Reuters
StoryEditor

Čínske mestá zaplavili hromady bicyklov. Krajina nezvláda bikesharing

01.04.2018, 18:33
Autor:
vekvek
Pre nevyužívané bicykle vytvárajú v okolí veľkomiest skládky.

Trend zdieľaných bicyklov zažíva v Číne posledné dva roky veľký boom. Desiatky firiem zaplavili svojimi bicyklami ulice.

Mestská infraštruktúra však na taký nápor nebola pripravená a bicykle teraz končia na hromadných skládkach za mestom.

Z miest ich odvážajú

Ľudia svoje bicykle parkujú všade možne, vo veľkých megalopoloch ako je Peking alebo Šanghaj sa začali rýchlo kopiť v dlhých radoch a na veľkých hromadách. Polícia preto z už tak preplnených ulíc opustené bicykle odváža na okraje miest, kde vytvárajú obrovskú farebnú skládku.

Pôvodne sa tomu hovorilo "Uber pre cyklistov". Teraz je už požičiavanie bicyklov vo veľkomestách pre mnoho obyvateľov bežnou súčasťou všedného dňa. Po uliciach tu pravidelne jazdia milióny cyklistov.

Jednoduchý systém

Systém požičiavania bicyklov funguje jednoducho: užívatelia si do mobilu stiahnu aplikáciu, zaplatia pár jüanov a odomknú si jeden z bicyklov.

Po jazde do cieľovej destinácie ho pomocou aplikácie zase zamknú. Niektoré mestá vybudovali pre bikesharing špeciálne parkovisko pre bicykle, ale väčšinou ich užívatelia môžu zanechať kdekoľvek v uliciach.

Snažia sa ich upratovať

Väčšina firiem prenajímajúcich bicykle sú nováčikmi. Tie si najímajú pracovníkov, ktorí bicykle zanechané na ulici zbierajú a starajú sa o to, aby sa nahromadili na jednom mieste.

Tempo veľkomiest ale firmy nestíhajú. O upratovanie sa preto musia čím ďalej tým častejšie starať mestské samosprávy.

Trend naštartovala firma OFO

Cyklomániu rozpútala najmä firma OFO, ktorá vznikla v roku 2015 ako projekt študentov z pekinskej univerzity. Na konci roka 2016 rozšírila po čínskych mestách celkom 85-tisíc žltých bicyklov. Teraz je v tomto odvetví globálnym lídrom a v minulom roku expandovala aj do Prahy.

Hoci je požičiavanie bicyklov v čínskych veľkomestách veľmi obľúbené, ponuka vysoko presahuje dopyt. Niektoré spoločnosti medzitým už skrachovali.

Začali ich regulovať

Veľkú stratu utrpela na jeseň i kedysi tretia najväčšia spoločnosť Bluegogo. Desaťtisíce modrých bicyklov s jej logom teraz na na odstavných parkoviskách čakajú, čo s nimi bude ďalej.

Peking a Šanghaj dokonca stanovili hornú hranicu pre počet bicyklov v meste. Pravidlá však prijali príliš neskoro a veľa bicyklov preto skončilo na skládkach za mestom.

V súčasnej dobe je jasné, že rýchlu expanziu trendu zdieľania bicyklov čínske mestá nezvládli. Čo sa stane s hromadami zánovných bicyklov ale nikto nevie.

01 - Modified: 2024-04-20 20:38:43 - Feat.: - Title: Americký minister zahraničia Blinken budúci týždeň odcestuje na trojdňovú návštevu Číny 02 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 03 - Modified: 2024-04-19 16:47:38 - Feat.: - Title: Čína má v armáde nový útvar, cieľom je posilniť jej schopnosť bojovať a vyhrávať 04 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 05 - Modified: 2024-04-19 09:24:29 - Feat.: - Title: Omán odsudzuje útoky na Irán, Čína nesúhlasí so stupňovaním napätia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. apríl 2024 09:03