akcie, trhyReuters
StoryEditor

Reakcie trhov sú po víkendovom útoku vedenom USA v Sýrii mierne, dolár a ropa klesajú

16.04.2018, 09:57
Autor:
ČTKČTK
Akcie v Ázii sa pohybovali oboma smermi, avšak pohyby boli len mierne, pretože situácia v Sýrii zostáva nestabilná.

Akcie v Ázii sa na začiatku nového týždňa, po víkendovom útoku vedenom Spojenými štátmi na Sýriu, vydali oboma smermi, dolár a ropa potom klesajú. Reakcie trhov sú mierne, pretože investori nepovažujú za pravdepodobné, že napätie v Sýrii by mohlo eskalovať.

Akcie v Ázii sa pohybovali oboma smermi, avšak pohyby boli len mierne, pretože situácia na Blízkom východe zostáva nestabilný. Širší index akcií z oblasti Ázie a Tichomoria, okrem Japonska, popoludní miestneho času klesol o 0,4 percenta. Čínske akcie oslabovali o 0,7 percenta, japonské naopak rástli o 0,2 percenta.

Na devízovom trhu dolár mierne klesá k euru aj jenu a ku košu šiestich popredných svetových mien stráca zhruba 0,1 percenta. Ceny ropy sa potom znižujú zhruba o percento. Okrem útoku v Sýrii však má na ich prepad vplyv aj rast počtu nových ťažobných zariadení v USA.

Spojené štáty, Británia a Francúzsko podnikli v noci na sobotu koordinovaný vojenský úder proti Sýrii v reakcii na údajný chemický útok v povstaleckom meste Dúmá pri Damasku, ktorý Západ pripisuje režimu prezidenta Asada. Terčom úderu boli vedecká centrá, ktoré podľa spojencov vyvíjajú chemické zbrane a vojenské základne. Rusko na zásah vojensky nereagovalo, ale dôrazne ho odsúdilo.

Pretože americký prezident Donald Trump označil misiu za vynikajúcu, investori vsádzajú na to, že to najhoršie je už zažehnané. Podľa analytikov sa akciové trhy obávali dlhej a širokej kampane proti Sýrii, to sa však teraz nezdá ako pravdepodobné.

Obchodníci teraz s obavami sledujú politický vývoj v Japonsku. Posledný prieskum ukázal, že podpora premiéra Shinza Abeho klesla na 26,7 percenta, čo je najnižšia úroveň od konca roka 2012, kedy sa ujal úradu. Pokles Abeho dôvery vyvoláva pochybnosti, či sa znovu stane šéfom vládnucej Liberálnodemokratickej strany, alebo či nerezignuje.

Trhy sa tiež teraz zamerajú na ďalšie udalosti v tomto týždni. V USA začala sezóna zverejňovania hospodárskych výsledkov za uplynulý štvrťrok a analytici očakávajú najväčší rast zisku za sedem rokov. Čína v utorok zverejní údaje o ekonomickom raste za prvý štvrťrok a Medzinárodný menový fond svoj nový výhľad ekonomického rastu. Koncom týždňa sa tiež uskutoční jarné zasadnutie MMF a Svetovej banky vo Washingtone, napísala agentúra Reuters.

01 - Modified: 2024-04-23 06:18:54 - Feat.: - Title: Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín 02 - Modified: 2024-04-22 05:41:31 - Feat.: - Title: Z Iraku odpálili rakety na základňu USA v Sýrii. Američania začali vyšetrovanie 03 - Modified: 2024-04-19 09:06:58 - Feat.: - Title: Pri útokoch Islamského štátu v Sýrii zomrelo 28 vojakov a provládnych bojovníkov 04 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 05:39