Reuters
StoryEditor

Zakladateľ IKEA odkázal charite 23 miliárd, stala sa jednou z najbohatších

19.03.2018, 14:06
Autor:
fihfih
Ingvar Kamprad pred svojou nedávnou smrťou ôsmy najbohatší muž planéty, odkázal na charitu polovicu svojho majetku

Švédska nezisková organizácia Kamprad Family Foundation po smrti zakladateľa IKEA nevie, kam skôr skočiť. Otec nábytkárskej firmy jej odkázal 23 miliárd dolárov. O pomoc sa jej teraz bude hlásiť množstvo ľudí. Rovnakú sumu si rozdelia štyri deti Ingvara Kamprada.

Ingvar Kamprad, zakladateľ nábytkárskeho impéria IKEA a pred svojou nedávnou smrťou ôsmy najbohatší muž planéty, odkázal na charitu polovicu svojho majetku - celkovo 23 miliárd dolárov. Informoval o tom server Quartz.

Z neziskovej organizácie Kamprad Family Foundation sa po jeho smrti ihneď stala jedna z najbohatších charít sveta.

Kamprad zomrel tento rok 27. januára a zo závetu, spísaného v roku 2014, vyplýva, že polovicu svojho majetku odkázal podnikateľ "tým, ktorí to potrebujú".

Kamprad za svojho života nazbieral majetok vo výške 46 miliárd dolárov. Polovica teraz pripadne švédskej nadácii a polovica jeho potomkom, ktorí sa však o 23 miliárd dolárov musí podeliť - Kamprad mal celkom štyri deti: Petera, Jonasa, Mathiasa a Anniku.

Jednou z úloh nadácie je oživenie priemyslu v severnom Švédsku. "Kamprad chcel, aby tam mladí mohli žiť a nemuseli odtiaľ odchádzať," povedal riaditeľ nadácie Per Heggenes švédskemu denníku Dagens Nyheter.

Lietal lowcostovo, z kaviarní si bral cukor

Hoci Kamprad patril do svetovej extraligy dolárových miliardárov a výškou imania sa mohol merať so zakladateľmi Googlu alebo šéfom firmy Oracle, viedol pomerne skromný život.

Namiesto privátneho tryskáča si vystačil s ekonomickou triedou a preferoval nízkonákladové aerolinky. Jazdil starým Volvom z roku 1993 a na prevzatie ceny Podnikateľ roka dorazil neskoro, pretože prišiel autobusom.

Namiesto do michelinských reštaurácií si na obed radšej zašiel na mäsové guľky do jedálne obchodného domu IKEA. Z kaviarní domov si odnášal nespotrebované balenia cukru a soli. Žil v skromnom bungalove a skromne sa tiež obliekal. Tiež sa o ňom hovorí, že keď chodil nakupovať do obchodov, vyberal si tovar v zľavách.

Skromnosť vyžadoval aj od zamestnancov

A skromnosť vyžadoval aj od zamestnancov, ktorých nazýval spolupracovníkmi. Museli napríklad písať na obe strany papiera a osobne ich karhal, keď v miestnosti za sebou nezahasili svetlo.

Medzi najštedrejších darcov na charitu patria tiež podnikatelia Steve Ballmer (šéf Microsoftu), Jan Kósu (zakladateľ WhatsApp) a Laurene Powell Jobsová (manželka Stevea Jobsa), ktorí v súhrne poslali do nadačného fondu banky Goldman Sachs 2,54 miliardy dolárov. Dohromady sa ich majetok odhaduje na 68 miliárd dolárov. Darovali tak zlomok svojich úspor, napriek tomu sa nadácia banky vyšvihla medzi tri najbohatšie charity v USA.

Najväčším svetovým darcom na charitu sa však Kamprad vľúdnym gestom nestane. Štedrejším darcom je Warren Buffett, ktorý od roku 2006 venoval nadáciám 27,54 miliardy dolárov. Spolu s Billom Gatesom presviedčajú najbohatších ľudí sveta, aby minimálne polovicu svojho majetku venovali na charitu. Do vlaňajška sa pripojilo vyše 170 ľudí.

01 - Modified: 2024-04-11 13:33:42 - Feat.: - Title: Nábytkárska firma IKEA Industry otvorila novú súčasť svojho závodu v Malackách, zamestná 130 pracovníkov 02 - Modified: 2024-04-11 11:52:34 - Feat.: - Title: IKEA má problém. Organizácia Greenpeace obvinila firmu z účasti na odlesňovaní rumunských pralesov 03 - Modified: 2024-04-03 15:47:39 - Feat.: - Title: Izraelský útok zabil zamestnancov charity. Podľa USA by nemal ovplyvniť rokovania o prímerí 04 - Modified: 2024-03-11 12:50:26 - Feat.: - Title: FOTO Charitatívna párty Eltona Johna: Dámy a ich súboj dekoltov! 05 - Modified: 2024-01-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Aj vďaka vašej pomoci môžu detské nemocnice dopriať deťom pocit domova
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 03:40