovníkov, ktorí boli predtým lacnejší. "Často sú dokonca drahší ako naši ľudia, a preto aj my potom musíme zvyšovať mzdy," dodal.

Priemerná mzda v Česku v štvrtom štvrťroku 2017 prvýkrát prekonala hranicu 30 tisíc korún, medziročne vzrástla o osem percent na 31.646 korún. To je o 2337 korún medziročne viac. Reálne po zahrnutí inflácie mesačný zárobok vzrástol o 5,3 percenta. Rast miezd je tak najrýchlejší od roku 2008, podľa analytikov je daný práve napätou situáciou na trhu práce, firmy sa preťahujú o pracovníkov, ktorých je nedostatok.

01 - Modified: 2024-04-20 16:33:21 - Feat.: - Title: Český štátny dlh vzrástol v marci na rekordnú úroveň 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Rodová nerovnosť v odmeňovaní poškodzuje celé hospodárstvo 03 - Modified: 2024-04-08 10:28:48 - Feat.: - Title: Priemyselná výroba v Česku sa po troch mesiacoch vrátila k rastu. Zachránil ju automobilový priemysel 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Kto nesporí, nie je Čech. Západní susedia prekonávajú rekordy 05 - Modified: 2024-03-15 10:22:51 - Feat.: - Title: Priemyselná produkcia v Česku v januári stagnovala, môže za to pokles pri automobilkách
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 07:44