František Vlček, MAFRA
StoryEditor

Česko má víťaza supertendra na mýto, vyhral ho slovenský satelit

11.04.2018, 15:59
Konzorcium zložené zo slovenských SkyToll, ktorý spravuje mýto pre kamióny a autobusy na Slovensku a českej spoločnosti CzechToll zo skupiny PPF zvíťazilo s ponúknutou cenou 10,75 miliardy korún za desať rokov.

K získaniu jednej z najväčších zákaziek v Česku má významne bližšie konzorcium zložené zo spoločností SkyToll a CzechToll. Ministerstvo dopravy si v rámci tendra na správcu mýtneho systému vybralo jeho ponuku, ktorá bola cenovo najvýhodnejšia, zistil server Lidovky.cz.

"Áno, je to CzechToll," potvrdil pre Lidovky.cz minister dopravy Dan Ťok (za ANO). Mýtny tender prerokovala v stredu ráno česká vláda. Toto rozhodnutie znamená, že vo výberovom konaní neuspel doterajší výberca českého mýta, spoločnosť Kapsch.

Jemu i ďalším uchádzačom beží lehota na podanie odvolania. Tender zároveň preveruje Úrad na ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS) a stále existuje reálna možnosť, že ho zruší.

Konzorcium zložené zo slovenských SkyToll, ktorý spravuje mýto pre kamióny a autobusy na Slovensku a českej spoločnosti CzechToll zo skupiny PPF zvíťazilo s ponúknutou cenou 10,75 miliardy korún za desať rokov. Kapsch ponúkol bezmála o tri miliardy drahší projekt.

Ťok následne vysvetlil, čo rozhodlo. Hodnotiaca komisia aj projektový manažér označil víťaznú ponuku za najvýhodnejšiu, bezchybnú a schopnú mýtny systém prevádzkovať. "CzechToll a SkyToll zároveň predložili všetky informácie a doklady pred uzavretím zmluvy v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní. Podľa zákona teda nič nebránilo tomu určiť víťaza tendra," uviedol Ťok.

Riešenie víťazného zoskupenia - podobne ako u troch ďalších uchádzačov - bola satelitná technológia. Pri výbere poplatkov od nákladných áut tak pravdepodobne nahradí doterajšie mikrovlné brány, ktoré budú slúžiť zrejme pre kontrolné meranie. V Česku sa mýto vyberá na diaľniciach a vybraných cestách prvých tried. K nim novo pribudne 900 kilometrov ďalších "jednotiek".

K tomu, aby sa SkyToll skutočne stal správcom českého mýta od roku 2020, ale vedie ešte dlhá cesta.

S víťazom je potrebné napríklad podpísať zmluvu, čo však v tejto chvíli ministerstve dopravy zakazuje predbežné opatrenie antimonopolného úradu. Ten vedie kvôli tejto súťaži hneď tri rôzne konania. Očakávať možno tiež odvolania zo strany neúspešných uchádzačov. Pokiaľ nedôjde k zrušeniu súťaže, očakáva minister Ťok podpis zmluvy tento rok na jeseň.

Kapsch chcel vyjednávať

Veľkým kritikom tendra aj postupu ministerstva dopravy bola predovšetkým rakúska firma Kapsch. Pretože jej manažéri tušili, že rezort vyhlási za víťaza ich konkurenta, vyzvali Ťokov úrad tento týždeň na rokovanie o cene a ďalších podmienkach.

Tento postup umožňuje forma tendra - rokovacie konanie so zverejnením. Ministerstvo však využilo svoje právo, s kandidátmi nerokovalo a vybralo si víťaza pravdepodobne podľa ceny.

"Sme sklamaní, že minister dopravy nedal priestor na preštudovanie ďalších ponúk, že nedošlo k jemu sľubovanému rokovaniu s ďalšími uchádzačmi, ktoré mohlo viesť k ďalšiemu zníženiu predbežných cien. Pripravili sme vynikajúcu technickú ponuku pre Česko, boli sme pripravení naše riešenia pred zadávateľom obhájiť a samozrejme jednať o našej predbežnej cenovej ponuke. Teraz vyhodnocujeme dostupné informácie a zvažujeme prijatie vhodných opatrení," uviedol šéf českého Kapsch Karel Feix.

O prevádzku mýta od roku 2020 sa okrem tejto firmy - ktorá ho spravuje od roku 2007 - uchádzali ešte tri konzorcia. Na začiatku tohtoročného marca podali elektronické ponuky tiež slovenské SkyToll, maďarský štátny vyberači National Toll Payment Service a spoločnosť T-Systems zo skupiny Deutsche Telekom.

Podľa dostupných informácií ponúkli všetci uchádzači o lukratívny biznis satelitné riešenie. Pre Česko je každopádne výber peňazí od kamiónov a autobusov veľmi dôležité: len vlani sa na týchto poplatkoch vybralo 10,4 miliardy korún.

Viac ako jeden a pol miliardy korún potom za to štát poslal firme Kapsch a jeho partnerom.

01 - Modified: 2024-03-18 18:30:00 - Feat.: - Title: Parlament ázijského tigra ukázal na slovenskú húfnicu. Jeden z poslancov však varuje: Je nevyhovujúca 02 - Modified: 2024-03-15 15:07:06 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Slovenské kanóny Zuzany sú vo finále tendra v Brazílii. V hre je obrovská zmluva 03 - Modified: 2024-02-29 23:00:00 - Feat.: - Title: Kľúčový obchvat na západe Slovenska sa tendruje už päť rokov. Poliaci očakávajú, že sa začne súťažiť odznova 04 - Modified: 2023-12-28 13:25:04 - Feat.: - Title: Šutaj Eštok: Súťaž na stacionárne radary zrušíme a vyhlásime nanovo 05 - Modified: 2023-08-10 10:28:37 - Feat.: - Title: BILLA si v tendri vybrala novú kreatívnu agentúru
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:25