Jiří RusnokMafra/Michal Růžička
StoryEditor

Český ekonomický boom sa blíži ku koncu, varuje šéf ČNB. Uviedol dve hlavné príčiny

10.04.2018, 13:47
Autor:
TASRTASR
Podľa Jiřího Rusnoka je česká ekonomika blízko svojho vrcholu a čaká ju spomalenie.

Po rokoch na vrchole čaká českú ekonomiku spomalenie. K nemu môže prispieť nedostatok voľných pracovných síl a vysoké ceny realít, uviedol to v utorok guvernér Českej národnej banky (ČNB) Jiří Rusnok. Informoval o tom portál iHNED.cz.

"Česká ekonomika je v súčasnosti blízko svojho vrcholu," povedal Rusnok počas prezentácie na výročnej konferencii o hospodárstve v krajinách strednej Európy ratingovej agentúry Moody's. Merané rastom hrubého domáceho produktu (HDP), Česko od roku 2015 zbohatlo o viac než 12 percent.

Podniky idú na plný výkon

V porovnaní s predchádzajúcimi rokmi sa bude ekonomický rast podľa Rusnoka spomaľovať, ale v budúcich dvoch rokoch sa ešte stále udrží na úrovni 3 percent. Najviac sa ekonomika prehrieva v oblasti trhu práce.

"Trh práce je značne nad vrcholom posledného boomu z roku 2008 a miera nezamestnanosti prekonáva jeden rekord za druhým. Úzky trh práce stimuluje rast miezd," uviedol Rusnok.

Podniky idú na plný výkon a sú nútené zvyšovať mzdy, čo sa naposledy ukázalo v Škode Auto. Vedenie mladoboleslavskej automobilky pristúpilo na požiadavky odborov zvýšiť postupne mzdy zhruba o pätinu. V opačnom prípade totiž najväčšiemu domácemu exportérovi hrozilo, že robotníci odmietnu pracovať počas víkendových zmien a vstúpia do štrajku.

Prudko vzrástol dopyt po vlastnom bývaní

Vďaka lacným hypotékam v minulých rokoch prudko vzrástol dopyt po vlastnom bývaní, ktorý ponuka nových domov a bytov zatiaľ nedokáže dostatočne uspokojiť. Výsledkom je vysoký rast cien, čo trápi aj ČNB.

"Trhy práce a nehnuteľností vykazujú znaky prehrievania," konštatoval Rusnok. Pod jeho vedením zaviedla centrálna banka viacero opatrení, ktoré by mali donútiť banky obmedziť dostupnosť hypoték. ČNB teraz sleduje, či finančné domy dostatočne kontrolujú, že žiadatelia o hypotéky sú schopní uhradiť aspoň pätinu z ceny kupovanej nehnuteľnosti pomocou vlastných úspor.

Čo sa týka menovej politiky, Rusnok potvrdil skoršie vyhlásenie banky, že k ďalšiemu zvýšeniu ceny peňazí by mohlo dôjsť až v závere roka. Vlani ČNB zvýšila základnú úrokovú sadzbu hneď niekoľkokrát, z rekordnej nízkej úrovne 0,05 percenta na súčasných 0,75 percenta.

01 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 02 - Modified: 2024-04-23 14:57:47 - Feat.: - Title: SaS predložila ústavný návrh zákona na ochranu druhého piliera. Koalícia z ľudí urobí žobrákov, vraví Gröhling 03 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 04 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Možno nie sme najrovnostárskejší
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 23:45