Reuters
StoryEditor

Severokórejskí čarodejníci. Kimov režim informuje o rozpočte tajuplným spôsobom

20.04.2018, 13:08
Autor:
ČTKČTK
Krajina síce po nástupe Kim Čong-una zaznamenala výrazný rast, teraz však jej ekonomika čelí dosiaľ najprísnejším sankciám.

Predstavte si štátny rozpočet, ktorý vykazuje stály rast, značne podporuje rozvoj vedy i technológií, veľkú časť financií vyčleňuje na obranu i sociálne výdavky a veľkoryso prispieva na zlepšenie infraštruktúry. Nikto ho nespochybňuje a jednomyseľne ho schváli parlament. Ak sa vám to podarilo, myslíte ako severokórejský ekonóm, napísala agentúra AP.

Presne taký rozpočet totiž minulý týždeň schválilo Najvyššie ľudové zhromaždenia KĽDR pri každoročnom rituály, v ktorom sa odráža konflikt medzi snahou zachovať zdanie kvôli potenciálnym investorom a zahmlievaním aj tých najzákladnejších štatistických údajov, bez ktorých sa nedá posúdiť zdravie ekonomiky.

Tajuplný spôsob, ktorým KĽDR informuje o svojom rozpočte, a to, že všeobecne skrýva ďalšie ekonomické ukazovatele, vyvolávajú teraz o poznanie väčšiu frustráciu. Odborníci totiž starostlivo skúmajú všetky dostupné informácie o Severnej Kórei, aby pochopili motiváciu Kim Čong-una, ktorý sa budúci týždeň stretne s juhokórejským prezidentom Mun Če-inom a na konci mája alebo začiatkom júna aj s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.

V HNtelevízii si pozrite aj rozhovor z júna minulého roka s cestovateľom Martinom Navrátilom, ktorý navštívil Severnú Kóreu:

​​Po nástupe Kima prišiel výrazný rast

"Severná Kórea je v tomto ohľade (zastieranie ekonomických dát) skutočne jedinečná," hovorí Benjamin Silberstein, ktorý sa KĽDR zaoberá. "Zo 60. rokov sa zachovali záznamy, v ktorých dokonca aj sovietski diplomati dávajú priechod svojej frustrácii z toho, že (KĽDR) nezverejňuje ani tie základné právne dokumenty," dodáva.

Krajina síce po nástupe Kim Čong-una v roku 2011 zaznamenala výrazný rast, avšak teraz jej ekonomika čelí dosiaľ najprísnejším medzinárodným sankciám. "Pre KĽDR by bolo - nehľadiac na skutočný stav ekonomiky minulý rok - politicky neľahké priznať vysoké straty plynúce zo sankcií," myslí si Silberstein, podľa ktorého ekonomické správy zo Severnej Kórey inak s rokmi získali istým spôsobom na vierohodnosti.

Severná Kórea prestala zverejňovať skutočné rozpočtové údaje v roku 2001 a namiesto nich uvádza hodnoty v percentách. Od roku 1965 krajina nezverejňuje makroekonomické ukazovatele výkonnosti. Väčšina zahraničných odborníkov sa spolieha na dáta zostavené Južnou Kóreou.

S ohľadom na spomínané severokórejský rozpočet uvádza:

  • Príjmy sa zvyšujú. Pre fiškálny rok 2017 KĽDR odhadovala nárast príjmov o 3,1 percenta, ktorý neskôr spresnila na 4,9 percenta. Prognózu rastu príjmov na tento fiškálny rok obdobne stanovila na 3,2 percenta. Rast celkových výdavkov na rok 2018 vláda odhaduje na 5,1 percenta oproti 5,4 percenta minulý rok. To je podľa Silbersteina do istej miery realistické. "Komunistické ekonomiky obvykle v minulosti tvrdili, že plán prekročili o toľko, že to bolo nereálne. To však nie je prípad týchto údajov," dodáva.
  • Napriek oficiálnemu tvrdeniu, že KĽDR má centrálne plánovanú socialistickú ekonomiku, Pchjongjang sa výrazne spolieha na miestne samosprávy, ktoré mu poskytujú takmer štvrtinu potrebných financií. Príjmy vybrané centrálnou vládou sa na celkových príjmoch rozpočtu podieľajú 73,9 percentami. Zostávajúca časť podľa mnohých pozorovateľov môže pochádzať zo ziskov z polooficiálnej trhovej ekonomiky, ktorá pod Kimom prekvitá.
  • Severná Kórea dúfa, že jej napriek sankciám budú plynúť príjmy z osobitných hospodárskych a obchodných zón, ktoré mnohokrát závisia od investícií čínskych a ruských partnerov, alebo na spoločných podnikoch s nimi. Na druhú stranu očakáva menej príjmov z družstevných podnikov aj z prenájmu a predaja nehnuteľností.
  • Výdavky na obranu tvoria 15,8 percenta rozpočtu, sú teda zhruba rovnako vysoké ako minulý rok.
  • Položka "rozvoj národného hospodárstva" KĽDR vyčleňuje 47,7 percenta rozpočtu, čo pravdepodobne odráža Kimov sľub, že zlepší životnú úroveň obyvateľstva.

Dôležitejšie je to, čo chýba

Často býva dôležitejšie to, čo v rozpočte chýba, než to, čo obsahuje.

"Opovážlivosť zverejniť správu o rozpočte, ktorá nespomína pokles obchodu - prinajmenšom taký, ktorý oficiálne oznámila Čína - je smiešna," povedal agentúre AP bývalý vládny ekonóm William Brown. Ten v minulosti pracoval pre americké ministerstvo obchodu aj pre Ústrednú spravodajskú službu (CIA).

"Podľa týchto dát to vyzerá, že sa nič nedeje. Dúfal som, že uvidím veľký nárast predaja nehnuteľností, privatizáciu, nič také však správa neukazuje," dodáva. Fakt, že Severokórejčania v správe uvádzajú percentá, rozpočet podľa Browna zatemňuje.

01 - Modified: 2024-04-26 06:55:59 - Feat.: - Title: Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov 02 - Modified: 2024-04-24 13:41:42 - Feat.: - Title: Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na tento rok 03 - Modified: 2024-04-23 05:52:48 - Feat.: - Title: KĽDR bude po pokuse použiť jadrové zbrane hroziť koniec režimu, varuje Soul 04 - Modified: 2024-04-17 11:07:26 - Feat.: - Title: Severokórejská armáda počas vojny zmasakrovala stovky veriacich, tvrdí Komisia pre pravdu a zmierenie 05 - Modified: 2024-04-08 11:52:40 - Feat.: - Title: Deficit štátneho rozpočtu sa medziročne zvýšil o takmer 40 percent, hlási rezort financií
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:54