Reuters
StoryEditor

Najskôr sa zo sankcií USA v Rusku smiali, teraz prišiel Putinov blízky oligarcha o vyše miliardu dolárov

09.04.2018, 19:08
Autor:
tbatba
Oleg Deripaska je jedným z Putinových blízkych oligarchov, ktorého americké sankcie najviac zasiahli.

Ruský oligarcha Oleg Deripaska stratil od zavedenia rozšíreného amerického sankčného zoznamu z piatka viac ako miliardu dolárov. Je jedným zo siedmych ruských oligarchov, ktorí sa ocitli na sankčnom zozname. 

Spojené štáty minulý týždeň v rámci odvety za údajné zasahovanie Moskvy do predvlaňajších amerických volieb rozšírili svoj protiruský sankčný zoznam o 24 Rusov a 14 subjektov. Na zozname sú napríklad oligarchovia Viktor Vekselberg, Andrej Kostin, Sulejman Kerimov, Oleg Deripaska či šéf ruského dodávateľa plynu Gazprom Alexej Miller.

Majetok Olega Deripasku klesol tento rok o viac ako dve miliardy dolárov, je to viac ako ktorémukoľvek bohatému Rusovi, informuje portál bloomberg.com

"Ruskí predstavitelia si zvykli robiť žarty a tvrdili, že by chceli byť na sankčnom zozname. Teraz budú tvrdiť to isté, ale zároveň budú veľmi vystrašení." povedal pre portál ft.com ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj. 

"Deripaskov príklad ukazuje, že všetky tieto sankcie nie sú vždy len rétorické vyhlásenia. Ako príklad pre všetkých sa stal obetným baránkom," dodal Navaľnyj.

Rozsiahly majetok

Majetok Deripasku siaha od automobilových tovární, až po poľnohospodárstvo. Medzi najviac sankciami postihnuté spoločnosti, v ktorých Deripaska pôsobí, sú energetické a hliníkové spoločnosti EN+ a Rusal. V oboch prípadoch došlo k prudkému poklesu cien akcií.

Akcie energetickej firmy EN + Group dnes dopoludnia na moskovskej burze strácali viac ako 18 percent, na londýnskej skoro desať percent. 

Jeden z najväčších medzinárodných producentov hliníka firma Rusal v Moskve odpísala 29 percent a následne znížila stratu na 22 percent, keď sa jej akcie obchodovali za 22 rubľov.

​Ľudia blízki Putinovi

Okrem Deripasku sú na rozšírenom sankčnom zozname aj ďalšie zaujímavé mená, informuje nytimes.com.

Jedným z nich je Vladimir L. Bogdanov, ktorý je generálnym riaditeľom a spoluvlastníkom firmy Surgutneftegas. Tá je štvrtým najväčším producentom ropy v Rusku. Surgutneftegas udržiava hotovostné rezervy vo výške približne 38,5 miliárd dolárov, čo je viac ako akákoľvek iná ruská spoločnosť. Tieto veľké hotovostné rezervy vyvolali špekulácie, že Bogdanov pomohol skrývať peniaze pre Putina, uvádza nytimes.

Suleiman Kerimov je vlastníkom spoločnosti Polyus, ktorá je najväčšia ruská ťažobná spoločnosť zlata. Bol vyšetrovaný vo Francúzsku kvôli podozreniu z prania špinavých peňazí a daňových podvodov.

Igor Rotenberg je syn Arkadija Rotenberga, ktorý je bývalý Putinov partner v džude. Ich rodinné bohatstvo prišlo ruka v ruke s nástupom Putina. Vlastnia stavebnú spoločnosť, ktorá získala zákazky od ruskej štátnej spoločnosti Gazprom na stavbu plynovodov. Okrem toho sa ich firma podieľala na stavbe mosta na krymský polostrov, ktorý bol anektovaný Ruskom v roku 2014.         

Kirill Šamalov je údajne Putinov zať. Pred svadbou s Katarínou Tichonovou, ktorá je považovaná za Putinovu dcéru, pôsobil v spoločnosti Sibur, ktorá podniká v petrochemickom priemysle.  

Andrei Skoč je miliardár a člen ruského parlamentu. Mnohé médiá spájajú Skoča s organizovaným zločinom.

Posledným spomínaným oligarchom na rozšírenom sankčnom zozname je Viktor Vekselberg, ktorý je považovaný za najbohatšieho Rusa. 

01 - Modified: 2024-04-17 21:56:20 - Feat.: - Title: Švajčiarsko sa nepripojí k skupine pátrajúcej po peniazoch ruských oligarchov 02 - Modified: 2024-03-01 20:29:15 - Feat.: - Title: Ruskí boháči sa klepú. Oligarchov vystrieda vojnová elita, ohlásil Putin 03 - Modified: 2024-01-30 13:10:14 - Feat.: - Title: Uvidíme reštart výroby v Žiari? Slovalcu pomôžu kroky Bruselu namierené aj proti bohatému Rusovi 04 - Modified: 2023-07-04 13:39:15 - Feat.: - Title: Taliansko zmrazilo aktíva ruských oligarchov zhruba za dve miliardy eur. Patria k nim autá, jachty či vily 05 - Modified: 2023-05-11 14:10:50 - Feat.: - Title: Strabag chce znížiť podiel ruského oligarchu Deripasku vo firme
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 07:17