Reuters
StoryEditor

"Mažem svoj profil." Bohatí sa zbavujú akcií Facebooku, firma odpisuje desiatky miliárd dolárov

23.03.2018, 23:00
Autor:
divdiv
Facebook zažíva najväčší škandál v histórii sociálnej siete.

Facebook nezabránil zneužitiu miliónov používateľských účtov v USA a Veľkej Británii. Problémy na seba nenechali dlho čakať. Akcie spoločnosti prudko oslabili. Známe osobnosti začali rušiť svoje užívateľské účty a veľkí inzerenti pozastavovať reklamné kampane.

Ešte na začiatku februára mali akcie Facebooku rekordnú hodnotu. Jedna stála vyše 195 dolárov. Išlo sa o najvyššiu hodnotu za šesť rokov, odkedy je firma na burze. Investori sa už tešili, že cena akcií presiahne 200 dolárov. Lenže potom prišiel najhorší škandál v histórii sociálnej siete.

Verejnosť sa dozvedela, že britská spoločnosť Cambridge Analytica získala prístup k údajom päťdesiatich miliónov užívateľov bez ich povolenia. Citlivé údaje potom okrem iného využila pri vývoji softvérových nástrojov na podporu prezidentskej kampane Donalda Trumpa. To vyvolalo vlnu rozhorčenia a pochybností o bezpečnostnej politike Facebooku.

Krátko po škandále začali akcie Facebooku prudko padať. Za posledný týždeň sa prepadli o viac ako jedenásť percent a trhová hodnota firmy klesla o šesťdesiat miliárd dolárov. Aktuálne sa cena akcie pohybuje okolo 160 dolárov.

Problematický rok

"Facebook tento rok mieri od problému ku problému. Má problémy s užívateľmi kvôli prílišnému množstvu reklám, s regulátormi kvôli nedostatočnej ochrane súkromných dát, s daňovými úradmi Európskej únie kvôli plateniu veľmi nízkych alebo žiadnych daní. Stal sa skrátka príliš silným a vlády ani ostatné regulačné úrady ho už nemôžu ďalej ignorovať," komentoval situáciu hlavný maklér spoločnosti BH Securities Martin Vlček. Podľa neho kauza ukázala, akú má Facebook silu.

"Dokáže ovplyvňovať voľby v rôznych kútoch sveta na základe princípu - kto viac zaplatí, ten vyhrá. Alebo aspoň získa veľkú výhodu. Paradoxne je však kauza úniku dát pre Facebook skvelá reklama. Inzerenti vidia, ako silno dokáže táto sociálna sieť ovplyvniť správanie spotrebiteľov," dodal Vlček s tým, že to má aj negatíva.

Používatelia Facebooku teraz budú pravdepodobne opatrnejší a budú viac strážiť informácie, ktoré o sebe prezrádzajú. Zvýšená ostražitosť užívateľov môže mať negatívny dopad na zisky firmy z predaja reklamy. Tento účinok kauzy sa podľa včerajšej správy, ktorú zverejnil portál finančnej televízie CNBC, už začína prejavovať.

Spoločnosti pozastavili reklamné kampane

Spoločnosti Commerzbank a Mozilla oznámili, že po škandále pozastavili reklamné kampane na Facebooku. "Bezpečnosť značiek a dát sú pre nás veľmi dôležité," povedal vo štvrtkovom rozhovore pre nemecký ekonomický denník Handelsblatt šéf obchodnej stratégie spoločnosti Commerzbank Uwe Hellmann.

Mozilla na svojom blogu uviedla, že pozastaví reklamu do doby, než Facebook prijme opatrenia na posilnenie predvolených nastavení ochrany osobných údajov.

Aby toho nebolo málo, na škandál začínajú reagovať aj známe osobnosti. "Zbavujem sa svojich akcií spoločnosti Facebook a mažem svoj profil, pretože Facebook profitoval z ruského zásahu do našich volieb. A doteraz s tým nič neurobil," povedal na svojom Twitteri herec Jim Carrey.

Zároveň odporučil všetkým ostatným investorom, ktorí majú záujem o budúcnosť, aby urobili to isté. Ku Carreymu sa pridali aj herci Kumail Nanjiani a Tea Leoni alebo filmový režisér Adam Mckay.

01 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 02 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 03 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 04 - Modified: 2024-03-19 12:48:55 - Feat.: - Title: Meta ustupuje tlaku. Navrhla zníženie predplatného platených služieb v Európe 05 - Modified: 2024-03-16 10:00:00 - Feat.: - Title: Z manželovho popola si nechala vyrobiť pamätné šperky. Jeho telo však po pol roku našli v pochybnom pohrebnom ústave
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:04