Reuters
StoryEditor

Cambridge Analytica chcela vytvoriť kryptomenu pre obchodovanie s osobnými dátami

19.04.2018, 19:00
Autor:
mtmmtm
Spoločnosť chcela vytvoriť systém, pomocou ktorého by bolo možné obchodovať s osobnými údajmi, ktoré ľudia zdieľajú na internete.

Britská konzultačná firma Cambridge Analytica, známa v posledných týždňoch hlavne kvôli škandálu s uniknutým dátami užívateľov Facebooku, plánovala spustenie vlastnej digitálnej meny.

Spoločnosť chcela týmto spôsobom získať finančné prostriedky na vytvorenie systému, pomocou ktorého by bolo možné obchodovať s osobnými informáciami, ktoré ľudia zdieľajú na internete.

Jej uvedenie pomocou metódy ICO (initial coin offering), malo spoločnosti mimo iného, zabezpečiť dodatočné finančné prostriedky. ICO je forma crowdfunding, počas ktorej startupové spoločnosti získavajú financie predajom svojej vlastnej, novo vytvorenej kryptomeny. Tá sa potom väčšinou využíva ako interná platobná metóda v rámci softvéru, ktoré startupy budujú.

Na škandál ohľadom zneužitia dát reagovala aj spoločnosť Facebook, ktorá stratila miliardy dolárov. "Ziskovosť Facebooku rastie, no akcie, aj kvôli nedávnym škandálom poklesli," hovorí analytik J&T banky Stanislav Pánis v rozhovore HNtelevízie. 

​Zdroje agentúry Reuters potvrdili, že Cambridge Analytica v minulosti kontaktovala firmu, ktorá sa zaoberá poradenstvom v oblasti získavania finančných prostriedkov prostredníctvom metódy ICO. Podľa jedného zo zdrojov plánovala týmto spôsobom vybrať až 30 miliónov dolárov.

Brittany Kaiserová, bývalá zamestnankyňa Cambridge Analytica, uviedla pre The New York Times, že tieto financie chcela firma využiť na vytvorenie systému, pomocou ktorého by ľudia mohli lepšie spravovať osobné informácie zdieľajúce na internete. Mohli by ich potom napríklad speňažiť vďaka reklamnému využitiu.

"Plánovali sme súbor technológií, ktoré by jednotlivcom pomohli získať od korporácií svoje osobné dáta späť a umožnili by úplnú transparentnosť a kontrolu nad tým, ako sú tieto dáta používané," napísal agentúre Reuters v emaile hovorca CA. "Skúmali sme rôzne možnosti akými by ľudia mohli spravovať či speňažiť ich osobné údaje, vrátane technológie blockchain." Táto technológia sa v súčasnosti využíva najmä ako účtovná kniha kryptomien.

01 - Modified: 2023-09-15 13:40:06 - Feat.: - Title: TikTok dostal stámiliónovú pokutu. Nechránil osobné údaje detí 02 - Modified: 2023-07-28 09:15:05 - Feat.: - Title: Pozor na tieto správy od "Netflixu". Odborníci na bezpečnosť varujú, že ide o podvod 03 - Modified: 2023-07-18 14:41:57 - Feat.: - Title: Spracúvanie osobných údajov pri pláne obnovy sa spresní, podpísala prezidentka 04 - Modified: 2023-05-23 14:16:29 - Feat.: - Title: Do USA zrejme odosielali aj tvoje dáta. Meta dostala od Európskej únie rekordnú pokutu 1,2 miliardy eur 05 - Modified: 2023-05-07 10:10:00 - Feat.: - Title: TikTok sledoval novinárku prostredníctvom účtu jej mačky. Písala o pochybných praktikách čínskej sociálnej siete
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:00